Șeful USR, Cătălin Drulă recunoaște: ,,Mai degrabă SRI controlează comisia parlamentară de control, decât aceasta pe SRI!”

70

​Legea spune că activitatea serviciilor secrete – SRI și SIE se află sub control parlamentar. Mai exact, serviciile sunt obligate prin lege să dea explicații despre banii publici cheltuiți și despre legalitatea acțiunilor lor, comisiilor parlamentare. În practică situația nu este chiar așa. Parlamentul a adoptat formal în 2021, fără o dezbatere reală, cinci rapoarte de activitate ale Serviciului Român de Informații – toate în aceiași ședință.

Opoziția spune că nu există niciun fel de control parlamentar asupra activității SRI și SIE și îi acuză pe parlamentarii din comisiile speciale că fac jocul acestora. HotNews.ro a discutat cu membri ai comisiilor speciale de control a SRI și SIE despre activitatea acestora și instrumentele pe care le au la dispoziție de a face verificări.

Ce spune legea despre controlul activității Serviciilor și ce face Parlamentul

Potrivit legislației în vigoare activitatea Serviciilor – SRI și SIE – este supusă controlului parlamentar. În primul rând Serviciile au obligația de a prezenta anual Parlamentului un raport de activitate în care sunt prezentate date generale și, în același timp, bugetul și cheltuielile instituțiilor. Parlamentarii dezbat în ședință publică documentul care, la rândul lui, este public.

De asemenea, comisiile de control parlamentar au ca atribuții, potrivit legii, să verifice și să analizeze dacă serviciile respectă legile și Constituția țării atunci când își desfășoară activitatea. Membrii comisiilor pot examina cazurile în care se semnalează încălcări ale prevederilor constituţionale şi ale altor dispoziţii legale în activitatea instituţiilor.

Cu alte cuvinte, Parlamentul are obligația legală de a analiza cum au cheltuit serviciile banii publici, iar membrii comisiilor de control au pârghiile necesare de cere informații și rapoarte suplimentare referitoare la activitatea acestora. În aceste situații informațiile suplimentare pe care parlamentarii le primesc din partea serviciilor fac parte din categoria secretelor de stat și sunt obligați să protejeze datele şi informaţiile de care iau cunoştinţă.

Deși Parlamentul trebuie să dezbată anual rapoartele de activitate, în 2021 senatorii și deputații au adoptat pe banda rulantă, fără o dezbatere reală cinci rapoarte de activitate ale Serviciului Român de Informații, toate în aceiași ședință. Este vorba de rapoartele de activitate din anii 2015, 2016, 2017, 2018 şi 2019.

În legislatura 2016-2020, majoritatea parlamentară de atunci condusă de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să dezbată și să voteze rapoartele de activitate ale SRI. La vremea respectivă Liviu Dragnea se află în plin război mediatic cu președintele Klaus Iohannis și cu Serviciul Român de Informații.

În 2021, când PNL a format majoritatea parlamentară cu USR și UDMR, rapoartele de activitate ale SRI au fost aprobate de comisia de control al activitații SRI și adoptate pe repede înainte în plenul reunit al Camerei Deputaților.

„Comisia a concluzionat că, în realizarea activităţii de informaţii, Serviciul a respectat Constituţia României şi celelalte acte normative”, declara la vremea respectivă, în plenul reunit al Parlamentului preşedintele comisiei, Cristian Chirteş.

Un singur parlamentar a reacționat la vremea respectivă: „Cu adevărat vom fi o democraţie funcţională atunci când la aceste rapoarte de activitate vom avea dezbateri serioase şi profesioniste în Comisiile de control şi în cele de apărare şi chiar în plenul Parlamentului, atât cât se poate. Este o absenţă cronică de democraţie atunci când nu discutăm lucruri”, a declarat în plen, senatorul PSD, Titus Corlăţean.

De la teorie la practică. Cu ce se ocupă de fapt comisiile de control

Revenind la atribuțiile și sarcinile comisiilor de control ale activității serviciilor – SRI și SIE, Hotnews.ro a vorbit cu membri ai acestora despre activitatea pe care o desfășoară.

La comisia de control al activității Serviciului Român de Informații sarcinile sunt bine delimitate. Potrivit regulamentului intern al comisiei, pe partea de comunicare cu presa, președintele este cel avizat să facă declarații sau să le aprobe pe cele ale colegilor.

Contactat de HotNews.ro, secretarul comisiei, deputatul UDMR Csoma Botond, s-a scuzat reporterului precizând că nu poate da o declarație despre activitatea comsiei până nu vorbește cu președintele.

