Timişoara beneficiază de acum înainte de un modern centru de competenţe în dezvoltarea sectorului automotive. Asta înseamnă că angajaţii din domeniu se pot specializa într-un cadru european, iar companiile pot chiar produce unele piese aici. Asta datorită echipamentelor de ultimă generaţie.
„Se ştie că industria în acest domeniu este foarte dezvoltată în Timişoara şi noi am considerat că este bine să venim în sprijinul acestui domeniu cu un centru în care, pe de o parte pregătim specialişti pe echipamente de cel mai înalt nivel şi, pe de altă parte, putem să realizăm anumite repere mai speciale necesare în această industrie. Echipamentele pe care aceste repere se fac sunt foarte scumpe şi cum numărul acestor repere este redus nu se justifică investiţia pentru companii”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
Proiectul a fost implementat cu fonduri europene şi locale, iar investiţia se ridică la peste 12 milioane de lei. Noua infrastructură de afaceri va susţine implementarea unui pachet de servicii şi a unor programe de training în beneficiul întreprinderilor din sector, toate acestea vizând creşterea competenţelor furnizorilor regionali din domeniul construcţii de maşini/automotive şi, implicit, creşterea performanţei sectorului automotive la nivel regional, fapt care va conduce la sprijinirea dezvoltării durabile a polului urban de creştere Timişoara prin creşterea atractivităţii zonei pentru investiţii.
„Investiţia constă în realizarea a două hale şi o academie de trainig, legate între ele din punct de vedere al procesului tehnologic. În cadrul centrului se vor oferi servicii de training, servicii de mică producţie pentru piesele pentru care cei din sectorul automotive nu le pot face sau nu doresc să le facă în incinta personală fiindcă cheltuielile ar fi prea mari. Dotările din hală sunt făcute în aşa fel încât să poată acomoda şi alte echipamente”, a spus Magdalena Nicoară, managerul de proiect.
Centrul de automotive a mai trecut printr-o inaugurare, în decembrie 2015. Asta pentru că imobilul fusese ridicat deja şi ar fi trebuit şi echipat şi deschis producţiei. Dar autorităţile locale au întârziat să angajeze oamenii necesari şi astfel centrul a stat nefolosit 6 luni. Acum, când expiră noul termen oferit de Uniunea Europeană, în sfârşit, centrul este funcţional.