Timișorenii sunt, fără dubiu, cei mai răsfățați dintre cititorii din România la acest final de lună martie. Primul Salon de Carte Bookfest de după încheierea stării de alertă se deschide joia viitoare la Centrul de Afaceri din Timișoara (bulevardul Eroilor de la Tisa, nr. 22), intrarea publicului fiind, ca de obicei, gratuită. Cel puțin 50 de evenimente la care vor participa peste 40 dintre cei mai cunoscuți scriitori din România îi așteaptă pe timișorenii dornici de un eveniment de înaltă ținută culturală.
Dacă vreți să vă întâlniți cu și să luați autografe de la Mircea Cărtărescu, Armand Goșu, Ioana Pârvulescu, Tatiana Niculescu, Ioana Nicolaie, Dan Lungu, Radu Paraschivescu, Veronica D. Niculescu, Alexandru Stermin, Cristian Presură, Radu Oltean, Bogdan Munteanu, alături de cei mai cunoscuți autori timișoreni ca Mircea Mihăieș, Smaranda Vultur, Viorel Marineasa, Brândușa Armanca, Robert Șerban, Cristina Chevereșan, Melania Cincea, Daniela Rațiu, Borco Ilin, Radu Pavel Gheo, Claudiu Arieșan sau Dan Negrescu, atunci Bookfest Timișoara este locul unde trebuie să fiți de pe 31 martie și până pe 3 aprilie. Pe lângă lansările de carte și sesiunile de autografe, vizitatorii de la Bookfest Timișoara vor avea ocazia să asiste și la un concert de jazz, cu bine-cunoscuta trupă timișoreană Blazzaj.
Maratonul de lansări începe pe scena Bookfest chiar după deschiderea oficială a celei de-a noua ediții a Salonului de Carte Bookfest Timișoara, care va avea loc joi, 31 martie, de la ora 12, și la care au fost invitați președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, și primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz.
O nouă carte de Sándor Márai apare la Curtea Veche
Așadar, joi, de la 13.30, scena Bookfest va găzdui lansarea unui ”Jurnal din vremea pandemiei. Proză de grup”, apărut la editura timișoreană Brumar și coordonat de Marius Cosmeanu. Cei 24 de autori, răspândiți prin toate colțurile lumii, povestesc cu emoție cum au trecut prin primul val al pandemiei. Apoi, de la 14, scriitorul și criticul Marian Odangiu îi invită pe vizitatorii Bookfest pe ”Arhipelagul de hârtie. Poeți și prozatori din Banat. Deceniul al doilea”, volum care cuprinde o parte din cronicile de întâmpinare și prefețele publicate de autor în diverse reviste literare în perioada 2010-2020.
Editura Universității de Vest, tot din Timișoara, intră și ea în programul de evenimente al zilei cu patru lansări de câte 30 de minute, începând de la ora 15. Între ele, de la 15.30, Daniel Haiduc ne invită, alături de profesorul Dan Negrescu, la prezentarea tezei sale de doctorat cu titlul Imaginarul imperial roman. Petroniu și Apuleius, susținută în 2020 chiar la Universitatea de Vest. De la 16.30, duo-ul Dan Negrescu și Dana Percec pune în lumina reflectoarelor un nou titlu rezultat dintr-o colaborare deja extrem de fructuoasă, Quinta medievală, un opus impresionant, în două volume, apărut în ultimul semestru al anului trecut.
Literatura maghiară contemporană este prezentă și ea la Bookfest Timișoara prin două lansări organizate chiar în prima zi de editura Curtea Veche Publishing. Astfel, de la 17.30, directorul editorial al Curtea Veche Publishing, Luana Schidu, și jurnalista Brândușa Armanca vor vorbi mai întâi despre Divorț în cetatea Buda, de Sándor Márai, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori maghiari ai secolului XX, și apoi despre Orbecăitorul, de Káli István, autor născut la Târgu Mureș.
Ce rămâne din viață puteți afla vineri la Bookfest Timișoara
Tot editura Brumar deschide și programul evenimentelor de vineri, 1 aprilie, la Bookfest Timișoara, de la ora 13. Cunoscutul scriitor timișorean Robert Șerban îi așteaptă pe cei îndrăgostiți de poezie, de la 13.45, să fie prezenți, alături de universitarul Sorin Ciutacu, la lansarea volumului Ce rămâne din viață, care reia titlul unei cunoscute poezii care-i aparține. Criticul literar Pia Brînzeu va fi prezentă la Bookfest Timișoara, de la 15.30, cu Fantomele lui Shakespeare, carte pe care a publicat-o la editura Universității de Vest și care va fi recenzată de universitarii Vasile Popovici și Dana Percec. Patru lansări Humanitas vin să întregească programul după-amiezii de vineri de la Bookfest Timișoara: mai întâi, de la ora 17, Cristina Chevereșan își prezintă impresiile celor două luni petrecute în unul dintre cele mai spectaculoase orașe ale lumii, reunite sub titlul Mansardă la Veneția. Nouă săptămâni în lagună, și apărute la editura Humanitas. Apoi, de la 17.30, editura Humanitas Fiction va aduce în fața cititorilor trei dintre cele mai proaspete apariții editoriale: Paradisuri pierdute. Străbătând secolele, vol. I de Eric-Emmanuel Schmitt, Violeta de Isabel Allende și Viscolul copiilor de Melanie Benjamin, cărți pe care vi le vor recomanda Dana Percec, Ilianca Ilian și editorul Lidia Bodea. Ultima din seria de patru lansări Humanitas, de la 18.30, va fi cea a spectaculosului scriitor bilingv Borco Ilin, care, cu al său Jurnal de pustă, a cucerit iremediabil mulți cititori dornici să descopere povești inedite din zona Timișoarei.
Ziua de vineri la Bookfest Timișoara se închide cu editura timișoreană DataGroup, care va deschide și seria lansărilor de sâmbătă. Astfel, vineri, de la ora 19, DataGroup propune două cărți: Despre morți numai de bine, de Teodora Vescan, și Frații din jurul potcoavei, de Vasile Parascheva, iar dimineața zilei de sâmbătă vă dă prilejul să fiți prezenți, de la ora 10, la lansarea altor patru volume: Liviu Chifane, Copilul Deltei, ediția a II-a și Sparg nuci, respectiv Gelu F. Achiș, Misterele Zarondiei, ediția a II-a, și Sabia Umbrelor.
Armand Goșu explică resorturile războiului declanșat de Rusia
Miezul zilei de sâmbătă la Bookfest Timișoara este dedicat unui opus impresionant, aparținându-i criticului literar Mircea Mihăieș și consacrat lui James Joyce: Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului, apărut la editura Polirom, va fi prezentat de autor, alături de universitarul Vasile Popovici, moderați cu eleganță de scriitorul Robert Șerban.
Cel mai arzător subiect al momentului, războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, va fi explicat, de la 12.45, dintr-o perspectivă istorică, de Armand Goșu, reputat jurnalist și specialist în spațiul rus, la prezentarea cărții Între Napoleon și Alexandru I. Contextul internațional al anexării Basarabiei și Rusia. O ecuație complicată. Ediția a II-a adăugită, cu cele mai recente texte despre războiul din Ucraina. În continuare, de la 13.30, cunoscutul fizician Cristian Presură ne provoacă să răspundem la o întrebare devenită celebră deja, Care e diferența dintre un copil și un laptop?, titlul cărții sale de la editura Humanitas, dar, în același timp, subiectul unei imunde campanii care l-a vizat pe rețelele de socializare. Pentru că umorul este cea mai sănătoasă medicație în zilele noastre, îndrăgitul scriitor Radu Paraschivescu ne propune, de la 14.30, un nou volum cu titlu incitant: Noi suntem români (nimeni nu-i perfect), pornit de la observațiile pline de miez ale autorului din perioada celor doi ani de pandemie.
Dublă laureată a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură (în 2013 și 2018), scriitoarea Ioana Pârvulescu vine la Bookfest Timișoara sâmbătă, de la ora 15, ca să-și prezinte noua ediție din Prevestirea și Alfabetul doamnelor. De la doamna B. la doamna T, o tipologie personajelor feminine din literatura română, de la Constantin Negruzzi și până la Camil Petrescu. La lansare va vorbi, alături de autoare și de eseista timișoreană Smaranda Vultur, și bine-cunoscutul scriitor Mircea Cărtărescu, protagonist și al următorului eveniment din calendarul Bookfest Timișoara. Aceasta pentru că, de la 15.30, Mircea Cărtărescu ne bucură cu Melancolia, una dintre cele mai de succes cărți ale sale din ultimii ani, a cărei nouă ediție a apărut recent, tot la editura Humanitas. Scriitorul Vlad Zografi urmează în programul de lansări Bookfest, de la ora 16, cu Supraviețuire, încununarea trilogiei sale neoficiale, începută cu Efectele secundare ale vieții și Șapte Octombrie, carte care va fi prezentată de autor, însoțit de Ioana Pârvulescu și de editorul Lidia Bodea.
