3 C
Timișoara
luni 25 noiembrie 2024

Timișorenii îi compătimesc pe ucraineni și se tem de un război nimicitor VIDEO

Conflictul izbucnit în noaptea dintre miercuri și joi, cu schimburi de focuri în zonele rusofone din Ucraina, a escaladat extrem de rapid. Deși toată lumea se ferește de vorbe mari și nu spune pe nume războiului că ar fi război, adevărul este limpede.

Conflagrația a izbucnit cu adevărat. Nu mai este doar amenințare sau zăngănit de arme, ori amenințări vagi peste gard. Deși mârâielile putiniste se auzeau de câteva luni, nimeni nu a crezut cu adevărat că inevitabilul se va produce. Chiar dacă țara noastră se află, în acest moment, oarecum ferită de aceste necazuri aduse de armatele în încleștare, nimic nu poate fi considerat definitiv.

Îngrijorările sunt evidente și între cei ce duc încă un trai liniștit și ferit. Opiniile timișorenilor sunt împărțite. Dar, în unanimitate, oamenii cred că trebuie să facem totul pentru a evita implicarea românească directă. Deși multă lume este grăbită și nu are timp de schimbat opinii despre războiul altora, unii timișoreni și-au spus părerea despre ce se întâmplă dincolo de frontierele țării.

Câteva opinii sunt prezentate mai jos, în discuțiile spontane la care au răspuns cu amabilitate câțiva trecători, ce aveau azi treabă în centrul orașului.

– După cum poate deja știți, azi de dimineață s-a agravat conflictul latent dintre Rusia și Ucraina. Cum vedeți aceast război care tocmai a început?

– Păi… sincer încă nu avem o părere formată despre faptele întâmplate în Ucraina. Nici rușii nu au făcut bine… Să sperăm că se liniștesc treburile așa cum ar fi bine și să nu se ajungă aici, în România. În rest, ce putem face noi? Nu cred că e bine ce se petrece, dar nici nu avem ceva de făcut în privința asta

. – Pare o garanție suficientă în acest conflict faptul că România este membră a alianței nord atlantice?

– Probabil că da, în situația actuală și e un factor important că România e parte NATO. E totuși o garanție, cel puțin de moment. Probabil că și pe viitor.

– Cât credeți că ar putea ține un astfel de conflict?

– Poate că se termină în câteva luni sau, în cel mai rău caz, în câțiva ani.

– La fel nici eu nu am cum să știu cât poate să dureze. Probabil până va capitula Ucraina sau va semna ceva înțelegere. Nu știu. Poate un tratat de pace cu Rusia. Sau când rușii o să cucerească tot ce-i interesează. Sunt câteva păreri oferite de doi studenți de anul întâi, colegi la Facultatea de Drept: Herea Cosmin și Achim David.

– Legat de conflictul armat care a izbucnit mai serios azi între Rusia și Ucraina, cum vedeți această situație și cât de gravă ar putea fi pentru noi ca stat, care, momentan, nu este implicat?

– Având în vedere că facem parte din NATO cred că în curând vom fi și noi implicați în război. Probabil ne vor chema. Și, din câte am înțeles, dacă armata devine obligatorie, mie mi se pare foarte penibil faptul că avem de ales între a ne implica în război ori să facem șapte ani de pușcărie. Mie mi se pare că asta trebuie să fie o alegere și nu o obligație. Adică sunt mulți tineri care, deja, la 18, 19 sau 20 de ani au o familie, chiar copii, și nu se pot descurca. Au de ales să lupte în război sau…. Și nu avem nici o legătură cu conflictul dintre Ucraina și Rusia. Sau să faci șapte ani de pușcărie. Nu mi se pare ok! Se pare că ăsta este startul spre al treilea război mondial… Asta este opinia mea și nu mi se pare ceva normal. Nu trebuie să fim implicați în treaba asta chiar dacă suntem membri NATO. Nu sunt la curent cu toate noutățile despre război. Cred că nu ne paște ceva bun.

– Cât ar putea să dureze acest conflict? Va fi scurt sau ceva de durată?

– Având în vedere că Rusia este una din cele mai mari puteri militare e clar că Ucraina nu va putea face față și va fi invadată rapid. Mai mult de două luni nu poate ține. Sunt opiniile lui Denis Alin Racoveanu student la management în agricultură.

– În ce măsură ar putea fi afectată România ( și în special partea noastră de vest din Banat) de conflictul izbucnit între Rusia și Ucraina?

– Nu pot să-mi dau seama așa că nu prea mă pricep la politică. Știu că și aici sunt frământări, în Banat. Să nu se trezească anumite idei nepotrivite. Oricum e rău să vezi oameni care suferă. Dacă e adevărat, am înțeles că sunt deja sute de morți. Am citit pe o rețea socială că sunt deja câteva sute de victime și de partea Rusiei și de partea Ucrainei. Se pleacă masiv din Kiev și din alte orașe mari.

– În cazul în care aceste conflicte, ce încă sunt sporadice, se vor întinde peste tot ca un adevărat război, cât ar putea să țină? Va fi de scurtă durată sau se va extinde?

– Acum, la cât de mult a evoluat știința și tehnica militară, bănuiesc că dacă se apasă pe niște butoane se poate termina foarte repede! Păi, eu când am făcut armata era chestie de durată. Dar sunt mulți ani de atunci și noi foloseam ce au avut rușii în al doilea război mondial. Să sperăm că se termină cât mai repede! Să nu aibă lumea civilă de suferit prea mult. Mai ales oamenii nevinovați. Am fost în Ucraina și am văzut o țară frumoasă cu oameni deosebiți. Războiul e ceva urât! consideră comerciantul Florin.

– Ce părere aveți despre conflictul izbucnit acum în est?

– Dacă o luăm invers, de la sfârșitul evenimentelor, sigur că e un caz foarte grav la care nimeni nu se aștepta să se mai întâmple în Europa. Istoric vorbind, cred că sunt lucruri nerezolvate de demult. Adică, când a căzut Uniunea Sovietică (ciuma roșie) toți ne-am bucurat. Dar fiecare s-a bucurat că primește partea care i-a lăsat-o Lenin sau Stalin sau Hrușciov. Acum se cred stăpâni pe bucățile alea și nu mai vrea nimeni să negocieze nimic. Mai departe nu pot să spun. Putem doar să facem supoziții. De ce au căzut înțelegerile astea cu Europa Occidentală? Oricum, bine ar fi să se termine acum, în cel mai rezonabil mod. Cu victimele care sunt doar până acum. Să mergem mai departe în pace.

– Ce puteți spune de zona noastră? Va fi sau nu afectată? Va fi implicată România?

– Îmi place să cred că nu. Suntem niște jucători atât de mici încât e bine să stăm pe poziția pe care suntem și să nu agităm lucrurile. Numai un zvon să apară, și se perturbă viața de zi cu zi. Ne spune inginerul Mircea Pop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

AUR a ratat ținta la prezidențiale

Nici la sediul Alianței pentru Unirea Românilor situația de la orele serii nu era prea strălucită. Ba se poate spune chiar că tristețea era...

FOTO | Cât de sumbru poate deveni viitorul României? Iată primele rezultate ale alegerilor

Rezultate parțiale alegeri prezidențiale primul tur, 25 noiembrie ORA 00:35 Spre nedumerirea multor români, un candidat neașteptat pare că se află pe primul loc la...

Citește și :