Mâine, orice copil, imediat după ce se trezește, va căuta să vadă ce are în ghetuțe. Moș Nicolae precis va lăsa acolo câte un cadou proporțional cu cumințenia prichindeilor.
Dar atât moșul dar mai ales părinții uită o chestiune importantă. Sărbătoarea are două laturi opuse. Una e de a răsplăti pe cei ce sunt ascultători și harnici dar și de a oferi o mică corecție celor mai năzdrăvani. Asta e menirea bețelor ce au umplut orașul. La orice colț se văd comercianți ci astfel de bețe încărcate de zorzoane și culori psihedelice. Dar rostul lor primar este de a mai „altoi” dar cu duhul blândeții pe cei ce merită.
„Le-am luat pentru copiii de la școală. Nu neaparat că ar fi fost răi. Mai mult simbolic ca să aibă și ei ceva de pictat. Simbolul de Moș Nicolae e nuielușa” explică o doamnă ce precis e dascăl la o școală.
„Am cumpărat pentru un băiețel. Prețul e în regulă, cât de cât. Mesajul ar fi să facem copiii cât mai fericiți. Pentru ei trecem peste prețuri și orice” spune un domn foarte grăbit.
„Anul acesta vă întâmpin cu nuielușe dulci făcute cu Rafaelo sau Ferero. Mai avem și nuielușe lucrate din lemn, nuielușe cu plușuri pentru copiii răi. Dar în același timp să-i și bucure pe parcursul anului. Mai sunt nuielușe cu scorțișoară care sunt pentru doamne. Anul acesta se vând cel mai bine cele mai ieftine. Se simte criza și se vede și cu ochiul liber. Am nuielușe de la doi lei până la 15 lei!” își prezintă oferta o comerciantă-artizan.