Schimbări financiare majore, de astăzi. Guvernul începe să distribuie voucherele de 250 lei

76

Ziua de 1 iunie vine anul acesta cu o serie de modificări fiscale, în special în ceea ce privește salariul minim. Însă marchează și demararea virării sprijinului de 250 lei pentru persoane vulnerabile. Iată, pe scurt, principalele noutăți.

Angajaţii din agricultură şi industria alimentară vor avea un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată de minimum 3.000 lei lunar, de la 1 iunie, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri. Măsura face parte din pachetul de măsuri „Sprijin pentru România” și este similară măsurii aplicate în prezent în construcții.

Un salariu minim brut de 3.000 de lei înseamnă că angajații beneficiază de un salariu minim net „în mână” de 2.362 lei. Salariul este scutit de contribuția la sănătate, impozit pe venit și Pilonul II.

Actul normativ prevede că „până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră”.

Actul normativ stipulează şi acordarea de facilităţi fiscale persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară. Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opţiunea se va depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale.

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta au avertizat că proiectul de lege privind majorarea salariului minim în industria alimentară şi agricultură exclude circa 10.000 de angajaţi, din sectoarele ape minerale şi îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe şi legume, bere, precum şi angajaţilor din domeniul pisciculturii. Aceștia nu vor beneficia de prevederile legislative.

Stabilirea salariului minim în agricultură şi industria alimentară la nivelul de 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţiilor, e o măsură cerută și așteptată de jucătorii din sector de multă vreme, conform actorilor din sector consultați de Economedia. Vorbim despre unul dintre marii angajatori din România, un sector deja puternic afectat de creșterile de costuri, cu ferme în mediul rural, salarii mici și hemoragie de forță de muncă, cu oameni plecați în căutare de salarii mai mari în afara țării. Așa că cei 3.000 de lei reprezintă o speranță pentru cei din industrie.

Angajatorii care cresc voluntar salariul minim cu 200 lei nu vor plăti taxe pentru majorare

Angajatorii care majorează salariul minim cu 200 lei începând cu data de 1 iunie vor fi scutiți de taxe pentru această creștere salarială.

Este vorba despre o facilitate temporară, pentru perioada 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2022, prin care se scutește de impozit și taxe majorarea voluntară a salariului minim cu 200 lei. Practic, începând cu 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, se va duce majorarea la 2.750 lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. De măsură vor beneficia și persoanele nou angajate în perioadele cuprinse între 1 iunie și 31 decembrie 2022, pentru care salariul brut este de 2.750 lei.

Prevederile nu sunt aplicabile personalului plătit din fonduri publice. Circa 47,5% dintre antreprenori au spus că vor crește salariul minim al angajaților cu 200 de lei dacă vor avea posibilitatea, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Național al IMM-urilor din România.

Vouchere pentru persoane vulnerabile

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat luni, într-un comunicat, că va începe, de la 1 iunie, emiterea, distribuirea și încărcarea voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”. Tichetele cu valoare nominală de câte 250 lei, destinate persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, vor fi acordate o dată la două luni.

Astfel, peste 2,5 milioane de beneficiari primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare în valoare de 3,1 miliarde de lei.

Cine sunt cei peste 2,5 milioane de beneficiari care primesc tichete sociale aflați aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.