1.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Londra dă vize temporare străinilor care vor să lucreze ca șoferi de camion și în industria cărnii

Vizele de urgență pentru străinii care vor să lucreze în Marea Britanie ca șoferi de camion, pentru a face față crizei carburanților, vor expira în ajunul Crăciunului. Măsura a fost criticată de industria transporturilor, care o compară cu încercarea de a stinge un incendiu cu un degetar, relatează The Independent.

5.000 de șoferi de vehicule grele – alături de 5.500 de muncitori în industria cărnii de pasăre – vor avea dreptul să lucreze în Marea Britanie, o mișcare amânată în mod repetat de guvern, în ciuda avertismentelor privind o criză în lanțurile de aprovizionare. De altfel, mai multe benzinării s-au închis și rafturile unor supermarketuri au rămas goale din cauza crizei grave de șoferi de camion, provocată de Brexit și agravată de pandemia COVID.

Dar vizele vor fi valabile doar până în ajunul Crăciunului, ceea ce, potrivit transportatorilor, nu va elimina cozile lungi la benzinării și nu alungă și temerile că unele produse nu vor ajunge la timp pentru aprovizionarea de sărbători.

Camerela de Comerț din Marea Britanie a declarat că soluția este „insuficientă” și pe termen prea scurt, în timp ce Consorțiul Vânzătorilor din Retail a precizat că doar supermarketurile au nevoie de 15.000 de șoferi în plus pentru sezonul de Crăciun și că 5.000 de vize „vor face prea puțin pentru a atenua deficitul actual”.

„Crăciunul înseamnă mai mult decât mâncare, așa că pentru a evita dezamăgirea a milioane de gospodării în timpul sezonului festiv, îndemnăm guvernul să extindă acest program”, a spus Andrew Opie, un oficial al consorțiului.

Pe lângă vizele temporare, Guvernul alocă 10 milioane de lire sterline pentru a forma până la 3.000 de șoferi de vehicule grele și vrea să formeze încă 1.000 prin cursuri de educație pentru adulți.

În plus, vor fi folosiți examinatorii auto ai Ministerului Apărării pentru a reduce timpul de așteptare pentru examenul auto în următoarele 12 săptămâni.

De asemenea, șoferilor ieșiți la pensie le vor fi trimise scrisori pentru a-i îndemna să se întoarcă la muncă.

Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, a declarat că măsurile vor ajuta la rezolvarea a ceea ce el a numit „o criză globală”, adăugând: „Acest guvern continuă să facă tot ce poate pentru a ajuta industriile de transport și produse alimentare să facă față deficitului de șoferi de camion”.

Miniștrii au fost obligați să acționeze în criza șoferilor, deși au insistat în repetate rânduri că exodul șoferilor din UE a creat o oportunitate pentru creșterea salariilor în domeniu, iar acest lucru i-ar încuraja pe britanici să ocupe locurile rămase vacanțe.

Confederația industriei britanice a exprimat „o ușurare imensă” față de măsura anunțată, dar a criticat guvernul pentru că a întârziat-o atât de mult timp.

„Cerem asta de trei luni. Am prevăzut această problemă și credem că vor fi mai multe probleme. Este păcat că guvernul a avut nevoie să vadă cozi la benzinării pentru a acționa”, a spus directorul general al Confederației, Tony Danker.
Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

A început recepția Liceului Waldorf

La doi ani de la startul construcției de la zero, Primăria Municipiului Timișoara a început recepția Liceului Waldorf, prima școală nouă din Timișoara de...

FOTO – VIDEO | Gala Timișoara 35 – despre cum Revoluția din 1989 i-a unit pe etnicii maghiari și români pentru un singur scop

Sâmbătă a fost o seară de excepție la Centrul Reformat „Noul Mileniu”. Gala Timișoara 35 a găzduit invitați de vază:  Președintele Ungariei Sulyok Tamás,...

Citește și :