Sterilizator termic pentru măşti, făcut din carton şi conectat printr-un fir de cupru la un încărcător de telefon. Este invenţia unor elevi din Hunedoara. Acesta permite reutilizarea în siguranţă a măştilor de protecţie de până la 20 de ori, o soluţie pentru familiile nevoiaşe, dar şi pentru salvarea mediului de cantităţi uriaşe de măşti uzate şi aruncate.
Liceul teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara se poate mândri cu una dintre cele mai premiate echipe de robotică din România. Împreună cu mentorul lor, profesorul de info-fizică, au realizat acest sterilizator termic. Este realizat în întregime din materiale reciclabile: carton, un fir de cupru care se încălzeşte de la un încărcător de telefon mobil şi poate fi confecţionat de oricine care are o minimă pricepere tehnică. Sterilizatorul se poate construi în mai puţin de 20 minute, iar costurile de producţie sunt de aproximativ… 4 lei.
Elevii au construit şi un robot autonom, care ar putea fi folosit la sterilizarea sălilor de clase, de exemplu.
Lămpile folosite sunt deconectate automat când este sesizată prezenţa persoanelor şi robotul detectează obstacolele întâlnite pe un traseu prestabilit în interiorul unei încăperi.
Robotul poate fi folosit la sterilizarea sălilor de clasă, birourilor, magazinelor, saloanelor medicale. Toate aceste inovaţii, dar şi altele, sunt prezentate de elevi la o competiţie de robotică ce se desfăşoară on line şi la care participă 175 de ţări.
Sursa: stiri.tvr.ro