4.1 C
Timișoara
duminică 24 noiembrie 2024

Superbiblioteca, proiect Erasmus la Școala Gimnazială nr. 12 | FOTO-VIDEO

Superbiblioteca formarea competentelor cheie prin crearea de resurse educationale deschise– proiect Erasmus +

În perioada 2021-2023, Școala Gimnazială nr. 12, Timișoara, implementează proiectul educațional Erasmus+SUPERBIBLIOTECA- formarea competentelor cheie prin crearea de resurse educationale deschise, proiect finanțat din fonduri de la Uniunea Europeană.

Despre școala din Iosefin trebuie spus că are deja o tradiție în implementarea proiectelor care au adus beneficii importante elevilor dar și cadrelor didactice.

Importanța utilizării tehnologiilor moderne în educație, a accesului elevilor la diverse resurse educaționale prin intermediul computerului, tabletei, telefonului a fost încă o dată scoasă în evidență în perioada în care, din cauza pandemiei, programul școlar a fost desfășurat online. Sigur că accesul la astfel de resurse educaționale este important indiferent de circumstanțe deoarece ele pot foarte bine să contribuie la consolidarea cunoștințelor elevilor, la clarificarea unor noțiuni, la creșterea accesibilității și a atractivității noțiunilor pe care elevii le au de însușit prin programa școlară. Prin intermediul acestor resurse educaționale poate fi mai ușor realizată și demonstrată legătura dintre teorie și practică, dintre informație și viața reală.

Din instrument de joacă și socializare, computerul și alte dispozitive electronice pot fi transformate în instrumente de învățare.

Prin intermediul proiectului Erasmus SUPERBIBLIOTECA, școala noastră și-a propus să implice elevii școlii într-o multitudine de activități școlare și extrașcolare, ținând cont de nevoile și interesele copiilor: cluburi de teatru, de arte plastice, de științe, de creație, formații vocal-instrumentale, creare de jocuri educaționale, recenzii, expediții și excursii, expoziții și serbări. Profesorii care vor coordona aceste acțiuni, vor colecta și vor asambla creativ toate aceste experiențe și rezultatele acestora pentru a crea așa-numitele RED (resurse educaționale deschise). Acestea vor consta în lecții video, experimente, animații, recenzii de carte, dramatizări, jocuri, fișe de lucru, teste de evaluare, planuri de lecție, planuri de activitate la care elevii, părinții dar și alți profesori vor putea avea acces prin intermediul SUPERBIBLIOTECII care va fi creată pe site-ul școlii.

La doar la un ,,click,, distanță copiii vor găsi informații care îi vor ajuta să își aducă aminte ce au învățat ei sau colegii lor în clasă, îi vor spijini în învățare și vor face și lecțiile de la școală mult mai atractive.

Resursele educaționale deschise sunt valoroase deoarece pot fi parcurse in ritm propriu, pot fi modificate, adaptate, pot integra jocuri şi satisfac nevoile de diversitate, dinamism, şi atracţia copiilor faţă de tehnologia modernă.

Prin acest proiect, profesorii vor deveni creatori de RED şi vor pune la dispoziţia şcolii (profesori, părinţi, elevi) un minim de 90 de resurse care facilitează învăţarea. Pentru a realiza toate aceste resurse, dascălii vor participa la diferite cursuri de perfecționare în domeniile creativității, incluziunii, tehnologiei și, în decursul celor 2 ani de proiect,vor studia diverse tehnici și metode moderne de predare și relaționare cu elevii. Vor lua legătura direct și vor schimba experiențe cu profesori care predau în Greci, Italia și alte țări europene, încercând să aducă din aceste țări ceea ce este mai bun și util pentru elevii noștri.

Având in vedere ca şcoala integrează și elevi aflați în situații de dificultate: cu CES, dificultăţi de învăţare sau aflaţi în unele situaţii de risc, ne dorim ca proiectul să aducă beneficii reale și pentru acești școlari. Vor fi încurajaţi să participe la toate activitățile, să îşi descopere aptitudinile, să performeze în domeniile lor de interes în scopul dezvoltării stimei de sine şi a succesului şcolar.

Primul an al proiectului, îl reprezintă un an al învățării și al schimburilor de experiență. Primele resurse vor fi disponibile pe site-ul Școlii Gimnaziale nr. 12, Timișoara de la începutul anului școlar 2022-2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :