1.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

PNL ,,bate la ușa” PSD pentru a obține comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Care este miza acestei mișcări, respinse, deocamdată, de pesediști

Liberalii așteaptă un răspuns din partea partenerilor de coaliție, PSD și UDMR, în ceea ce privește comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în 2024. Surse guvernamentale au declarat pentru Hotnews.ro că PNL a făcut această propunere în Coaliție, dar PSD a evitat să dea un răspuns clar, în timp ce UDMR nu este de acord.

Miza liberalilor este de a-și conserva numărul de mandate atât la nivel parlamentar, cât și local. Astfel, PNL ar putea să-și protejeze primarii de racolări și presiunile pe care social-democrații le-ar putea face odată ajunși în fruntea Guvernului.

De altfel, la nivelul conducerii PNL, dar și la PSD s-a discutat scenariul ca cele două partide să rămână parteneri de guvernare și după 2024, social democrații și liberalii urmând să-și împartă între ei șefia Guvernului și președinția.

 

Dincolo de scenarii, calculele politice ale PNL sunt că, având susținerea lui Klaus Iohannis, liberalii au șansa să numească premierul indiferent de numărul de mandate obținute în 2024.

Potrivit surselor HotNews.ro, PSD a fost cel care a propus premierului Nicolae Ciucă, în sedința Coaliției comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, dar PNL a refuzat la vremea respectivă.

Ideea comasării cele două tururi de scrutin este greu de aplicat prin lege pentru că cele două tipuri de mandate, cel al primarului și respectiv cel al parlamentarului, expiră în perioade diferite. Mai exact, există o diferență de două luni jumătate între cele două tipuri de funcții. Alegerilor locale s-au desfășurat în 27 septembrie 2020 în timp ce parlamentarele au avut loc în 6 decembrie 2020.

 

Ca cele două tururi să poată avea loc în același timp este nevoie de modificarea legii electorale și un motiv întemeiat care să explice necesitatea prelungirii mandatului primarului contrar dreptului dat de Constituție alegătorului.

În plus, există o decizie a Curții Constituționale din 2012 care spune organizarea a două tipuri de alegeri în aceeași zi poate determina dificultăți pentru alegători prin numărul mare de buletine de vot, și prin urmare, dificultăți în exercitarea dreptului constituțional care pot duce la îngrădirea, limitarea acestuia.

Liberalii își doresc, dar nu au o soluție concretă pentru a introduce în legislație acest lucru. Potrivit surselor HotNews.ro, Guvernul Ciucă ar dori să comaseze cele două tipuri de alegeri prin asumarea răspunderii guvernamentale.

Întrebați de HotNews.ro care ar fi motivația care ar sta la baza acestui act guvernamental, liberalii nu au putut emite o soluție concretă. „Juriștii sigur vor identifica o soluție”, a fost explicația.

Boc a încercat, CCR a spus nu. Cîțu a vrut și el

Ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare nu este una nouă, ci a mai fost propusă de doi premieri până acum. Nu mai devreme de martie 2022 Florin Cîțu a lansat această idee care a rămas doar în stadiul de declarație fără modificări concrete în legislație.

De asemenea, în 2012, Emil Boc propus și, în calitate de premier, și-a asumat răspunderea guvernamentală, ca localele și parlamentarele să se desfășoare la aceiași dată. Asumarea răspunderii a fost atacată la Curtea Constituțională.

 

De menționat ar fi că, la vremea respectivă, judecătorii CCR au decis că demersul de a comasa cele două tipuri de alegeri este unul neconstituțional. Judecătorii menționau că prelungirea mandateleor primariilor pînă la momentul în care parlamentarii își epuizau propriul mandat (diferență de aproxiamtiv 3 luni) este contrară Constituției.

De asemenea aceștia argumentau că numărul mare de buletine de vot, mai exact 6, poate determina dificultăți în exercitarea dreptului de vot care pot avea ca efect, în cele din urmă, restrângerea acestui drept.

Cât privește motivația că se reduceau cheltuielile, Curtea Constituțională spunea că „nu se pot constitui însă în argumente care să susţină, în orice condiţii, restrângeri ale exerciţiului unor drepturi sau ale unor libertăţi sau care să susţină măsuri de natură a afecta principii fundamentale ale statului de drept”.

De asemenea, CCR a constatat că o comasare a alegerilor locale și parlamentare duce la încălcarea dreptului de a fi ales, în condițiile în care o persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator şi nici pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean şi pentru un mandat de deputat sau de senator.

Sursa: https://www.hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Donald Trump la al doilea mandat

Alegerile prezidențiale americane l-au consemnat pe Donald Trump câștigător detașat atât al votului popular, cât și în cel al electorilor, nelăsând niciun dubiu asupra...

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Citește și :