3 C
Timișoara
duminică 24 noiembrie 2024

O lovitură de palat la Moscova pare tot mai posibilă. Putin continuă epurările în structurile de securitate ale puterii

Liderul de la Kremlin şi-a epurat serviciile de securitate şi crede că el cunoaşte situaţia din Ucraina mai bine decât oricine.

De la începutul invaziei în Ucraina, relaţia tensionată dintre Vladimir Putin şi serviciile speciale ruse a devenit foarte vizibilă. La mai puţin de patru săptămâni, liderul de la Kremlin începuse deja să hărţuiască oameni din aparatul de securitate care făcuseră anterior parte din anturajul său, scrie Andrei Soldatov, un expert în domeniul informaţiilor ruse, citat de revista Focus. El a spus că războiul a început când Putin l-a umilit public pe şeful serviciilor de informaţii externe, Serghei Narîşkin. La câteva săptămâni după aceea, s-a aflat despre măsurile punitive în rândul unităţii de informaţii a FSB. În special, generalul Serghei Beseda şi un alt ofiţer de informaţii au fost audiaţi şi puşi în arest la domiciliu. În al treilea şi cel mai recent caz, adjunctul şefului Gărzii Naţionale Roman Gavrilov a fost demis.

Potrivit lui Soldatov, toate cele trei cazuri sunt legate de războiul din Ucraina, care nu a mers deloc conform planului. Iar Kremlinul dă vina pe serviciile speciale, în special pe FSB, pentru asta. Din moment ce agenţia era cea responsabilă de spionaj pe teritoriul Ucrainei şi şi-a făcut treaba foarte prost, mai ales ân ceea ce priveşte înţelegerea situaţiei reale din ţară.

Soldatov a mai explicat că marea problemă este a lui Putin însuşi. La urma urmei, el are convingeri ferme despre Ucraina, pe care le difuzează atât în ​​interiorul Rusiei, cât şi în străinătate. A scris chiar şi un lung eseu pseudo-istoric despre Ucraina. Aşa că a-i oferi liderului de la Kremlin  informaţii care nu îi plac este o provocare extremă. Şi, evident, nimeni din Rusia nu a îndrăznit să facă asta.

În ceea ce priveşte persecuţia lui Narîşkin, expertul rus şi-a schimbat aprecierea. La început, a crezut că este un spectacol de violenţă, de parcă „liderul mafiei umileşte unul dintre membrii bandei sale pentru ca alţii să fie ascultători”. Dar acum Soldatov crede că „la un moment dat, Putin a încetat să mai asculte şi să ţină cont de opinia propriului serviciu secret”. El a decis că el însuşi ştia mai multe şi mai bine despre Ucraina decât oricine altcineva.

„Între toţi oamenii din aparatul de securitate, el ascultă evident doar pe ministrul Apărării Şoigu şi poate de secretarul Consiliului de Securitate Patruşev”, spune Soldatov.

El a mai adăugat că trimiterea Gărzii Naţionale Ruse în Ucraina l-a surprins. La urma urmei, sarcina principală a acestui serviciu este de a suprima protestele din Rusia.

„Nu erau pregătiţi pentru nimic altceva”, a spus expertul publicaţiei germane, adăugând că acest lucru ar putea indica evaluările lui Putin înainte de invazie. Poate că se aştepta să nu existe rezistenţă armată. Şi nu trebuie decât să împrăştiaţi „găştile naţionaliste” din Ucraina pentru a câştiga.

Acum războiul din Ucraina durează de aproape patru săptămâni. Cu toate acestea, Putin pare să fie în continuare convins că planul strategic general a fost corect.

„Vinovaţii sunt soldaţii forţelor speciale ale Gărzii Naţionale, care luptă incorect şi, de asemenea, oamenii din FSB nu au pregătit subteranul pro-rus, iar Naşkin i-a dat un raport greşit”, a descris Soldatov acuzaţiile   Kremlinului.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, l-a demis pe Vladislav Erşov din funcţia de comandant al Armatei a 6-a de Arme Combinate – a anunţat, marţi, jurnalistul ucrainean Roman Ţimbaliuk.

Potrivit acestuia, Vladislav Erşov a fost plasat în arest la domiciliu, fiind cercetat din cauza pierderilor uriaşe înregistrate de armata rusă în războiul din Ucraina. Jurnalistul a subliniat că, potrivit unor date preliminare, numai din Armata a 6-a „lipsesc” 2.000 de militari ruşi, dintre care aproximativ 180 erau recruţi.

