Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a avut în găzduire un eveniment important pentru cei ce se ocupă cu domeniul construcțiilor.
Pentru prima dată în România a venit o tehnologie revoluționară elaborată de specialiștii constructori italieni. Deși pare ceva simplu a fost nevoie până să fie testată și aplicată în practică ideea de a face un șandvici din două strauri de beton ce au un stat de spumă izolantă de înaltă calitate în mijloc. In loc de a aplica ulterior statul izolator de polistiren peste zidărie, acum cele două componente fac corp comun.
Evenimentul de prezentare a tehnologiei NIDYON a fost explicată în detaliu în fața unei asistențe numeroase chiar de reprezentanții firmei, atât din Italia cât și de Season House reprezentanții pentru implementarea tehnologiei Nidyon pentru România. Discuțiile au fost moderate din postura de gazdă de Darius Giorgiu, vicepreședintele CCIAT.
Gaetano Galiollo din Italia și Mihai Mișcă din România au prezentat avantajele acestui sistem de construcție și au răspuns la principalele întrebări cu exemple concrete.
Lor li-sau mai alăturat de asemenea și Ennio List cel ce a adus tenica Nidyon în România și Constantin Diaconu specialistul care a și construit o primă casă de 110 metri patrați la Săcălaz tocmai pentru a verifica cât de potrivită este o astfrel de modalitate de construcție și la cât se ridică costurile cu unele materiale folosite de pe piața românească.
Ca o primă concluzie o casă de 110 metri patrați a fost ridicată de o echipă de patru muncitori în 25 de zile cu costuri de circa 20 de procente mai reduse. Casa corepunde la standarde de seismicitate și izolație termică și fonică din cele mai înalte. Materialul izolant este total ignifug și nu poate fi aprins chiar dacă se topește și curge.
După cutremurele din Italia din anii trecuți au fost ridicate case noi în locul celor distruse în două sau trei luni. Acest gen de construcții deja se folosesc pe sacră largă în Polonia, Slovacia sau Spania.
Este demn de semnalat că tenologia poate fi însușită și de muncitori cu o pregătire medie sau chiar și de cei ce lucrează în regie proprie. Sitemul se pretează și la consolidarea sau izolarea termică a fațadelor de blocuri dar în acest caz costurile ar putea fi ceva mai mari decât placările cu plăci de polistiren expandat dar și calitatea crește.
Au fost prezente firme de constructii, dezvoltatori imobiliari, cabinete de arhitectura, membri ai Ordinului Arhitectilor- filiala Timișoara. Au mai venit și reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Stat în Construcții și președintele secțiunii Construcții din cadrul CCIAT.
Participanții au primit răspunsuri la întrebările esențiale, precum:
Care sunt avantajele de construcție și economice ale sistemului NIDYON față de cele tradiționale?
Cum se montează elementele NIDYON?
Din ce materie primă sunt realizate?
Care sunt caracteristicile tehnice ale panourilor NIDYON?
Cum se proiectează și montează?
Seminarul s-a încheiat cu o sesiune de networking efectiv cu materialele de construcții în fața publicului.
Sistemul NIDYON reprezintă astăzi unul dintre răspunsurile tehnologice cele mai avansate și avantajoase în ceea ce privește timpul și costurile generale, la programele de realizare intensivă a spațiilor de locuit la nivel mondial, așa cum a demonstrat succesul obținut de răspândirea lui pe toate continentele.
Ideea de bază vine de la posibilitatea de a îmbina, în condiții avantajoase, exigențele de structură și izolație termică a structurilor de beton și a celor de cărămidă.
Obiectivul a fost atins prin realizarea unui panou prefabricat (modular) ușor, constituit dintr-o placă de polistiren expandat de densitate corespunzătoare și două plase de sârmă din oțel zincat, finalizat prin aplicarea de straturi de beton în baza unor proceduri simple.
Sistemul NIDYON permite realizarea elementelor constructive verticale (pereți portanți) cât și a celor orizontale (planșee) sau înclinate (acoperișuri).