Liderul Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a declarat că va contesta evaluarea după care s-au distribuit banii din Programul Național de Redresare și Reziliență pentru reabilitarea castelelor. Huniade era pe listă și a primit un punctaj ce îi poate aduce bani pentru promovare, dar nu și pentru lucrările de restaurare, care se ridică la 45 de milioane de euro, așa că orice alocare este importantă.
Castelul Huniade a fost plasat pe locul 6, sub linie, și se află pe lista de rezervă. Însă CJT susține că tot procesul s-a făcut netransparent și acuză oficiali din București că nu au fost obiectivi.
„Nu putem să nu ne punem problema cum s-a făcut această selecție din moment ce între cele 5 castele pentru reabilitare, nu unul, nu două, ci 3 din cinci – adică 65% din bani merg în aceeași direcție; sunt În Mureș, Harghita și Covasna. Putem să facem niște asocieri, că doamna Hegedüs Csilla, secretar de stat în Ministerul Culturii cred (n.r. Hegedüs Csilla este secretar de stat din cadrul Ministerului Proiectelor Europene ) a fost cea care a redactat această parte din PNRR și care a făcut vizitele pe teren la toate cele 14 castele care au fost propuse și selectate inițial. Reclamăm că de obicei, la orice program de finanțare europeană și la orice selecție, la final se afișa transparent punctajul pe fiecare proiect, oridinea din listă și detalierile acestei evaluări. Acum avem doar un ordin de ministru, semnat de 4 miniștri, în care sunt mai multe greșeli, inclusiv de poziționare a acelor castele, adică s-a gereșit localitatea într-un caz, și nu avem nici ordinea, nici punctajul și nici detalierea acestor criterii de evalare”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Printre „erorile” menționate de Nica ar fi accesabililtatea. Castelul a primit 15 puncte din 20, deși este în centrul orașului și astfel este accesibil tuturor.
„Absurd! Față de unele castele care nu sunt în orașe”, a spus Nica. La crearea locurilor de muncă, castelul a primi 0 puncte din 10, deși autoritățile județene susțin că se vor angaja cel puțin 20 oameni prin reabilitarea monumentului. Administrația județului va contesta evaluarea făcută la București și se va îndrepta și spre instanță dacă va fi nevoie. De altă parte, Alin Nica anunță că mai caută surse de finanțare și prin programe europene sau transfrontaliere și că este dispus să ia și un credit pentru a continua lucrările la castel. Colaborarea cu Institutul Național al Patrimoniului a fost ruptă, pentru că lucurile se tergivestau prea mult, a mai anunțat Nica.
În nmărul tipărut al ziarului Banatul azi, de joi, 5 mai, puteți citi pe parg despre proiectul de restaurare a celei mai vechi clădiri din Timișoara.