0.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Colterm sau jaful perfect. Un celebru lider liberal s-a umplut de bani de pe urma regiei timișorene

Dezastrul de Colterm are efecte acum. Spre ghinionul actualului primar al Timișoarei, Dominic Fritz, buba s-a spart în mandatul său. Însă jaful de la Colterm este unul continuu de peste 30 de ani. Credite dezavantajoase, contracte suspecte, investiții pe hârtie sau zero au dus la distugerea societății. Degeaba cere Fritz controale de la Curtea de Conturi, degeaba s-au scris zeci de pagini de ziar! Furturile nu au fost dovedite niciodată.

Surse din cadrul insituțiilor care au drept de control asupra gestionării banilor din regie ne-au spus că, de exemplu, ANAF nu a făcut verificări, deși putea. Și nu vorbim despre inspectorii din Timiș, ci de cei din București. Numai structura centrală poate verifica un mare contribuabil, cum este Colterm. Nu există informări, nu există rapoarte, iar timișorenii nu știu cum au fost chetuiți banii companiei care acum este în insolvență.

Proiectul ce putea aduce profit Colterm

Poate uitat de mulți, proiectul care putea aduce profit Colterm-ului a existat. Vorbim despre o investiție masivă în construirea unui incinerator de deșeuri care ar fi generat energie, iar regia nu ar mai fi trebuit să cumpere de la alții. Singurul care și-a amintit de proiect este Falvius Boncea, fost consilier local și purtător de cuvânt al Primăriei Timișoara în administrația Ciuhandu, care a și pun bazele proiectului.

„Colterm a ajuns pe butuci. Și aud, iarăși, numai grea moștenire, furnizori răi, guvernul nu ajută ș.a.m.d.

 

Nu spun că au fost vreodată lucrurile perfecte, dar mi-aduc aminte că acum vreo zece ani se făcuse o retehnologizare masivă a Colterm (mai era nevoie de realizarea unei stații de incinerare a deșeurilor, care avea proiect și finanțare, numai Nicolae Robu știe de ce s-a renunțat la ele), iar Timișoara, în loc să fie amendată pentru lipsa certificatelor verzi, vindea astfel de certificate altora.

 

Trecând peste orice simpatie sau antipatie politică, apariția unui moment de genul acesta — nu în prima lună de mandat, ci după un an în care ne-ai tot asigurat că ai soluții — ar trebui să coincidă cu momentul în care îți faci bagajele”, a transmis Boncea, pe Facebook.

 

Ce presupunea incineratorul? Construirea unui mare cuptor, lângă CET Sud, unde s-ar fi ars deșeurile colectate de RETIM. Exista finanțare, de 66 de milioane de euro, avusese loc o licitație și se găsise o firmă. Totul se întâmpla în 2013.

„Investiția este prima de acest fel din România și vizează arderea deșeurilor și obținerea de energie termică și electrică. Energia termică va fi folosită în sistemul actual de distribuție al orașului, pe când energia electrică rezultată va fi vândută sistemului energetic național, iar banii astfel obținuti vor constitui subvenție la factura de energie termică”, spuneau, atunci, reprezentantii Directiei de Comunicare din cadrul Primariei Timișoara.

Existau teren, utiltăți, contract, asociație pentru gestionare, iar Colterm făcea bani… Însă totul s-a oprit brusc. Și tot brusc, deși încântat inițial, fostul primar Nicolae Robu a renunțat la proiect. După contestații la licitații au început eschivele administrației, și în 2016 totul a fost pus „pe hold”. Robu a motivat că incineratorul ar polua și nu voia să-și asume acest lucru.

„Decizia tot Consiliul Local o va lua în final şi poate vom face chiar o consultare informală pe o arie mai restrânsă, şi nu un referendum pentru cetăţenii din cartierele învecinate. Eu nu vreau să se lege de numele meu un al doilea Continental, primul legându-se de numele precedentului primar. Nu vreau ca de numele meu să se lege niciun obiectiv care produce poluare. Ştiţi bine că m-am ţinut tare pe poziţii pentru a proteja oraşul de orice urme de poluare, chiar şi de mirosuri neplăcute. De aceea nu am dat ordin de începere a lucrărilor pentru acest incinerator, pentru că mi-a fost teamă că se va produce un miros neplăcut în zonă”, declara, în 2016, Nicolae Robu.

Cine a mai făcut bani de pe urma Colterm

Actualul primar al Timișoarei a cerut verificări la Colterm. Edilul-șef al orașului a descoperit că regia a contractat un credit de 35 de milioane de lei în condiții „incredibil de dezavantajoase”. Același lucru l-a sesizat și Curtea de Conturi, care a cerut companiei de termoficare explicații.

„Vorbim despre un credit pentru care a garantat Primăria și pentru care Primăria trebuie să plătească 3,5 milioane de lei pe lună. Plățile au început în noiembrie. Ceea ce este ciudat, și ce a constatat și Curtea de Conturi, este că a fost luat pe cheltuieli curente și Colterm nu a luat creditul direct de la bancă, ci a apelat la un intermediar care a primit, prin încredințare directă, un contract de peste 300.000 de lei și s-a plătit și un comision de 600.000 de lei.

Contractul este incredibil de dezavantajos și are dobânzi la fel de mari ca un credit pe care eu aș putea să îl iau dacă îmi cumpăr un televizor, cred că este 7% dobânda. Colterm a întocmit un raport din care nu reiese dacă a existat o negociere între consultant și alte banci”, a explicat Dominic Fritz.

Nu numai banca în cauză a făcut profit de pe urma Colterm. Firma mamei lui Dan Vîlceanu, ministru al Finanțelor și interimar la Transporturi, a avut contracte frumoase cu regia timișoreană. Din 2019 și până acum a furnizat „produse” companiei. Contractele apar în declarațiile de interese ale lui Vîlceanu. Astfel, din ultimul document publicat în 2021, Elisabeta Vîlceanu, prin firma SC Trefo SRL, are cel puțin cinci contracte cu Colterm, obținute în urma unor licitații publice, a căror valoare depășește 723.000 de lei.

O mână întinsă, dar nu e de ajuns

Autoritățile județene dau dovadă de solidaritate și ajută Primăria Timișoara cu mai bine de un milion de lei pentru a plăti gazul necesar furnizării agentului termic către timișoreni.

„Din spirit de solidaritate cu orașul Timișoara și cu cetățenii Timișoarei, care trec prin momente dificile, am hotărât să propun Consiliului Județean Timiș alocarea unui sume de 1.215.000 lei din fondul de rezervă al instituției noastre către Primăria Municipiului Timișoara, în vederea acoperirii unei părți din subvenția pentru societatea de termoficare Colterm. Banii reprezintă majoritatea resurselor financiare de care dispune CJ Timiș, restul, câteva sute de mii de lei, rămânând în continuare pentru a acoperi situațiile neprevăzute generate de pandemie sau de alte posibile evenimente”, a transmis Alin Nica, președintele CJT.

Primarul Dominic Fritz a făcut calculele și a transmis că, pentru a avea căldură în această lună, sunt necesari 30 de milioane de lei. Așa că tot spre Guvern se îndreaptă.

„În momente dificile este important să acționăm solidar. Consiliul Județean Timiș va acorda 1.215.000 de lei pentru a acoperi o parte din factura de gaz a Colterm, iar pentru asta îi mulțumesc. Estimările noastre arată că, pentru a trece cu bine peste luna noiembrie, avem nevoie de minimum 30 de milioane de lei pentru funcționarea în regim de avarie a Colterm, doar cu CET Sud. Asta este doar factura de combustibil pe care compania trebuie să o plătească în următoarele 30 de zile pentru a alimenta cu căldură și apă caldă casele timișorenilor și spitalele racordate la sistemul centralizat de încălzire, chiar dacă afară încă nu este ger, iar producția a trecut, preponderant, pe cărbune.

În Timișoara locuiește aproape jumătate din populația județului Timiș, oameni care contribuie, prin taxele și impozitele lor, la bunăstarea județului și a zonei. Este un gest de solidaritate normal în aceste vremuri grele, pe care le traversăm cu toții. Banii județeni sunt un gest important în acest context și va trebui și din bugetul local să tăiem la sânge din alte cheltuieli pentru a mai suplimenta sumele de bani pentru Colterm. Dar avem nevoie și de un ajutor imediat de la Guvern.

În acest context, am avut azi, împreună cu peste 20 de primari de municipii, o întâlnire cu premierul Florin Cîțu, pentru a găsi împreună o soluție pentru termoficarea centralizată din țară. Cu toții ne confruntăm cu aceleași probleme. Am primit asigurări că Guvernul va veni cu un sprijin financiar pe termen scurt și sper ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Milioane de oameni din această țară, racordați la sisteme centralizate de încălzire, se uită în aceste momente spre Guvern pentru sprijin și pentru ca această criză energetică să nu se transforme într-una umanitară”, a transmis Dominic Fritz.

Contractul pentru furnizarea gazului către Colterm este valabil până în 6 noiembrie, la ora 7.

Primăria Timișoara avea soluții în criza Colterm. Cîțu: „Avea posibilitatea, poate nu știa, i s-a explicat cum se face”

Primăria Timișoara ar fi putut evita criza Colterm. O spune premierul încă în funcție, Florin Cîțu. Acesta a declarat, vineri după-masă, că ministrul de Finanțe a avut o conversație telefonică cu Dominic Fritz și i-a spus că poate lua credit din Trezorerie pentru a plăti urgent gazul pentru regie.

Cîțu a spus că această posibilitate exista deja și că i-a explicat primarului Timișoarei cum să acceseze banii.

„Am oferit o soluție Primăriei Timișoara. Se putea împrumuta din Trezorerie. Sper ca în următoarele două zile să aibă resursele necesare pentru a putea avea gaz și căldură în Timișoara. Am avut o discuție pentru a-i arăta cum să acceseze acești bani. Sper să acceseze acest credit cât mai repede. Avea posibilitatea, poate nu știa, i s-a explicat acum cum se face. Este nevoie de o decizie la Primărie și apoi se derulează automat lucrurile. Nu știu cât o să ceară, știu că mai sunt 100 și ceva de milioane acolo. Poate să ia acești bani și apoi găsim altă soluție. Este o situație de urgență, i-am găsit o soluție acum”, a declarat premierul în funcție, Florin Cîțu.

„Am reușit, în urma unor negocieri intense, purtate și la Timișoara, și, azi, la București, să obțin o prelungire a contractului de furnizare a gazului pentru Colterm. Astăzi sunt la București pentru a mă întâlni cu furnizori de gaz care vor să ajute Timișoara, după ce negocierile cu E.ON au eșuat.

Contractul va putea fi prelungit ulterior, cu plata în avans. Timișorenii conectați la Colterm vor avea apă caldă și căldură și în perioada următoare, timp în care Colterm și Primăria Municipiului Timișoara continuă negocierile pentru o soluție de achiziționare a gazului pe termen mediu și lung.

Am avut astăzi o discuție cu Ministrul Finanțelor, Dan Vâlceanu, cu care am explorat posibilitatea acordării de urgență a unui credit din Trezorerie.

Echipele Primăriei lucrează acum cu cele ale Ministerului de Finanțe pentru concretizarea acestei variante”, a anunțat și Dominic Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat din Belinț a fost prins conducând beat și fără permis

Un bărbat din Belinț a fost prins băut la volan. Bărbatul de 43 de ani a fost prins în urma unui control de rutină.  Acesta...

Un bărbat din Moșnița Veche a fost jefuit

Sâmbătă dimineață, un bărbat din Moșnița Veche s-a trezit fără mai multe echipamente electrice și unelte pentru construcții. Bărbatului i-au fost sparte atât anexa,...

Citește și :