Una dintre emblemele culturale ale românilor este o simplă bluză de material cât mai natural. Că e din bumbac, in, borangic sau alte materiale nobile prin simplitatea lor, e la fel de frumoasă. Dacă un creator al artei moderne a secolului al XX-lea, ca Henri Mattise, a considerat că merită toată atenția sa, înseamnă că au știut ceva țărăncile mioritice când au simplificat până la esențializare acest veșmânt. În același timp cu simplificarea funcțională au dus până la apogeu decorarea sa. E evident de ce e binevenită această sărbătoare a iei românești. E la fel cum ai sărbători limba națională sau unitatea națională. Ca doar și ia este un liat unificator. Ea se poate întâlni pe toate meleagurile locuite de români.
Muzeul Satului Bănățean, cu colțul său de natură proaspătă, a fost gazdă bună pentru sute de copii ce au venit, sâmbătă, să sărbătorescă și să învețe câte ceva nou prin joacă. Voluntarii Asociației Pentru Vorbirea Bănățeană au organizat câteva ateliere pentru învățacei de toate vârstele. Au fost de toate: atelier de ”colași”, atelier de olărit, atelier de sculptură în lemn, atelier de îmbrăcat linguri de lemn în port popular, atelier de desenat motive tradiționale, atelier de creație ”Păpușa cânepii”, atelier de lucru manual cu Asociația FOA (Fusion of Arts).
Copiii au fost foarte receptivi și s-au străduit să prindă cât mai repede de la meșterii lor care le-au devenit prieteni, indiferent că se numeau Marin, Ariana, Eugen, Simina sau Sebastian. În scurt timp au devenit frații lor mai mari.
Poiana din fața scenei și zona pavilion a Muzeului au fost locul ideal pentru a realiza mini expoziții de port popular și artizanat, sculptură în lemn și ceramică de la Jupânești.
De la ora 15:00 s-a dat startul pe scenă la un recital de poezie în grai bănățan, susținut de elevii Școlilor Gimnaziale de la Dumbrava și Răchita, iar Ansamblul de dansuri de la Liebling a susținut un moment de dans popular. Dar au fost și momente de muzică populară susținute de elevele Liceului Teoretic ”Mihai Veliciu” din Chișineu Criș și interpreta de muzică populară Ileana Horhoianu, absolventă a Facultății de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
De asemenea, în fața scenei, un voluntar al Asociației V.O.R.B.A s-a ocupat de selectarea celor mai frumoase ii în concursul ”Cea mai frumoasă IE”.
Copiii au apreciat această zi petrecută în natură și toate evenimentele dedicate portului național, în mod special IEI românești!