Teatrul Portabil Timișoara și-a sărbătorit cea de-a cincea zi de naștere chiar în cea de-a cincea zi a acestei luni. Și nu oricum, „nu doar cu un spectacol, ci cu un repertoriu întreg”, potrivit precizărilor făcute de organizatori, Raluca Grumăzescu și Alexandru Maniu.
Aniversarea a avut loc în mijlocul naturii, departe de gălăgia orașului. Ceva mai înainte de prânz, „Țarina lu’ Petre” de la ieșirea din Giroc a găzduit ateliere de improvizație, de confecționare manuală, de scriere și de pictură deschise întregii familii. Tot înaintea prânzului s-au desfășurat și unele spectacole, precum: „Zalmoxe – mister păgân”, un spectacol radiofonic selectat în cadrul UK International Radio Drama Festival 2021, transmis prin instalație audio în Livada Orbului, și „Legendele Dochiei”, un spectacol cu păpuși pentru copiii de toate vârstele realizat împreună cu Teatrul Călător Destin.
Fiind un spectacol important în repertoriul Teatrului portabil, care însă nu se putea interpreta corespunzător la ceas aniversar, acesta a fost transformat într-un Treasure Hunt tematic, foarte potrivit sfârșitului de vacanță, cu multe probe și surprize ce i-au ținut alerți pe toți participanții. În afara celor două spectacole, programul aniversar a mai inclus: „Covid-19 sau Frumoasa noastră planetă albastră”, un manifest artistic adecvat situației mondiale actuale, „Theater Ability”, un proiect (finanțat de Comisia Europeană prin Corpul European de Solidaritate) ce a inclus ateliere pentru copii și momente artistice realizate de beneficiarii acestuia, „Zile roșii, nopți albe”, o proiecție trip-hop în alb și negru.
Combinând arta cu relaxarea, fondatorii și promotorii Teatrului Portabil Timișoara, Raluca Grumăzescu și Alexandru Maniu, au oferit fanilor lor felii din „tortul aniversar” sub forma unui spectacol interpretat cu multă pasiune. „Plai cu dor”, capul de afiș al programului aniversar, nu este orice spectacol, ci unul drag actorilor de la Teatrul Portabil, un spectacol pe care ei l-au prezentat de câteva ori în ultimii ani și care le-a atins sufletele. Muzică, dans și interpretare teatrală, acestea au fost cele trei elemente prin care artiștii au definit și descris iubire în toate formele ei. Mici povestiri cu tâlc ce implicau Karma și „mărul discordiei” au fost puse în scena încă verde de la Țarina lu’ Petre de studenți masteranzi și absolvenți ai Facultății de Teatru.
„Plai cu dor” este, potrivit Ralucăi Grumăzescu și lui Alexandru Maniu, „un spectacol mioritic trecut prin atâtea transformări de text, soundtrack și distribuție, că nici nu le mai ținem minte… Ceea ce, evident, înseamnă că spectacolul a devenit tot mai bun! Un ingredient esențial a rămas același: pasiunea și emoția cu care îl jucăm de 5 ani”. În luna februarie a acestui an, Teatrul Portabil a refăcut cadru cu cadru montajul
spectacolului din 2019, însă cu echipa din 2021. Este „un montaj în oglindă. Câțiva din distribuția veche au plecat. Le mulțumim că au fost alături de noi atunci și le urăm un traseu artistic stelar! Ni s-au alăturat însă actori noi, care au creat momente noi, iar ei au rămas”, spun organizatorii.
spectacolului din 2019, însă cu echipa din 2021. Este „un montaj în oglindă. Câțiva din distribuția veche au plecat. Le mulțumim că au fost alături de noi atunci și le urăm un traseu artistic stelar! Ni s-au alăturat însă actori noi, care au creat momente noi, iar ei au rămas”, spun organizatorii.
Mâncarea delicioasă, preparată la fața locului din produse locale, și atmosfera plină de veselie s-au adăugat „cadourilor” captivante pe care fanii fideli, dar mai ales cei infideli, le-au primit din partea Teatrului Portabil din Timișoara. Seara aniversară a fost încheiată de bunii prieteni și colaboratori, și ei în „vârstă” de 5 ani, ai actorilor de la Teatrul Portabil, Noni Groove aka Florin Moș și Mr. Chillum aka Ion Drâmbă, într-un Jam session, rock, funk, dub și chill, animat cu foc și jonglerii.
Nicole Ștefan