  • „Noi la comisie avem o înțelegere între noi în ceea ce privește activitatea comisiei – președintele este cel care comunică public. Nu vă pot spune cum verificăm activitatea Serviciului pentru că aș putea divulga secrete de stat, înțelegeți? Voi avea o discuție cu domnul președinte și voi reveni la dvs”, a fost explicația deputatului UDMR.

După conversația cu deputatul UDMR, reporterul Hotnews.ro a reușit să-l contacteze și pe președintele comisiei de control al SRI , deputatul PNL Ioan Cristian Chirteș (timp de două zile președintele comisiei nu a răspuns la telefon).

Chirteș (PNL), comisia de control SRI are două repere: Eficiență și eficacitate

Astfel, Cristian Chirteș a explicat că parlamentarii au o activitate intensă: ședințe, dar și deplasări în teritoriu. Potrivit senatorului PNL, comisia analizează petiții, verifică legalitatea acțiunilor desfășurate de SRI și modul în care sunt cheltuiți banii publici, „având cele două repere: eficiență și eficacitate”

  • Cristian Chirteș (PNL), președinte comisie control SRI: „Am făcut chiar în sesiunea asta vizite în șase filiale regionale pe programul Regio care are ca țintă reorganizarea Serviciului Român de Informații . Ne sunt prezentate inclusiv activități operaționale, verificăm stadiul investițiilor în zonă, verificăm angajații care există pe direcțiile respective, gradul de încadrare. (…) Verificăm legalitatea acțiunilor desfășurate de SRI și modul în care sunt cheltuiți banii publici, având cele două repere: eficiență și eficacitate”.

Weber (PSD), comisia control SIE: Activitatea atât a comisiei cât și a serviciului sunt catalogate ca secret de stat

La comisia de control al activității Serviciului de Informații Externe, deputatul PSD Mihai Weber ne asigură că parlamentarii își fac datoria. Weber susține că principală sarcină a comisiei este să vegheze dacă Serviciul respectă legile și Constituția țării. Întrebat de reporter cum face acest lucru, președintele a răspuns:

  • Mihai Weber (PSD), comisia control SIE: „Comisia pe care eu o coordonez își face datoria și am avut o colaborare extrem de bună cu reprezentanții Serviciului pentru că la orice solicitare au fost prezenți. Există comunicare și un dialog foarte clar și consider că există un control parlamentar destul de eficient. (…) Activitatea atât a comisiei cât și a Servicilui sunt catalogate ca secret de stat. Aici există foarte multă discreție în tot ceea se întâmplă ca și desfășurare”, susține Weber.

Deputatul USR, Nicu Fălcoi, comisia de control a Serviciului de Informații Externe spune că instituția transmite membrilor comisiei în fiecare săptămână un raport cu ce se întâmplă în lume, cu situațiile delicate și evaluarea acestora situații.

  • Nicu Fălcoi, comisia de control a Serviciului de Informații Extern: „Am avut și prezentări legate de ce se întâmplă în Ucraina. În general când există o situație tensionată care necesită atenție deosebită se cer informații de la SIE și le primim fie printr-un raport scris, fie vine cineva care să informeze. Putem cere un raport detaliat pe partea de investiții financiare, cum s-au făcut cheltuielile și achițiile dar pe zona operațională noi, parlamentarii nu avem acces ci doar CSAT -ul”, a explicat deputatul USR.

Opoziția acuză: Niciun fel de control civil asupra activității SRI și SIE

În opinia președintelui interimar al USR, Cătălin Drulă, activitatea comisiilor parlamentare de control al Serviciilor este „fără nici valoare, zero barat”. Drulă susține că parlamentarii care sunt membri în aceste comisii nu au voie să vorbească cu propriul grup parlamentar, cu partidul lor despre ceea ce se întâmplă în comisie.

  • Cătălin Drulă: „Nu pot fi eficienți în formatul actul pentru că legile și regulile după care funcționează împiedică un control civil real al activității SRI.Din câte înțeleg, membrii comisiei pot propune anumite activități, dar este la latitudinea președintelui dacă le acceptă. De obicei, președinții de comisie acționează de parcă ar fi de la SRI. Cu alte cuvinte mai degrabă SRI conduce comisia decât invers. Teoretic avem o comisie de control al activității SRI dar practic e zero barat”

Fostul președinte PNL în prezent deputat independent, Ludovic Orban spune că nu există niciun fel de control asupra activității Serviciilor, iar pentru exercitarea acestuia este nevoie de o modificare legislativă

  • Ludovic Orban: „Activitate comisiei de control SRI este una pur formală, nu are niciun fel de control civil asupra funcționării SRI și SIE . Ar trebui să preluăm modelul american sau german care sunt binecunoscute și care au pârghii reale de control. Practic, comisia de control la ei este exprimarea controlul civic și au acces real la informații, pot să verifice orice sesizare și orice informație și să cheme la audieri orice ofițer de informații”

Orban susține că trebuie pe lângă schimbarea legislației este nevoie și de seriozitatea partidelor atunci când propun reprezentanții în aceste comisii. „Partidele trebuie să fie serioase atunci când desemnează reprezentanții și să nu propună oameni care fie au schelete în dulap fie refuză să-și exercite atribuțiile de control” , mai spune Orban.

