Semnal de alarmă, tras de doctorul Virgil Musta: „Putem atinge 15.000 de noi cazuri pe zi”

    46

    Situația valului 4 este foarte gravă! Este semnaul de alrmă tras de medciul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara. Acesta spune că dacă nu încetinim ritmul infectărilor, vom ajunge la 15.000 de cazuri noi de coronavirus zilnic.

    Medicul arată că spitalele support COVID sunt pline. La Terapie Intensivă sunt numai pacienți nevaccinați, iar în celelalte secții 95% dintre persoane internate sunt, la fel, neimunizate.

    „Mulți dintre dumneavoastră nu realizează încă în ce situație reală ne aflăm și faptul că suntem, din nou, în al 12-lea ceas. Din cauza contagiozității mari a tulpinei Delta, creșterea numărului de noi cazuri este mult mai rapidă acum față de celalalte 3 valuri pandemice, astfel că, în decurs de mai putin de o lună de zile, secțiile de terapie intensivă și secțiile Covid din spitale s-au umplut. Din observațiile noastre concrete de până acum, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală, care să necesite internare în secțiie de terapie intensivă și mai ales în situatia unei patologii importante asociate. Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boală. Astfel că, la ora actuală, în spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, la terapie intensivă sunt internați numai pacienți nevaccinați, iar pe sectiile Covid-19, 95% sunt pacienți nevaccinați, noi internând numai formele severe, care necesită oxigen cu debit mare.

    Însă, din cauz ritmului mult mai mare de infectare decât în celelate valuri pandemice și a formelor mai grave, nu putem externa pacienții atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri. Acum, Secțiile de Boli Infecțioase care internează cazurile Covid-19 sunt pline și lucrăm la capacitate maximă. Tocmai s-a deschis încă o secție de 34 de paturi în Clinica de Pneumologie, pentru forme severe de preterapie, dar și acestea se vor ocupa în circa două zile, iar alte posibilități de extindere nu avem. Celelalte spitale suport sunt și ele aproape pline, iar unele dintre acestea nu au posibilitatea să interneze forme severe, ci doar moderate, deoarece nu au capacitatea de a administra oxigen cu debit mare.

    În Italia, în urmă cu 1 an și jumătate, în momentul când sistemul sanitar a fost coplesit și nu au mai avut capacitate de internare, mortalitatea prin această boală a crescut de la 3-4% cât era în medie în acea perioadă, la peste 13%, ceea ce este foarte grav!!! Conform statisticilor internaționale, din țările cu rata mică de vaccinare (cum suntem și noi), se poate ajunge ca 10% din cazuri să evolueze sever și peste 3% să decedeaze. Aceasta înseamnă că la un numar zilnic de peste 7000 de cazuri la nivel national, putem avea zilnic un număr de 700 cazuri care pot evolua sever și care ar necesita internare în secții specializate. Dacă nu facem ceva concret, pe ritmul actual de creștere, evaluările specialiștilor epidemiologi arată că putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi. Unde vor intra toți acei pacienți cu forme severe și critice?

    De fapt, la ritmul actual de cazuri noi si de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face față. Oricât încercăm să mai creștem numărul de paturi, se vor epuiza și acestea foarte repede. Singura soluție viabilă este să reducem rapid rata de infectare în comunitate, altfel vom urma și noi exemplul tragic al Italiei, de la începutul pandemiei!!! În Timisoara și în Arad, cu ajutorul platformei Pandemic Controller ce conectează medicii de familie cu Spitalul Victor Babes sau cu Spitalul Județean din Arad pentru a-i ajuta în tratarea pacienților rămași la domiciliu și prin proiectele “Oxigen pentru Timișoara” și “Respirăm împreună”, prin care se oferă concentratoare de oxigen pentru acasă, mai putem salva și alte vieți, dar tot nu va fi suficient”, a transmis dr. Virgil Musta, medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara.

    Medicul insistă că sunt câteva lucruri simple pe care le putem face, noi toți, pentru a reduce transmiterea bolii. Vaccinarea rămâne cea mai bună armă împotriva virusului, iar respectarea în continuare a măsurilor de protecție este o alta. Chiar și cei imunizați trebuie să păstreze regulile de protecție.

    „Dar, revin și spun că, în situația în care deja ne aflăm acum, cel mai important lucru, care poate ajuta la modul concret, este să încetinim cât mai repede și cât mai mult circulația și transmiterea virusului în comunitate, iar aceasta presupune câteva acțiuni la nivel personal, mai ales pentru următoarele 30 de zile, pentru fiecare dintre noi, prin conștientizarea situației grave în care ne aflăm (și care poate deveni dramatică) și prin RESPONSABILIZARE PERSONALĂ, indiferent dacă sunteți nevaccinați/vaccinați sau trecuți prin boală:

    • evitați întâlnirile care nu sunt neapărat necesare, evitați locurile aglomerate de interior sau de exterior.

    • purtați mască în toate locurile închise (aerisiți-le frecvent), cât și în cele deschise mai aglomerate și păstrați o distanță ce cca 2 metri față de alte persoane.

    • spălați-vă pe mâini și dezinfectați suprafețele la care au avut acces și alte persoane.

    • dacă aveți simptome, cu atât mai important este să nu mergeți în comunitate, să vă testați, iar dacă testul este pozitiv pentru covid-19, să luați imediat legătura cu medicul d-voastră de familie.

    • vaccinați-vă, dacă nu ați facut-o până acum, este cea mai puternică armă pe care deja o avem la dispoziție, chiar dacă obținerea imunității după vaccinare începe să se formeze dupa 14 zile de la prima doza și devine protectoare după 1-2 saptămâni de la a doua doză.

    Cu cât mai repede, cu atât mai important pentru evitarea unor posibile forme grave ulterioare. Aș dori să mai insist pe un aspect foarte important: recunoașterea cât se poate de rapidă a simptomatologiei care poate sugera boala covid-19. Vă readuc aminte simptomele uneori banale, ca la o simplă răceală, care ar trebui să vă ridice semne de intrebare și să vă testați: durere în gât la înghițire, dureri de cap, de mușchi, de torace, febră sau subfebrilități, oboseală, tuse seacă, scaune diareice, vărsături.

    Boala evoluează în 2 faze: în prima saptămână cu semne ușoare, perioadă în care virusul se multiplică și se declanșează mecanismele imune. La cca. 50 % dintre persoanele infectate, boala se oprește în această fază, dar la ceilați 50% trece în faza inflamatorie, în care se declanșează mecanisme patologice ce afectează plămânii și apoi poate evolua spre formele moderate, severe sau critice. Dacă simptomatologia persistă peste 7 zile sau dacă, începand cu a 7-a zi de la aparitia primelor semne (nu de la testare) apar simptome noi ca febră mare, dureri mai mari de gât, cap, torace, tuse intensă, stare de oboseală marcată, atunci nu asteptati până când nu mai puteți respira, ci trebuie să mergeti să fiti evaluați, într-un serviciu medical de specialitate și în funcție de aceasta să extindeti tratamentul. Nu asteptati ca saturația de oxigen să scadă sub 93%! Prezentarea tardivă la un centru medical este cel mai important factor ce duce la mortalitate în această boală. Nu asteptați ca boala să evolueze până la forma severă! Trebuie să acționăm ACUM pentru a încetini circulația virusului în comunitate! Nu pierdeți timpul!”, a explicat Musta.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.