-1.9 C
Timișoara
vineri 27 decembrie 2024

Timișoara își poate recâștiga eleganța de odinioară. O lege nouă oferă tuturor actorilor implicați calea pentru refacerea clădirilor istorice

Criteriile pentru reabilitarea clădirilor istorice s-au schimbat. Legea 153/2011 privind creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor a fost modificată. Se schimbă cuantumul finanțării din bani publici acordat de primării pentru restaurarea clădirilor istorice. Datorită noilor modificări, primăria poate acorda bani pentru reabilitarea mai multor clădiri. Schimbările legislative au scopul de a sprijini asociațiile de proprietari pentru reabilitarea fațadelor clădirilor istorice. La nivel local, noile modificări vin în contextul Capitalei Culturale Europene.

Proiectul de lege a fost elaborat de Raoul Trifan, senator din partea USR Timiș, alături de Paula Romocean, membră a Biroului local USR Timiș. Proiectul a fost propus în Parlament, aprobat, dar și promulgat începând cu luna ianuarie a acestui an.

Noile modificări asupra legii 153/2011

Conform noilor modificări, cuantumul finanțării acordate de primării pentru reabilitarea clădirilor istorice a devenit mai flexibil. Procentajul din bani publici acoperit de primării se stabilește în funcție de anumite criterii, regăsite la nivel local în HCL 258/14.06.2022.

Conform noilor modificări, cuantumul finanțării se stabilește în funcție de o listă de criterii obiective, cum ar fi, de pildă, importanța clădirii pentru comunitate. Spre exemplu, o clădire din centru are prioritate în fața uneia amplasate la marginea orașului.

„Un alt criteriu ar fi bugetul asociației de locatari. Poate unii pot contribui cu mai mulți bani, în timp ce alții dispun de mai puțini. Stadiul degradării poate fi un alt criteriu care poate influența modul de acordare a bugetului, dar, bineînțeles, există și altele”, adaugă senatorul USR de Timiș Raoul Trifan.

În funcție de criterii, spune el, se face un punctaj, iar în funcție de acel punctaj primăria poate contribui la finanțarea unui anumit număr de obiective istorice, în măsura fondurilor de care dispune.

Dacă până în prezent, pentru fiecare clădire istorică, era necesar ca primăria să contribuie cu jumătate din costul total al reabilitărilor, acum procentajul este variabil, finanțarea din bani publici mergând până la 80% pentru clădirile prioritare. Pentru clădirile mai puțin prioritare, dacă, spre exemplu, asociațiile de locatari dispun de un buget mai mare pentru lucrări, primăria acoperi din bani publici un minimum de 20% din valoarea lucrărilor. Așadar, procentele sunt flexibile.

Fără ipotecare pentru apartamentele din clădirile istorice

Primăria Timișoara consideră că modificările aduse legislației permit o accesare mai facilă a programului de sprijin pentru reabilitarea clădirilor istorice.

„Încă din vara anului trecut, Primăria Timișoara are un program funcțional, prin intermediul căruia sprijină asociațiile de proprietari din clădirile istorice cu fonduri pentru reabilitarea acoperișului și fațadei. Din aceste fonduri, 30% sunt nerambursabile, iar 70% reprezintă fonduri care se rambursează pe o perioadă de 10 ani, însă cu dobândă zero. Primăria Timișoara salută faptul că, potrivit noii legislații, nu mai este necesar ca proprietarii să ipotecheze apartamentul pentru a accesa acest program!”, transmite purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Timișoara, Bogdan Marta.

Primăriile pot finanța mai multe lucrări

Tocmai pentru că procentul de finanțare variază, primăriile pot opta pentru finanțarea mai multor clădiri. Deși fondurile sunt aceleași, ele pot fi distribuite pentru a fi acoperite cât mai multe lucrări.

Senatorul USR spune că statutul de Capitală Europeană a Culturii, pe care Timișoara îl deține în acest an, a fost o primă motivație pentru modificările aduse legii privind restaurarea clădirilor istorice.

„În primul rând m-am gândit la anul acesta pentru că suntem în perioada în care Timișoara va deveni oficial Capitală Europeană a Culturii și considerăm că este nevoie ca aceste clădiri istorice din centru să fie și ele restaurate. Încă nu sunt toate, așadar am venit cu aceste modificări asupra legii pentru a ajuta primăria, dar și locatarii să restaureze fațadele”, mărturisește Raoul Trifan.

Alături de Paula Romocean și de echipa Biroului Local USR Timiș, Raoul Trifan a formulat modificările din cadrul legii 153/2011 privind creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor. Aceste modificări au fost ulterior propuse membrilor Parlamentului României. Proiectul de lege a fost aprobat și apoi promulgat. De la stadiul de proiect și până la promulgarea noilor modificări legislative au trecut 16 luni.

Proprietarii, îndemnați să aplice pentru restaurarea clădirilor istorice

În patrimoniul cultural și istoric timișorean există 900 de clădiri și edificii, conform Listei Monumentelor Istorice din 2015. Aceste clădiri istorice sunt fie clădiri individuale, fie ansambluri de clădiri, fie situri.

Pentru ca Asociațiile de Proprietari aflate în clădiri istorice să aplice pentru renovarea fațadelor, Primăria Timișoara oferă detalii și consultanță pentru programul de sprijin financiar. Așadar, asociațiile de locatari interesate să renoveze fațada clădirii lor se poate adresa consilierilor Biroului Reabilitare Clădiri Istorice și Monumente, aflat în Piața Traian, pe strada Ștefan cel Mare, nr. 2, sau la numerele de telefon 0752.224.171, respectiv 0374.555.160, programul desfășurându-se  de luni până joi, între orele 9:00 și 16:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Carevasăzică

Ce a putut realiza Republica Moldova, cea mai săracă țară din Europa, trăind sub amenințarea zilnică a Moscovei, nu au putut realiza Serviciile de...

Timișorenii vor avea arbuști în Piața Libertății

În Piața Libertății au fost plantați arbuști, în alveolele din piață. Este vorba despre arbuști cu o înălțime de 5 metri, și o grosime...

Citește și :