Și președintele AUR, deputatul George Simion consideră comisiile parlamentare de control „drept inutile”.

  • George Simion:„Părerea mea este că această comisie este inutilă pentru că de fapt serviciile execută un control asupra parlamentarilor și nu Parlamentul execută control asupra serviciului. Am încercat prin reprezentantul nostru în comisie să adresăm mai multe întrebări și ni s-a răspuns foarte evaziv, printr-un limbaj de lemn. O să vedem dacă se impune schimbarea membrului nostru din comisie sau atitudini mai ferme, dar potrivit colegului nostru din comisie majoritatea membrilor comisiei sunt ei sub controlul SRI”

Există sau un nu control parlamentar real asupra activității Serviciilor? Ce pârghii are Parlamentul

Președintele comisiei de control SRI, Cristian Chirteș consideră că Parlamentul României se numără printre parlamentele care are „cel mai aplicat control asupra Serviciilor secrete din Europa”. ”Avem un studiu comparativ care ne arată că cele mai multe parlamente din UE au un control asupra serviciilor care se aplică doar la legislație”, argumentează Chirteș.

Secretarul comisiei de control al activității SRI, Csoma Botond a revenit cu explicații referitoare la activitatea comisiei (așa cum a promis inițial reporterului HotNews.ro) și precizează că parlamentarii, membri ai comisiei pot cere orice informație de Serviciu pentru că „practic asta presupune controlul care este prevăzut prin lege și care se desfășoară printr-un dialog permanet cu Serviciul”.

”Eu personal cred că există mijloacele legale de control al activității Serviciului, depinde foarte mult și de componența comisiei. Acum părerea mea personală este o provocare să verifici un serviciu secret, nu este o chestiune foarte ușoară. (…) Eu nu sunt un secretoman, dar mare parte din activitatea comisiei și ce se discută acolo este secret de stat. Eu pot să intru la pușcărie dacă divulg informații, înțelegeți?”, a explicat deputatul UDMR.

În schimb, deputatul USR, Nicu Fălcoi susține că Parlamentul are foarte puține instrumente de control pe asupra Serviciului. ”Cred că este nevoie de o lege care să reglementeze controlul parlamentar asupra Serviciilor și până unde au acces dacă vrem un control mai serios cu acces la date mult mai sensibile. În prezent noi putem cere un raport detaliat pe partea de investiții financiare, cum s-au făcut cheltuielile și achizițiile dar pe zona operațională noi, parlamentarii nu avem acces ci doar CSAT -ul”, explică Fălcoi.

Se impune întărirea controlului civil asupra serviciilor secrete în noile legi ale siguranței?

  • Cristian Chirtes (PNL), președinte comisie de control SRI:„ În Germania este un control mult mai aplicat și mai sever asupra serviciilor secrete, dar problema este că sunt acestea sunt servicii civile care înseamnă demilitarizare. La noi serviciile secrete sunt militarizate or în contextul actual când avem un război la graniță și suntem astăzi pe flancul estic al NATO, din punctul meu de vedere, nu știu dacă este în regulă să demilitarizăm serviciile de informații” .
  • Mihai Weber(PSD), președinte comisie de control SIE: „Cred că acum, în contextul actual și referitor la subiectul legilor siguranței naționale, care a zgîndărit ca să zic așa, noi trebuie să ne adaptăm la dinamica pe care societatea noastră a parcurs-o, trebuie anumite adaptări, trebuie o anumită modernizare ale legilor sigurantei naționale.(…) Ca să concluzionăm cred că în prezent există un control parlamentar destul de eficient”.
  • Csomo Botond(UDMR), secretar comisie control SRI: „Eu consider că atribuțiile și competențele legale pe care le avem sunt suficiente. Nu pot să spun dacă este un control eficient dar eu cred că există control care garantează că Serviciul își desfășoară activitatea în cadru constituțional”.
  • Nicu Fălcoi (USR), membru comisie control SIE: „Atunci când se vor discuta legile siguranței naționale eu cred ca ar trebui să se discute și despre controlul parlamentar mai serios pe care l-am putea face. Cred că este nevoie de o lege care să reglementeze controlul parlamentar asupra Serviciilor și până unde au acces și cred că este necesar un control mai serios cu acces la date mult mai sensibile”.

Sursa – hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.