S-a încheiat greva de avertisment a profesorilor. Sindicatele amenință cu greva generală

111

Angajații din învățământ au protestat miercuri, între 11.00-13.00, în cadrul unei greve de avertisment organizate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația „Spiru Haret”, ca protest față de mărirea salarială de doar 4% alocată.

Profesorii care au participat la grevă au rămas în școală, dar nu au făcut ore în intervalul 11.00-13.00. Aceștia se pregătesc acum de greva generală.

„Dacă Guvernul va neglija semnalul de astăzi, se va ajunge la greva generală”, a declarat pentru HotNews.ro președintele FSLI, Simion Hăncescu. Datele privind participarea la greva de miercuri vor fi făcut publice ulterior, după centralizarea lor, a menționat la rândul său liderul Federației „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Pe 13 ianuarie, sindialiștii din educație au pichetat sediul Guvernului și sediile PSD și PNL, în semn de protest față de majorarea salarială de doar 4% primită. La finalul anului 2021, aceștia amenințau cu greva generală în învățământ de la 10 ianuarie, s-a renunțat la această idee din cauza concediilor profesorilor.

Cele 6 revendicări ale sindicaliștilor:
  • 1. ACORDAREA, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
  • 2. ALOCAREA procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
  • 3. ADOPTAREA UNEI MĂSURI LEGISLATIVE DE NATURĂ REPARATORIE, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
  • 4. ACORDAREA SPORURILOR PENTRU CONDIȚII DE MUNCĂ prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
  • 5. PLATA ORELOR SUPLIMENTARE pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
  • 6. SUPLIMENTAREA NUMĂRULUI DE POSTURI DIDACTICE AUXILIARE ȘI NEDIDACTICE necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.