A comunica este o artă. Dar a comunica profesionist și consistent pe un subiect controversat care se situează la intersecția belicoasă dintre sănătate, politică, economie și știință transcende sensul obișnuit al artei comunicării și se înscrie mai degrabă în sfera măiestriei. Din păcate, doar în situații de criză ne îndreptăm privirile chinuite de întrebări sau turmentate de îngrijorare spre cineva care ar putea să ne ajute să înțelegem ce se întâmplă în lume și cum am putea să ne gestionăm incertitudinile.
Dar majoritatea semenilor noștri (indiferent dacă sunt oameni obișnuiți sau sunt cocoțați pe vreun post de consilier în minister) sunt la fel de nelămuriți ca și noi. Iar grupul restrâns al specialiștilor care s-au informat din surse de încredere, singurii care ar putea să aprindă o lanternă în întuneric, fie nu știu cum să-și comunice public ideile fie se pierd în masa amorfă de binevoitori care-și vociferează neânțelegerile cu o încredere nejustificată.
Spectacolul acesta plurivalent și contradictoriu, care se modifică neâncetat pentru că este îmbrâncit constant de forțe și lipsuri care până acum doar șopteau din culise, pe cei mai mulți dintre noi ne aruncă în toate părțile, zăpăcindu-ne. Într-un astfel de context, prezența unui om care a izbutit să priceapă dinamica complexă a constrângerilor ce continuă să se intersecteze belicos, care a reușit să dea babiloniei un sens unitar și bine întemeiat întrevăzând soluții fezabile și realiste, este o excepție, o abatere de la regulă. Răzvan Chereches – profu’ de sănătate publică de la Universitatea Babes-Bolyai – a fost duminică la Garantat 100% (editia din 5 decembrie 2021).
Intervențiile lui trădau nu doar expertiza generală de bun comunicator (science comunication este în fond o disciplină academică cu drepturi depline) ci mai ales efortul lui de a descifra atât imaginea de ansamblu cât și detaliile pandemiei. Omul ăsta și-a găsit vocația și a fost dispus să se investească într-o misiune care îl consumă și-l înalță deopotrivă. Și face asta în mod absolut voluntar. Atenția de care se bucură din partea presei a fost inițial flatantă înainte să devină obositoare. Cu toate acestea a mers înainte animat de dorința de a-i ajuta pe ceilalți. De aproape doi ani energiile lui cele mai bune s-au îndreptat spre înțelegerea și comunicarea profesionistă a soluțiilor care ne pot ajuta să navigăm printre pericolele invizibile cu care suntem confruntați.
Pozitivitatea și perseverența lui, convingerea că lucrurile pot fi îmbunătățite dacă aplicăm metodele de prevenție adecvate, centrarea pe dovezile obiective (științifice) pe care le descoperim treptat și acceptarea limitelor inerente ale științei, economiei și organizării politice din România – pur și simplu îi luminează discursul. Ascultându-l duminică am avut impresia că sunt în prezența extraordinarului deghizat în spatele unor haine obișnuite. În spațiul public, îmbrăcat într-un tricou, Răzvan Chereches oferă gratuit soluții fezabile care pot fi aplicate individual sau colectiv, o abordare pe care Guvernul și Ministerul sănătății ar fi trebuit să și-o asume prin angajarea unor specialiști de asemenea amploare.
Dar măiestria lui nu vine doar din faptul că a dobândit o înțelegere profundă a interacțiunilor bezmetice declanșate de pandemie și s-a străduit să identifice soluțiile adecvate plecând de la ceea ce a descoperit știința până acum, acest lucru l-au mai făcut și alții. Măestria lui constă în faptul că reușește să comunice aceste informații într-o manieră adecvată, că printr-o abordare simultan compasivă și ferm-rațională ne îmblânzește prejudecățile și ne încurajează să transcendem cel mai mare inamic care stă în calea sănătății noastre: noi înșine.
Conf. univ. dr. Bogdan Tudor Tulbure
Universitatea de Vest din Timișoara