3 C
Timișoara
luni 25 noiembrie 2024

Pirtea, Grindeanu și Simonis s-au făcut preș în fața Noii Securități! Totuși, de frica unui protest public, liberalii și pesediștii retrag, deocamdată, legile securiste!

Pachetul legislativ al noilor legi ale siguranței naționale ar putea fi amânat pentru toamnă, susțin surse politice pentru HotNews.ro. Draftul apărut în presă care dădea puteri sporite serviciilor de informații „așteaptă să primească avize din partea ministerelor dar din cauza scandalului creat, dezbaterile s-ar putea amâna pentru următoarea sesiune parlamentară”, susțin sursele citate. De precizat este că, oficial, nu s-a luat o decizie clară în Coaliție pentru amânarea dezbaterii legilor siguranței.

La colțuri și neoficial parlamentarii discută despre amânarea dezbaterii legilor siguranței. „După scandalul creat e puțin probabil să mai intre în dezbaterea comisiei speciale înființată de Parlament. Sesiunea parlamentară se încheie peste două săptămâni, iar convocarea unei sesiuni extraordinare e puțin probabil să se întâmple. Se va întârzia intenționat cu avizele pe care trebuie să le dea ministerele iar Guvernul va amâna trimiterea către Parlament”, au explicat sursele citate.

Subiectul legilor siguranței naționale a fost unul extrem de sensibil și evitat de către liderii Coaliției care au dat ordin de partid să nu discute sub nicio formă despre proiecte. De altfel, proiectele de legi au fost consultate de către liderii Coaliției dar parlamentarii din comisiile speciale de control al SRI și SIE nu au avut acces la acestea.

În Timișoara, liderii locali ai coaliției de la putere continuă să tacă strategic pe tema proiectului de lege, care, dacă ar fi adoptat în forma actuală, ar transforma România într-o gubernie rusească! Alde Pirtea, liberal din tată în fiu și rector pe viață al UVT, tace mâlc în povestea legilor Noii Securități, la fel procedând și Grindeanu ori Simonis, șefii pesediștilor locali. Toți aceștia, politicieni care nu au miscat un deget pentru Timișoara și pentru Timiș în atâtea mandate de parlamentari, se fac că plouă când vine vorba de SRI, SIE și de alte servicii mai mici sau mai mari. Oare de ce, mon cher, ne punem, și noi, o mică, mare întrebare!

Planul era ca legile siguranței naționale să intre în dezbaterea parlamentară la comisia special înființată pentru a le aviza și a le propune Parlamentului la vot într-o sesiune extraordinară în prima parte a lunii iulie.

Pe 27 mai, premierul Nicolae Ciucă anunța că pachetul de nouă legi privind securitatea națională urmează să fie analizat de Guvern, apoi trimis Parlamentului pentru dezbateri.

„Aştept întreg pachetul. Guvernul trebuie să-şi asume acest lucru. În momentul în care toate legile, toate, vor veni la Parlament promovate prin Guvern, atunci se vor discuta în comisie”, a declarat și Marcel Ciolacu, liderul PSD.

„O dezbatere pe o temă majoră, precum securitatea națională, nu se poate face pe cioturi de text și pe bucăți de știri. Un proiect de lege sau mai multe proiecte de lege, din orice domeniu, care nu au ajuns la o formă matură și închegată nu pot reprezenta o bază serioasă de discuții”, a scria pe Facebook și purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

G4Media a prezentat un draft cu modificările gândite la legile siguranței naționale care ofereau puteri sporite serviciilor de informații și creau o superimunitate pentru lucrătorii din domeniu și instituie obligații de colaborare, la cerere, pentru cetățeni și firme.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat

după apariția în presă a draftului precizând că a fost o eroare majoră faptul că ”cineva, și știm cine” a considerat că e bine să dea ”pe surse” proiectele de legi ale securității naționale. Iohannis a insistat că nu există motive de îngrijorare, pentru că nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii Securități sau o restrângere a drepturilor cetățenilor, iar proiectele vor suferi modificări în momentul în care vor intra în dezbatere publică.

Sursa: https://www.hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

AUR a ratat ținta la prezidențiale

Nici la sediul Alianței pentru Unirea Românilor situația de la orele serii nu era prea strălucită. Ba se poate spune chiar că tristețea era...

FOTO | Cât de sumbru poate deveni viitorul României? Iată primele rezultate ale alegerilor

Rezultate parțiale alegeri prezidențiale primul tur, 25 noiembrie ORA 00:35 Spre nedumerirea multor români, un candidat neașteptat pare că se află pe primul loc la...

Citește și :