0.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

De ce nu cresc salariile din învățământ? Iată ce salarii mari au profesorii

Salariile profesorilor sunt in fiecare an un subiect de interes pentru cei care se gandesc sa isi inceapa o cariera in invatamant.

Salariile din invatamant

Salariile nete (bani in mana) pentru angajatii din educatie, conform stiriedu.ro:

Salarii nete in 2021- profesori:

profesor debutant – 2.428 lei – fara dirigentie
profesor cu definitivat – 3.586 lei – definitivat 25-30 ani vechime, diriginte
profesor cu gradul II –3.713 lei – gradul II 25-30 ani vechime, diriginte
profesor cu gradul I – 4.417 lei
educatoare cu studii medii si gradul I – 3.359 lei

Salarii nete in 2021 – personal didactic auxiliar:

secretar I S – 3.223 lei – I S gradatia 5
contabil I S –3.369 lei – I S gradatia 5

Salarii nete in 2021- personal nedidactic:

ingrijitor – 1.981 lei
muncitor calificat – 2.317 lei

Cum se calculeaza salariile profesorilor?

Salariile se calculeaza conform ordinului 4638 din 17 august 2021, emis de ministrul Educatiei si publicat in Monitorul Oficial. Potrivit ordinului, „stabilirea salariului de baza pentru personalul din invatamantul preuniversitar si universitar de stat care a ajuns la nivelul salariului de baza stabilit pentru anul 2022, potrivit prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se face prin utilizarea transelor de vechime in invatamant din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Prevederile se aplica incepand cu anul scolar/universitar 2021-2022.

„Directiile de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei, unitatile/institutiile de invatamant preuniversitar/ universitar de stat si inspectoratele scolare duc la indeplinire prevederile prezentului ordin”, se mai arata in document.

Salariile profesorilor nu cresc in 2021

Premierul Florin Citu a declarat recent ca salariile profesorilor nu vor creste in acest an pe motiv ca „sunt inghetate salariile din sectorul public”.

„Toate tarile isi doresc crestere economica mai mare. O economie cu o crestere economica mai mare inseamna companii cu investitii mai mari, locuri de munca, venituri la bugetul de stat mai mari. Cu cat creste economia mai rapid poti sa imparti mai mult. Aceste cifre sunt oficiale. Oamenii sa inteleaga ca aceasta mecanica a cresterii economice poate fi pastrata daca investim. As vrea ca banii sa se duca in investitii, in locuri de munca, nu pe criterii politice”, a declarat premierul Florin Citu, la TVR1.

Petitie pentru cresterea salariilor

Sindicatele din Invatamant au lansat o petitie pentru cresterea salariilor profesorilor. Daca cerintele lor ar fi indeplinite, salariul unui profesor debutant ar ajunge la 6.240 lei. Potrivit sindicalistilor, salariul unui profesor debutant ar trebui sa fie o patrime din salariul pe care il primeste presedintele tarii.

Presedintele Romaniei primeste, in prezent, un salariu brut de 24.960 de lei, conform site-ului administratiei prezidentiale, astfel ca o patrime ar insemna 6.240 de lei salariul brut.

„Solicitam Guvernului Romaniei majorarea salariilor incepand cu 1 septembrie 2021 si aplicarea integrala a Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toti angajatii din invatamant. De asemenea, in conditiile elaborarii unei noi legi a salarizarii, solicitam ca, la stabilirea grilelor de salarizare pentru personalul din invatamant, principiul de baza sa fie acela ca salariul profesorului debutant reprezinta o patrime din indemnizatia Presedintelui Romaniei”, au transmis reprezentantii cadrelor didactice, prin petitia facuta publica.
Sursa: portalinvatamant.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Simpozion Științific Internațional „Young People and Multidisciplinary Research in Applied Life Sciences”

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT) a organizat celei de-a IX-a ediții a Simpozionului Științific Internațional „Young People and Multidisciplinary...

Citește și :