7.6 C
Timișoara
marți 19 noiembrie 2024

Auăleu, Popa’s! Conflictul care a zguduit „scena” culturală din Timișoara degenerează la un pas de 2023 FOTO-VIDEO

Propun să urmărim împreună câteva scene ale unei piese de teatru. Povestea implică doi vecini, o serie întreagă de acuzații și un nivel discutabil de gălăgie. Așezați-vă comod. Cortina se va ridica!

Preambul

Scârț Loc Lejer adăpostește în incinta sa Muzeul Consumatorului Comunist, iar în într-o mică sală amenajată în local au loc reprezentațiile de teatru ale trupei Auăleu, fondată de Christine Cizmaș și Ovidiu Mihăiță, care sunt și cei doi manageri ai localului Scârț. Încă din 2009, localul Scârț împarte un gard comun cu celebrul caricaturist Ștefan Popa Popa’s. Atelierul caricaturistului se situează la o aruncătură de băț de curtea localului, iar pe celebrul caricaturist îl nemulțumește faptul că locuiește lângă un pub gălăgios, după cum susține el. În urma numeroaselor conflicte dintre cele două părți, localul riscă să rămână fără autorizație de funcționare, fiind acționat în instanță. Așadar, atât localul cât și muzeul sunt în pericol de a fi închise, iar spectacolele de teatru ale trupei Auăleu riscă să fie anulate, în contextul în care Timișoara se apropie cu pași repezi de titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Conflictul

Disputa durează de mai bine de un an. În primăvara anului 2021, cei doi proprietari ai localului Scârț au fost acuzați de Ștefan Popa Popa’s că nu dețin autorizație de funcționare. În mod normal, termenul limită pentru obținerea autorizațiilor era luna februarie, dar, în context pandemic, Primăria Municipiului Timișoara a prelungit termenul pentru depunerea dosarelor până în iunie.

În iunie 2021, maestrul Popa’s a chemat specialiștii din cadrul Laboratorului de Acustică și Vibrații al Universității Politehnica Timișoara să vină la reședința sa și să măsoare nivelul de zgomot. Vom dezvolta această chestiune în cele ce urmează.

Deși liniștea este principala doleanță a maestrului Popa’s, aceasta nu este singura. El este nemulțumit și din cauza deranjului pe care clienții din Scârț l-au făcut de-a lungul timpului. Într-o noapte, câțiva presupuși clienți ai pub-ului ar fi lovit cu picioarele în poarta artistului. Aceștia ar fi întărâtat câinele care ar fi început să latre zgomotos.

Scârț Loc Lejer funcționează cu autorizație de bar, așadar în local se vinde alcool. Totuși Ovidiu Mihăiță, coproprietarul pub-ului, menționează că el nu este responsabil de acțiunile clienților săi. Însă, după cum spune acesta, chestiunea s-ar fi putut rezolva dacă maestrul l-ar fi contactat. Ovidiu Mihăiță susține că Ștefan Popa Popa’s nu l-ar fi sunat de mai bine de 10 ani, preferând, în schimb, să-și facă dreptate prin intermediul autorităților.

Conflictul s-a lăsat cu 40 de controale în 21 de zile. Localul s-a ales cu vizite de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Poliția Locală, Garda de Mediu, Garda Forestieră, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar-Veterinară, Pompieri, dar și Poliția Criminalistică.

Acuzațiile au fost diverse. Acestea au fost legate de gălăgie, de muzică, de existența a prea multe locuri în interiorul localului, dar și de trafic cu lemn. Maestrul Popa’s susține că localul s-ar afla pe un teren de patrimoniu și că proprietarul ar fi avut nevoie de autorizație pentru a-și defrișa copacii din curte.

Întrebat de chestiunea în cauză, Ovidiu Mihăiță spune că a tăiat din curtea localului un măr și un păr fiindcă stăteau să cadă și menționează că Scârț este o proprietate privată.

