Însă în afară de oraşul de pe Bega, ei ar putea să viziteze şi regiunea. Un popas de neuitat ar fi, de exemplu, la Socolari (în Caraş-Severin) – un sat transformat spectaculos de artiştii care s-au mutat acolo.
Printre ei este şi pictorul Gheorghe Fikl. Deşi Socolari abundă evenimentele culturale, Fikl nu a reuşit încă să intre în atenţia autorităţilor pentru un proiect comun. Mai mult, i s-a comunicat că demersul său “nu e destul de timişorean”.
“Am încercat să depunem un mic proiect. Era vorba de un proiect alături de cântăreaţa Aura Twarovska, o piesă barocă cu imaginile mele baroce, şi am vrut să o prezentăm şi în Timişoara. Mi s-a spus că nu pot aproba acest proiect pentru că nu e brand timişorean. Eu sunt născut în Timişoara, am făcut facultatea la Timişoara, deşi am atelier la Socolari, am şi la Timişoara.
Timişorenii pot să se şi plimbe un pic, nu trebuie să stea locului. Plus, Socolari e un sat de artişti timişoreni, unde îi invităm pe timişoreni şi nu numai să ne vadă în habitatul respectiv. Apoi, turiştii care vin la Timişoara ar putea să vadă şi alte locuri frumoase, nu trebuie să stea doar în oraş”, a declarat Gheorghe Fikl.
Deşi expune în multe locuri din Europa, Gheorghe Fikl nu a mai prezentat de mult timp lucrările sale în Timişoara natală. Ultima expoziţie mare a avut-o în 2015. Spune că nu vrea să rateze însă o expoziţie în 2023, când oraşul de pe Bega va fi capitală culturală. “Dacă lumea spune că sunt din Caraş, nu ştiu cum o să fac.
Lăsând gluma, da, normal că vreau să vin cu o expoziţie. Am depus un proiect, să am o expoziţie la Muzeul de Arte, să facem ceva interactiv Timişoara-Socolari, dar asta era pentru 2021. O să-l repunem pentru 2023 şi vom vedea ce răspuns primim.
Ultima dată am expus la Timişoara în 2015, la prima ediţie Art Encounters. Ar fi frumos ca artiştii timişoreni să se poată prezenta în 2023”, a mai declarat Gheorghe Fikl.
Artistul a terminat în acest an amenajarea unei scene mari. Au concertat acolo Maria Răducanu, Van der Cris, pianistul şi compozitor polonez Pawel Kaczmarczyk, iar în 6 august va concerta trupa Abra.
“Am visat această scenă mare. Atâta m-am gândit încât s-a realizat. Deja se cântă. Sunt spectacole din luna mai. Eu invit la Socolari artişti din diferite domenii, din muzică, operă, clasic, rock, jazz, plasticieni, interesul meu e să intersectez artele pe acolo. Invit oamenii în spaţiul în care eu creez”, a mai declarat Fikl.
Satul din apropiere de Cheile Nerei a devenit în ultimii ani un veritabil centru cultural când mai mulţi artişti din Timişoara au renunţat la viaţa din oraş şi s-au mutat acolo.
Aşa se face că acolo se întâlnesc timişorenii la tot soiul de evenimente culturale, de la concerte, piese de teatru, până la expoziţii. Fikl a ajuns prima dată la Socolari într-o tabără studenţească. Însă a tot revenit până când a început să cumpere, una după alta, proprietăţi. Acum are un domeniu întins pe mai multe hectare.