Peter Johann Weissmüller s-a născut la 2 iunie 1904, la ora 6 p.m., într-o zi de joi, la casa cu nr. 84 din Freidorf, Timișoara, pe atunci în Austro-Ungaria.
Johnny Weissmüller figurează şi în prezent în Top 10 al celor mai buni înotători ai tuturor timpurilor şi, probabil, va mai curge multă apă pe Bega până performanţele lui sportive vor fi depăşite.
A intrat şi în istoria Olimpiadelor drept primul superstar al natației mondiale, fiind campion olimpic la Paris, în 1924, la 100 m liber, 400 m liber și ștafeta 4 x 200 m liber, dar și la Amsterdam, în 1928, la 100 m liber și la ștafeta 4 x 200 m liber, fiind și deţinătorul a 67 de titluri mondiale şi primul care a înotat 100 m sub un minut.
De altfel, un Top 10 Swimmers of All Time ar arăta cam aşa: 1.Michael Phelps, 2.Mark Spitz, 3.Ian Thorpe, 4.Dawn Fraser, 5.Johnny Weissmuller, 6.Matt Biondi, 7.Gary Hall, Jr., 8. Michael Gross, 9. Alexander Popov, 10. Grant Hackett.
A devenit celebru prin seria de filme Tarzan, ecranizări inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs.
Seria de filme a început la studiourile MGM, cu Tarzan the Ape Man (Tarzan omul-maimuţă), în 1932.
Cariera lui cinematografică cuprinde 34 de filme între 1932 și 1976, dintre care rolul lui Tarzan în 12 filme realizate în perioada 1932-1948, cum spune Sorin Forțiu, în Contribuții documentare inedite referitoare la familia și activitatea lui Johnny Weissmüller.
Părinții săi, șvabii bănățeni Petru Weissmüller, din Variaș, zilier la țiglărie, și Elisabeth Weissmüller, născută Kersch, lucrătoare la Fabrica de Tutun din Timișoara, au emigrat în SUA împreună cu fiul lor în vârstă de șapte luni.
Johnny Weissmüller a fost căsătorit de şase ori și s-a stins din viață la 20 ianuarie 1984, la Acapulco, în Mexic.
La ediția din 2012 a Jocurilor Olimpice, una dintre stațiile metroului londonez a purtat numele lui Johnny Weissmuller.
Sper sa nu aibe nicodata statuie acest Weissmuller, si-a falsificat certificatul de natere odata ajuns in America, tocmai ca sa nu se afle ca era nascut Timisoara, pentru ca ii era rusine ca s-a nascut intrun oras, proaspat devenit teritoriu romanesc. Peste tot a mintit si a falsificat documente. A candidat ilegal pentru America la olimpiada desi nu era cetarean american si nu avea voie ( el fiind cetatean austro-ungar, stat care numai exista in 1920). Nu cred ca erita o statuie in Timisoara un om care a sters din toata biografia sa numele orasului nostru . Bella Lugosi pe de alta parte, atat de mult a iubit orasul sau natal incat si-a schimbat numele in Bela Lugosi (Bela Lugojanul).