Amendați de Poliția Română, la 1 aprilie  

În primăvara acestui an, trupa de teatru Auăleu a pus în scenă primul spectacol după doi ani de pandemie. Este vorba despre O noapte furtunoasă, de I.L. Caragiale. În piesa de teatru există o secvență în care un personaj, Rică Venturiano, sare pe geam, iar Zița strigă: „La Polițiune, la Polițiune!” Așa s-a încheiat și spectacolul din Scârț, întocmai cu oamenii legii care au apărut la ușa localului, în urma unei sesizări. Scârț s-a ales cu spectacolul întrerupt de polițiști și cu o amendă pentru încălcarea liniștii și ordinii publice, care a fost, ulterior, anulată în instanță, pentru că sancțiunile privind deranjarea liniștii și ordinii publice nu se aplică în cazul evenimentelor.

Nivelul de zgomot, principala plângere a maestrului Popa’s

Maestrul Popa’s declară că zgomotul îl deranjează și-l încurcă în procesul său creativ. În acest sens, el a solicitat serviciile oferite de Laboratorul de Acustică și Vibrații al Universității Politehnica Timișoara. Specialiștii au măsurat nivelul de zgomot, iar valoarea înregistrată este de 53,11 decibeli, conform extrasului dintr-un document de șapte pagini.

Ovidiu Mihăiță are și el cunoștință de această valoare a nivelului de zgomot, admite faptul că măsurătorile depășesc limita legală, dar se apără comparând valoarea cu o conversație obișnuită sau cu zgomotul unei ploi.

Ce spun specialiștii

Reglementarea valorilor de zgomot se face prin Ordinul nr.119/2014, legat de normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, cu respectarea standardului de acustică SR 10009:2017. Conform reglementărilor, poluarea fonică nu trebuie să depășească 55 dB în timpul zilei și nu poate trece pragul de 45 dB, între orele 23:00 și 7:00 dimineața.

Pentru a înțelege valorile nivelului de zgomot, o conversație obișnuită înseamnă 60 decibeli, zgomotul unei mașini în trafic poate ajunge la 70 decibeli, o autoutilitară atinge valoarea de 90 decibeli, iar o mașină de găurit produce 110 decibeli, după cum informează Departamentul de Mecanică și Rezistența Materialelor din cadrul Universității Politehnica Timișoara.

Ovidiu Mihăiță înaintează o scrisoare deschisă

„Sătul” să lupte de unul singur, Ovidiu Mihăiță a înaintat o scrisoare deschisă către autorități. Pentru ca Scârț Loc Lejer să nu fie închis, el cere sprijinul Ministerului Culturii, Uniunii Teatrale a Actorilor din România, Primăriei Municipiului Timișoara, dar și altor autorități din domeniu.

Într-o convorbire ulterioară, Ovidiu Mihăiță a mărturisit că a fost contactat de câteva dintre instituțiile menționate, însă a refuzat să ofere mai multe detalii.

Maestrul Popa’s menționează că respectă artiștii, „indiferent de care sunt”, conform declarațiilor sale. În acest sens, Popa Popa’s a înființat o școală de caricatură și benzi desenate pentru copii. Totuși, în urma conflictului privind gălăgia, clădirea în care funcționează atât un teatru, cât și un muzeu riscă să fie închisă cu mai puțin de o lună înainte ca Timișoara să devină Capitală Europeană a Culturii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Cine sunt câștigătorii premiilor literare ale Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România pentru anul editorial 2023

PREMIUL OPERA OMNIA pentru întreaga activitate literară Viorel Marineasa PREMIUL CARTEA ANULUI - POEZIE EX AEQUO Șerban Foarță, Erosophia. Incantații & O catilenă, Editura Brumar, 2023 Ivo Muncian, Pur și simplu...

Minunatele tradiții și șezători care se întâlnesc în Banat o dată cu Postul Crăciunului

Postul Naşterii Domnului coboară peste Banat cu tradiţii şi obiceiuri care fac mai frumoase serile şi nopţile tot mai lungi, când toamna se întrepătrunde...

Citește și :