Patrimoniul Timișoarei, din nou sub reflectoare, în pași de dans

81

V-ați gândit vreodată câte povești de viață zac în spatele unor uși închise, într-o casă sau într-un pod, și se pierd în uitare?
„Spotlighting Timisoaraʹs Heritage through Dance” își propune să scoată la lumină aceste povești pline de farmec ale Timișoarei și, în acest fel, să pună în evidență patrimoniul cultural din cartierele istorice ale orașului.

„Spotlighting Timisoara`s Heritage through Dance / Descoperă patrimoniul Timișoarei în pași de dans” este un proiect al Asociației Club de Dans Sportiv Magnum, realizat în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara și Muzeul Național al Banatului și este inspirat din proiectul „Spotlight Heritage Timisoara / Patrimoniul sub reflectoare Timisoara”, parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023. Proiectul este co-finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte.

„Cartierul Elisabetin – O lume într-un cufăr”, cel de-al treilea eveniment din cadrul acestui proiect, se va desfășura în 21 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema VICTORIA și va avea în centrul său tot personaje feminine, la fel ca și celelalte două spectacole anterioare.
Show-ul, care va fi potențat prin utilizarea tehnologiei digitale și a elementelor de realitate augmentată (elemente realizate de echipa proiectului „Spotlight Heritage Timișoara”, de la Universitatea Politehnica Timișoara), se va concentra pe povestea doamnei Netti Diel (1894 – 1982), soția medicului dr. Ludwig Diel. Antonia Schirmer, numită în familie Netti, s-a născut la Innsbruck, a divorțat de primul soț după ce s-a îndrăgostit de tânărul medic Ludwig Diel, în spital, în timpul Primului Război Mondial. În urma căsătoriei cu acesta, se stabilește în Jimbolia, iar în 1923 se mută la Timișoara, unde va înființa Sanatoriul Bănățean, alături de medicii Josephi și Miletics.
Punctul de plecare al acestui spectacol a fost expoziția organizată de Muzeul Național al Banatului și Universitatea Politehnica Timișoara, în 2020, intitulată „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – O lume într-un cufăr”, care a avut la bază manuscrisul „Jurnal de familie” al doamnei prof. dr. Pia Brînzeu.

Momentele de dans descriu povestea a trei femei, trăitoare în epoci istorice foarte diferite: Timișoara interbelică (Netti), Timișoara în anii comunismului (Carla, fiica lui Netti) și Timișoara postdecembristă (Pia, nepoata lui Netti).
Biletele costă 15 lei și pot fi achiziționate de aici https://eventbook.ro/other/bilete-cartierul-elisabetin-o-lume-intr-un-cufar?hall=cinema-victoria-timisoara
Ultimul eveniment din cadrul acestui proiect al Clubului de Dans Magnum Team va ilustra o poveste din cartierul Cetate.