Așa cum au promis cu ceva vreme în urmă, cadrele didactice din județul nostru au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile încălcate sau neacordate de către guvernanți. Deși dascălii sunt cea mai numeroasă categorie socială plătită de la bugetul de stat, sunt, în același timp, și cel mai rău priviți când vine vorba de lefuri. Dar în afara problemelor financiare, ce de altfel apăsă pe spinarea multora din locuitori, profesorii mai au de înfruntat și multe alte neajunsuri de toate felurile.
Dascălii de la noi din județ grupați în Sindicatul Independent al Învățământului Preuniversitar Timiș au pornit azi la prânz o acțiune de protest ce a constat în pichetarea sediului Prefecturii. Timp de o oră au scandat lozinci ce demascau abuzurile la care sunt supuși și au cerut dreptate. Și nu au venit cu mâna goală. Pentru a fi mai convingători și-au însoțit demersul de pancarte, steaguri sindicale dar și naționale cât și arsenalul obișnuit de la mitinguri: fluiere și goarne. Ba mai mult o doamnă a adus cu dânsa și o tobă cu care pe rând acompaniau cele spuse de vorbitorii la megafon.
Liderul de sindicat, profesorul Virgil Popescu, a citit lista de cerințe și a accentuat ideea că cele mai multe sunt chestiuni lăsate în suspans de mult timp, uneori chiar de câțiva ani.
Deși prim ministrul Nicolae Ciucă a promis că până la 15 ianuarie va rezolva necazurile celor din învățământul preuniversitar, ne aflăm dincolo de jumătatea lunii martie și nu se întrevede nimic.
Un alt sindicalist a fost și mai explicit. A scos la vedere un mic robot de plastic și a ilustrat cu jucăria cu baterii ce se dorește din sistemul de învățământ. Vor fi toți niște mașinării ce execută mecanic o operațiune doar atâta timp cât nu se consumă bateriile. Nici pic de imaginație, gândire sau suflet.
Rând pe rând la microfon s-au perindat mai mulți sindicaliști ce au comparat situația actuală cu ce ar trebui să fie o educație modernă aplecată spre nevoile societății.
O listă de revendicări a fost înmânată conducerii Prefecturii pentru a da un caracter oficial al acestui prim pas al seriei de proteste ce vor continua și cu alte forme de exprimare sindicală. În următoarea perioadă, se preconizează un mare miting în capitală cu participarea cât mai multor reprezentanți din județe.
Pentru a fi mai explicit legat de dorințele dascălilor, redăm mai jos încă o dată lista cu cele descrise în actul depus spre știința autorităților.
Sindicatul Independent al Învățământului Preuniversitar al județului Timiș, reprezentat prin președinte profesor Virgil POPESCU, vă supune atenției următoarele probleme:
a) rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii-cadru nr. 153/2017;
b) adoptarea actelor normative pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar;
c) adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998;
d) aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor drepturi;
e) în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate;
f) remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție;
g) instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
h) plata suplimentară a personalului din unitățile/instituţiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile;
i) plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.