12.2 C
Timișoara
marți 5 noiembrie 2024

Cum a adus Banatul prima medalie olimpică de argint din istoria României

Era 23 iunie 1937, când, la Londra, la concursul hipic organizat cu prilejul încoronării regelui George al VI-lea al Angliei, Cupa Challenge de Aur și titlul de campion mondial militar la înălțime, sărind 2,14 m, a revenit călărețului român Henry Rang.
La aceeași competiție, trofeul Daily Mirror a fost câștigat de un alt călăreț român, Felix Țopescu, tatăl lui Cristian Țopescu.

Henry Rang a fost ofițer de cavalerie și component al echipei naționale de echitație a României.
La Jocurile Olimpice de la Berlin, în 1936, pe calul Delfis, Henry Rang s-a clasat al doilea la proba de călărie, obstacole individual, sau, cum se numea la acea vreme, Premiul Națiunilor, cea mai importantă probă de obstacole, înalte de 1.30 – 1.60 m, unde s-au aflat 54 de concurenți din 18 țări.
Pentru desemnarea câștigătorului, la 16 august 1936, a fost necesar să se organizeze o cursă de baraj, între românul Henri Rang și germanul Kurt Hasse, cu calul Tora.
Ambii au acumulat același punctaj, dar germanul a avut un timp mai bun, sprijinul arbitrilor și a fost declarat câștigător.
Henri Rang a cucerit astfel prima medalie olimpică de argint din istoria sportului românesc.

Henri Rang (stânga) alături de Felix Țopescu
Henri Rang (stânga) alături de Felix Țopescu

Henri Rang s-a născut la data de 8 iunie 1902, la Lugoj.
Între anii 1932 și 1938, sportivul bănățean, cu calul Delfis, a fost medaliat la competițiile ecvestre organizate la Paris, Nisa, Berlin, Varșovia și Londra.

A urmat cursurile Școlii de Ofițeri de Cavalerie din Târgoviște, după care a activat în diferite regimente de cavalerie și în Școala de Ofițeri de Cavalerie, iar după război în Regimentul 1 roșiori din Lugoj.

Paradoxal, se spune că a fost ucis chiar de… Adolf Hitler, care la Jocurile Olimpice de la Berlin, în 1936, după finalul probei de călărie în care a fost medaliat cu argint, l-a chemat pe Henri Rang la cancelaria fuhrerului și i-a oferit ca premiu de consolare o motocicletă cu ataș Zündapp.
A încetat din viață la numai 44 de ani, pe 25 decembrie 1946, chiar de Crăciun, într-un accident de motocicletă. (sursa: Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Wikipedia și alte surse)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :