Un scandal de proporții zguduie sistemul sanitar românesc, în ultimele luni. Este vorba de dezinfectanții de la compania Hexi Pharma, care au fost diluați chiar și de zece ori. Astfel, putem spune că spitalele în care s-au folosit astfel de produse au fost dezinfectate, practic, cu apă de ploaie, iar viața pacienților a fost pusă în pericol din cauza expunerii la infecții.
Firma Hexi Pharma a livrat dezinfectanți diluați cu scopul de a face profit în peste 300 de spitale din întreaga țară, printre care și câteva unități medicale din Timișoara. Printre acestea se numără o maternitate privată, în care Ministerul Sănătății a și descoperit probleme în urma controlului efectuat în urmă cu o lună. Totuși, reprezentanții clinicii particulare au anunțat că, în luna aprilie, imediat după ce au aflat din presă că dezinfectanții Hexi Pharma sunt cu probleme, produsele nu au mai fost folosite în unitatea medicală.
De asemenea, și Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara, cea mai mare unitate medicală pediatrică din vestul țării, a utilizat dezinfectanți diluați, însă doar în stare concentrată, fiind diluați ulterior în spital, deci nu aveau cum să fie probleme. Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara, spune că unitatea medicală pe care o conduce a cumpărat de la Hexi Pharma doar un singur produs, tinctură Hexio, nefiind semnalate probleme. De altfel, directorul celui mai mare spital din vestul țării spune că numărul infecțiilor intraspitalicești nu a crescut în ultima perioadă.
Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara, recunoaște că în unitatea sanitară s-au utilizat dezinfectanți de la Hexi Pharma, însă contractul cu firma a fost reziliat. “Conform contractului cadru pe care l-am avut semnat, noi eram obligați să cumpărăm anumite produse de la Hexi Pharma până în anul 2017. Dar, imediat după izbucnirea scandalului, am luat legătura cu reprezentanții companiei și le-am cerut permisiunea de a nu mai cumpăra provizoriu produse de la ei. Ulterior, a venit dispoziția ministerului și am reziliat contractul cu Hexi Pharma. Acum folosim dezinfectanți de la alte companii. Numărul infecțiilor nosocomiale nu au crescut la Spitalul Municipal Timișoara, iar probele realizate de DSP Timiș au ieșit bine, lunar fiind efectuate controale în unitatea medicală”, a declarat Olimpia Oprea.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Timiș anunță că, în anul 2015, au fost raportate peste 1.200 de infecții intraspitalicești în unitățile sanitare din județ, cu 250 mai multe decât în 2014. Cele mai multe au fost înregistrate la Spitalul Județean Timișoara, fiind cea mai mare unitate medicală din vestul țării.
O femeie din Timișoara a murit din cauza infecțiilor intraspitalicești
Deși managerii celor mai mari spitale din Timișoara spun că nu au avut probleme din cauza dezinfectanților diluați de la Hexi Pharma, jurnalistul Cătălin Tolotan a dezvăluit, în data de 30 mai, cum o femeie în vârstă de 45 de ani a murit la Spitalul Județean Timișoara după ce a luat cinci tipuri de bacterii pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Diana Gorea s-a internat pentru o operație banală la Spitalul Județean Timișoara în data de 6 iulie. Și anume, o intervenție de micșorare a stomacului, o metodă modernă, ușoară, efectuată de chirurgul Ciprian Duță.
Intervenția chirurgicală a avut loc în data de 7 iulie, dar la scurt timp au apărut și primele complicații, și anume o fistulă gastrică urmată de peritonită. Timișoreanca este operată pentru a doua oară și internată în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă condusă, până în martie 2014, de către Dorel Săndesc, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății. Până la sfârșitul lunii iulie, Diana Gorea ia de pe secția ATI de la Spitalul Județean Timișoara cinci tipuri de bacterii. Pe 13 august 2015, femeia se stinge din viață. Din cauza infecțiilor nosocomiale, organele cedează pe rând.
În timp ce în spitalele din România bolnavii mor din cauza dezinfectanților diluați, un ministru, doi secretari de stat și un manager al unui mare spital aleg să se opereze și să se trateze în diferite țări din Europa, și nu numai. De exemplu, medicul timișorean Dorel Săndesc, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, a fost diagnosticat cu cancer la prostată în noiembrie 2015, iar în ianuarie 2016 a fost operat la o clinică din Milano, apoi a făcut un tratament de imunoterapie oncologică în Japonia, adică un fel de vaccin cu propriul său sânge.
Daca a ajuns in reanimare cu peritonita inseamna ca era deja infectata .Infectia putea avea si alte cause decat nosoicelecomiale.De ex. cat era glicemia?Cati vizitatori a avut pana la complicatii?Cat era indi cele obezitatii? Nu mai muscati la ticalosiile lui Tolo, care numai sincer nu e/
Sunt absolut jenante si iresponsabile declaratiile managerilor de spitale. Ei stiu foarte bine ca infectiile intraspitalicesti nu au mai fost urmarite si raportate cu seriozitate de multa vreme. Iar despre modul cum DSP-urile s-au preocupat despre acest aspect, toti cei responsabili sper sa raspunda candva, daca nu in fata institutiilor corupte si incompetente, macar in fata propriilor constiinte.