Curtea din fața Facultății de Mecanică a găzduit, luni, deschiderea anului academic 2021-2022 la Universitatea Politehnica Timișoara, în format restrâns, impus de condițiile pandemice.
Locul ales pentru deschiderea anului de învățământ este unul cu o mare încărcătură simbolică, un corp al Facultății de Mecanică fiind primul pavilion construit pentru Școala Politehnică timișoreană, inaugurat în anul 1923 de Regele Ferdinand I care, cu această ocazie, a rostit celebra frază care a devenit motto-ul instituției: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domnește într-însa”. Iar ca dovadă a spiritului Politehnicii, în spațiul unde a avut loc deschiderea anului academic stau busturile unora dintre marii profesorii ai Școlii Politehnice timișorene, cum sunt Traian Lalescu, Corneliu Mikloși, Aurel Bărglăzan, Ștefan Nădășan, Ioan Anton.
Și tot despre spiritul Politehnicii a vorbit și rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, din acest loc încărcat de semnificație, când i-a felicitat pe studenții din anul I pentru opțiunea de a veni la Politehnică și de a fi prima generație a noului secol al universității. În cuvântul său, rectorul UPT a amintit eforturile care au fost depuse de diversele administrații ale Timișoarei, pe o perioadă de 14 ani, pentru înființarea primei universități din Timișoara. Iar faptul că prima instituție de învățământ superior din vestul țării a fost o Politehnică nu este întâmplătoare, date fiind tradiția tehnică a Timișoarei, orașul cu cele mai multe premiere în domeniu din România, și, totodată, orașul cu cea mai dezvoltată industrie. Iar tradiția legăturilor de bună colaborare cu mediul economic, impuse încă de la înființarea instituției și care au contribuit la dezvoltarea Timișoarei pe toate planurile, a fost păstrată și până în zilele noastre, ca dovadă reprezentanții mediului economic, mulți dintre aceștia prezenți și în Comitetul Director al UPT, au onorat cu prezența deschiderea anului de învățământ.
În mesajul adresat studenților la început de an unversitar, rectorul UPT, Florin Drăgan, a prezentat și câteva dintre liniile directoare pe care le va urma instituția în noul secol al existenței sale – dezvoltarea unor centre de cercetare în inteligență artificială, microelectronică, securitate cibernetică, cercetare multidisciplinară în colaborare cu alte universități, ingineria fiind, în societatea de azi, la baza tuturor profesiilor, dezvoltarea zonei de antreprenoriat și susținerea inițiativelor antreprenoriale ale studenților, implicare în dezvoltarea întregii regiuni a Banatului și nu numai, deschiderea mai largă către domeniul artei prin înființarea unui centru multicultural bazat pe artă contemporană, susținerea în continuare a mișcării sportive, mai ales că anul acesta este și centenarul sportului în UPT, dezvoltarea și susținerea unor cursuri pentru zona financiară, cea de „employer branding” sau leadership. Scopul principal este ca studenții să crească cu valorile UPT și să influențeze modul în care se dezvoltă societatea.
Din partea mediului economic, la deschiderea anului de învățământ au luat cuvântul Sorin Maxim, Director General ADR Vest, dr. Christian von Albrichsfeld, Country Head & General Manager Continental Automotive România, dr. Alexander Schubel, Director General Operațions Draxlmaier Timișoara, Mihaela Popa, Head of Human Resources Hella România și Florin Costin Ciocan, Ecosystem & InNovation Garage Manager Nokia România, care i-au felicitat pe studenții ce au ales Politehnica pentru opțiunea loc și i-au îndemnat să-și desăvârșească pregătirea universitară și să profite de oportunitățile pe care le au în această perioadă, inclusiv cele de practică în companii.
În cadrul festivității a mai luat cuvântul Alexandru Iliescu, reprezentantul studenților în Senatul Universității Politehnica Timișoara, iar rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, prof.univ.dr. Octavian Crețu, a adresat un mesaj studenților UPT, subliniind buna colaborare dintre cele două instituții de învățământ superior, în condițiile în care medicina de azi nu mai poate fi concepută fără aportul tehnic adus de ingineri.
În cadrul deschiderii anului de învățământ, rectorul UPT a anunțat că, în noile condiții epidemiologice, anul de învățământ 2021-2022 va începe online, urmând ca vineri, 1 octombrie, să fie comunicată o decizie privind modul de desfășurare a activităților pentru următoarele săptămâni.