3 C
Timișoara
duminică 24 noiembrie 2024

Vocația nu suplinește traiul

Federațiile sindicale, sesizate de personalul auxiliar cu privire la iminenta întârziere a kitului care determina calculul salarial, au intervenit la Ministerul Educației pentru a urgenta rezolvarea situației, fapt transmis și printr-un comunicat către întregul personal din sistem.

Ulterior presiunilor create în sistem, a fost transmisă o variantă a programului de salarii dar care prezenta erori , anunțate de altfel unele, altele descoperite de compartimentul secretariat și comunicate.

Revenirea cu o variantă optimizată ar fi prelungit data la care s-ar fi încasat veniturile salariale, determinând multiple probleme care vizează plata ratelor, a facturilor și traiul zilnic pentru personalul din învățământ. În acest sens, s-a procedat la asumarea deciziei de a face plata salariilor cu mici inadvertențe care vor fi reglate în luna următoare.

ÎN ACEST CONTEXT:
1. Personalul didactic auxiliar – motorul, mijlocitorul și motivul pentru care în data de 14.02.2023, personalul din învățământul timișean a primit, la termen, salariile. Determinarea, capacitatea de a asuma, alături de conducerea unității de învățământ, decizii în beneficiul întregului personal, sunt atitudinile care au făcut și fac diferența și care ar trebui să conteze și să se regăsească și la nivelul propriilor lor salarizări – spre exemplu, o unitate de învățământ cu peste 130 cadre didactice la care se adaugă celelalte categorii de personal, a beneficiat de munca unor doamne care nu au ținut cont de noțiunea de timp liber sau familie.

2. Situația personalului nedidactic – indispensabil pt. buna funcționare a sistemului în general și a unității de învățământ în particular – spre exemplu, doamnele de serviciu normate în două unități de învățământ din mediul rural a căror primă grijă este de a merge să facă focul pentru a primi în condiții optime întregul personal;

3. O altă categorie de care depinde amprenta calității într-o instituție de învățământ – directorul – care răspunde și execută în același timp și de a cărui funcție este legat orice derapaj la nivel instituțional, este supus unei atitudini de desconsiderare printr-o salarizare ofensatoare, raportată atât la nivelul de responsabilitate cât și la nivelul de salarizare al celorlalte tipuri de personal din unitate. Este de neconceput, indiferent de mediul de lucru (stat sau privat), ca un coordonator de activitate, un lider să aibă venituri mai mici decât ale personalului din subordine – spre exemplu – coordonarea unei unități de învățământ care are toate nivelurile de școlarizare, incluzând antepreșcolarul, este recompensată cu o salarizare conformă doar unei norme de predare.

Astfel, vă comunicăm faptul că avem stabilite întâlniri și cu reprezentanții Ministerului Muncii pe noua lege a salarizării și problemele menționate mai sus au fost reținute cu promisiunea de soluționare printr-o ordonanță de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :