Zeci de mii de tone de deșeuri din construcții, abandonate în Timișoara! Se schimbă regulamentul

81

Se schimbă regulamentul de gestionare a deșeurilor provenite din construcții și demolări. Asta anunță consilierul local USR PLUS din Timișoara, Aida Szilagyi. Aceasta a stat de vorbă și cu alți primari din județ și a realizat că edilii nu înțeleg clar ce obligații au, dar și că infrastructura pentru colectarea și valorificarea acestor deșeuri lipsește.

Iar profitul ar putea fi unul frumos dacă ne gândim că munți întregi de resturi din construcții și demolri zac pe câmpuri. „Am urmărit acest fenomen în ultimul an și am evaluat ca există peste 15 locații numai pe terenurile publice ale municipiului Timișoara în care sunt depozitate aproximativ 30.000 de tone de deșeuri, la care se adaugă 25 000 de tone de beton concasat si 30.000 de tone de pământ cu pietre depozitate la SDM, si altele de care probabil nu știm”, a transmis Aida Szilagyi.

Un prim pas absolut necesar este instituirea unui control mai bun asupra fenomenului. „Aceste modificări vizează cerințe noi pentru elaborarea planurilor de gestionare a deșeurilor care includ sursa de generare, tipuri, cantități si mod de gestionate /stocare, care trebuie sa fie comparate cu rapoartele finale, astfel încât sa nu existe abateri care sa depășească +/- 10% din cantitățile inițial estimate. Beneficiarii autorizațiilor de construcții publice si private prin firmele pe care le-au angajat, vor trebui sa pună la dispoziția compartimentului de specialitate, acte care sa arate unde ajung aceste deșeuri (note de cantar, facturi) iar responsabilii din primărie vor ține evidente stricte ale cantităților generate, astfel încât să existe date foarte clare care să permită planificarea unor facilitați de valorificare. Acesta este primul pas, al doilea pas desigur este ca primăria să se angajeze în identificarea unei locații unde aceste deșeuri pot fi stocate temporar și în echiparea acestei locații cu echipamentele necesare pentru prelucrare și valorificare”, explică alesul local.

Consilierul local vine și cu câteva exemple. O tonă de beton virgin costă 150 de lei, unul de beton concasat rezultat din deșeuri de beton costă 50 lei, iar o tona de deșeuri de construcții abandonate, ridicate de salubrizator costă 430 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.