Ioana Nicolaie merge Tot înainte, după Pelinul negru și Cartea Reghinei
Tot cu un roman proaspăt vine la Bookfest Timișoara, de la 16.30, și unul dintre cei mai celebri scriitori români actuali, Dan Lungu, care a publicat la editura Polirom Șoferul din Oz, o incursiune presărată cu duioșie și umor în lumea politico-interlopă postcomunistă. Radiografia societății descrise de Dan Lungu în romanul său va fi analizată, cu acest prilej, de scriitorii Viorel Marineasa și Radu Pavel Gheo. Următoarea lansare de la Bookfest Timișoara vorbește tot despre lumea noastră recentă, pentru că scriitoarea Ioana Nicolaie vine, de la ora 17, să prezinte Tot înainte, al treilea volum din seria începută cu Pelinul negru și Cartea Reghinei. Acțiunea romanului, ce va fi prezentat de autoare alături de jurnalista timișoreană Melania Cincea și de profesorul Marcel Tolcea, se petrece în ultimul deceniu de comunism, privit prin ochii Arseniei, un copil care trăiește și sub presiunea discursului oficial absurd, dar și sub cea a lumii patriarhale în care s-a născut.
Biologul și exploratorul Alexandru Stermin redă, de la 17.30, impresiile sale de Călătorie în jurul omului, o incursiune atât în exteriorul lumii, cât și, mai ales, în interiorul autorului, prilejuit de o excursie în teritoriile de la antipozi, făcută la împlinirea a 30 de ani. Seara de sâmbătă la Bookfest Timișoara se încheie cu foarte multă emoție, pentru că editura Humanitas ne propune, de la ora 19, o carte specială, care provine dintr-un film, cumva invers față de traseul obișnuit. Copacul dorințelor este cartea care, pe lângă componenta ei de empatie față de cei aflați în suferință, poate să-i reîmprietenească pe copiii și tinerii de astăzi cu Amintirile din copilărie ale lui Ion Creangă; companion prin universul celebrului autor ne este Mara, o tânără de 12 ani care ajunge la un moment dat la un centrul de îngrijiri medicale, unde tristețea și durerea sunt convertite în fantezie și speranță.
Copiii sunt răsfățații ultimei zile la Bookfest Timișoara
Ziua de duminică începe la Bookfest Timișoara cu o extrem de utilă incursiune în universul banilor, pentru că trainerul Adrian Asoltanie vine de la ora 10 ca să predea câteva concise lecții de viață pentru echilibru și prosperitate, reunite în cartea Dragă, unde-s banii, publicată de Curtea Veche Publishing. Copiii sunt răsfățații acestei zile de Salon de Carte Bookfest Timișoara, de la ora 11, ei fiind așteptați de psihologul timișorean Mircea Dragu să pornească împreună în Marea aventură a micii albine Mitsu, un superb volum ilustrat de Bajkó Attila. Apoi, de la ora 12, cunoscutul ilustrator Radu Oltean ne spune cum a reușit să rezume cu talent circa șase sute de ani de istorie în volumul Geții lui Burebista și lumea lor, distrugând cu acest prilej și câteva dintre miturile gonflate de propaganda ceaușistă, prin filmele Epocii de Aur.
În continuare, scriitoarea și traducătoarea Veronica D. Niculescu ne propune, alături de editura Polirom, să o însoțim în cel mai recent roman al său, Pescărușul de la geam. Jurnalul unui cuib, alături de Radu Pavel Gheo și Robert Șerban. Figura lui Nichita Stănescu va fi subiectul ”antibiografiei” scrise de criticul literar Bogdan Crețu, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Cartea Nichita. Poetul ca și soldatul, apărută la editura Polirom în seria ”Biografii romanțate”, ne poartă printr-un univers ficțional foarte atent documentat, cu ajutorul căruia autorul Bogdan Crețu vrea să ni-l descopere pe poetul Nichita, căruia îi aparține și versul care dă titlul cărții. Rafinatul scriitor timișorean Bogdan Munteanu revine pe raftul editurii Nemira după șase ani cu un nou roman, Stai jos sau cazi, o minuțioasă și amuzantă cronică a unei boli extrem de serioase, epilepsia. Cartea va fi prezentată de la 14.30, de autor și de criticul literar Tudor Crețu, director al Bibliotecii Județene Timiș.
Ziua de duminică la Bookfest Timișoara continuă și cu alte lansări la care vor fi prezente mai multe personalități timișorene ca, între alții, Daniela Rațiu, Ramona Băluțescu, Claudiu Mesaroș, dar și jurnalistul Mimo Obradov, de la TVR Timișoara, a cărei lansare a unei ediții revizuite din Peste rock și după Roll, de la ora 18, va fi și cea din urmă de pe lista de evenimente Bookfest Timișoara, ediția a noua.
Programul actualizat al evenimentelor Bookfest Timișoara poate fi consultat pe pagina https://bookfest.ro/progranul-evenimentelor-tm_2022/