 

DISPERAREA LUI PUTIN NU ESTE DE BUN AUGUR

Cel de-al Cincilea Serviciu, sau Departamentul de Informaţii Operaţionale, a fost înfiinţat ca o nouă filială FSB pentru a strânge informaţii despre fostele state sovietice şi a întreprinde „măsuri active” pentru a se asigura că acestea continuă să graviteze în jurul orbitei Moscovei. Asta a însemnat totul, de la susţinerea regimurilor pro-Kremlin până la neutralizarea ameninţărilor din partea celor care urmăresc să se apropie de Occident.

Din 1999 până în 2009, Serviciul 5 a crescut şi a preluat conducerea războiului brutal al Rusiei în Cecenia.

PUTIN NU ARE ÎNCREDERE ÎN ARMATĂ

Putin nu are încredere în armată, un sentiment probabil validat de performanţa sa slabă şi de istoricul săi în KGB. KGB-ul a spionat forţele armate ale Rusiei, pentru a le curăţa de elemente „recţionare”, adesea de cei mai buni şi mai fideli ofiţeri ai ţării. FSB-ul lui Putin este modelat după cekiştii lui Stalin, poliţia secretă, arma sa cea mai de încredere de a reconstitui o structură din epoca sovietică care ţine în frâu libertăţile civile ale publicului şi pe cei care deţin orice funcţie de conducere publică.

Beseda, şeful Serviciului Cinci era în serviciul său de ani de zile şi a fost motorul din spatele strategiei lui Putin. Dar după ce a făcut treaba murdară a lui Putin şi i-a liniştit cererea de ascultare absolută, pentru a fi aruncat în gura lupilor. Înlăturarea lui Beseda va răsuna în tot Kremlinul, chiar dacă Putin îl va păstra pe şeful FSB, generalul Aleksander Bortnikov.

Spre deosebire de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi directorul SVR, Serghei Naraîşkin, Bortnikov s-ar putea bucura de o protecţie mai mare. Eliminarea lui Bortnikov ar putea prezenta un risc prea mare, având în vedere reţeaua şi comanda pe care acesta o are asupra plasei de siguranţă de a cărei supravieţuire depinde Putin.

Disperarea lui Putin nu este de bun augur. O epurare subminează imaginea lui Putin de infailibilitate şi putere şi ar putea precipita ameninţările din partea celor care văd disperarea lui ca pe o vulnerabilitate exploatabilă sau un stimulent pentru a acţiona înainte de a fi următorii. Pierderea ciocanului şi scutului cu care îşi menţine puterea – FSB – şi neîncrezător în capacitatea armatei de a-şi câştiga războiul , l-ar putea determina pe Putin să reconsidere campania ucraineană.

O LOVITURĂ DE STAT LA MOSCOVA ESTE ÎNCĂ GREU DE IMAGINAT

 

Facilitarea acestei dinamici cu o presiune externă continuă şi, poate, cu amestec intern, nu este lipsită de riscuri, dar poate fi cel mai bun mijloc prin care să-l forţezi pe Putin să plătească un preţ scump pentru acţiunile sale, scrie The Hill. O epurare de ţapi ispăşitori printre cei pe care i-a îmbogăţit, care vine pe măsură ce economia Rusiei se prăbuşeşte, ar putea crea un bumerang şi un fundal bizantin de comploturi de palat care să îl oblige să facă compromisuri sau să-i provoace căderea. Dar, pe cât de izolat şi paranoic pare să fi devenit Putin, o alternativă mai întunecată ar fi alegerea lui de a se scufunda cu nava – şi, eventual, să-i ia pe toţi cu el.

 

În opinia lui Soldatov, o lovitură de stat la Moscova este încă greu de imaginat. Într-adevăr, în ţară „nu există altă forţă politică în afară de Putin însuşi”.

 

„Trebuie să construim o mişcare subterană de la zero. Iar serviciile speciale ruseşti nu sunt foarte pricepute în astfel de lucruri”, a explicat expertul.

Sursa: https://m.adevarul.ro/

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Atmosferă de ,,priveghi” la sediul PNL din Timișoara

La sediul Partidului Național Liberal din Timișoara de pe la ora 20 au început să se adună liderii organizației și o seamă de membri...

Rezultate-șoc la alegerile prezidențiale! Cine are șansa să intre în turul al doilea alături de Ciolacu

Marcel Ciolacu conduce cu 25% în ambele exit-poll-uri publicate duminică seară de CIRA și CURS, urmat de Elena Lasconi cu 18%. Marea surpriză în...

Citește și :