Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, vine cu o nouă analiză care răspunde unei întrebări fireşti din partea societăţii româneşti: cum se face că bunele rezultate macroeconomice ale României (PIB-ul a crescut de 4 ori în 15 ani, de la 41 de miliarde de euro în anul 2000, la 160 de miliarde de euro în 2015), nu se transmit şi la nivelul populaţiei?
PIB-ul pe cap de locuitor în raport cu media europeană a crescut, de asemenea, de 2,3 ori, ajungând până la 53%. Prognozele arată că o creştere cu un punct şi jumătate peste media zonei euro ar conduce economia românească, în următorii şase-şapte ani, la un nivel al PIB pe locuitor de 65% din media europeană.
Dacă luăm în calcul însă şi indicele de dezvoltare umană, tot mai des folosit în ultima vreme pentru a arăta efectiv cât de bine trăiesc oamenii, constatăm că suntem pe penultimul loc în Europa, înaintea Bulgariei.
Florin Georgescu arată şi care sunt cauzele pentru care este blocată transmiterea creşterii economice spre dezvoltarea societăţii. În primul rând, este vorba despre indisciplină financiară care creează învingători şi învinşi, privilegiaţi şi năpăstuiţi. Cei care se supun regulilor sunt dezavantajaţi faţă de cei care le încalcă, fără să fie pedepsiţi.
Apoi, spune Florin Georgescu, este vorba despre raportul dintre muncă şi capital. În ţările dezvoltate, capitalului îi revine 40% din venitul naţional, iar restul de 60% se distribuie către muncă. În România, raportul este invers. În România capitalul, adică investitorul, este privilegiat în raport cu munca, adică salariatul.
În plus, arată studiul, salariile bugetare, în ciuda creşterii din ultimii ani, nu s-au întors, ca şi cifră nominală şi globală, la nivelul anului 2012, anul în care s-au operat reducerile salariale din sectorul bugetar.
Ce ne transmite Florin Georgescu, e adevărat, în termeni eleganţi, este că, pe de o parte, în România se fură foarte mult. Pe de altă parte, investitorii caută doar să obţină profituri cât mai mari şi să dea salarii cât mai mici.
Astfel se explică şi precedentul studiu făcut public tot de Florin Georgescu, referitor la economiile în bănci ale populaţiei, care reflectă prăpastia tot mai mare care s-a creat în societatea românească. Cei bogaţi devin şi mai bogaţi, iar cei săraci devin şi mai săraci.
Citeşte şi: