8.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Protestatarii blochează drumurile pentru a împiedica întronizarea noului mitropolit al Muntenegrului

Câteva mii de protestatari s-au folosit sâmbătă de cauciucuri, pietre şi vehicule pentru a bloca drumurile care duc spre oraşul Cetinje, din sud-vestul Republicii Muntenegru, în încercarea de a bloca Biserica Ortodoxă Sârbă să desfăşoare ceremonia de întronizare pentru noul mitropolit, Joanikije al II-lea.

Protestele reflectă tensiunile existente în Muntenegru, care rămâne profund divizat în ceea ce priveşte legăturile sale cu Serbia Foto: Profimedia ImagesDESCHIDE GALERIA FOTO
,
Muntenegru, ţară cu 620.000 de locuitori, a ieşit din uniunea cu Serbia în 2006, dar biserica sa nu a obţinut autonomie şi a rămas sub conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe. O treime din locuitorii Muntenegrului continuă să se identifice drept sârbi, notează AFP, preluată de Agerpres.

Protestele reflectă tensiunile existente în statul balcanic, care rămâne profund divizat în ceea ce priveşte legăturile sale cu Serbia, în contextul în care unii pledează pentru relaţii mai strânse cu Belgradul, în timp ce alţii se opun oricărei alianţe prosârbe, comentează, la rândul său, agenția Reuters.

Opozanţii întronizării lui Joanikije al II-lea ca mitropolit al Muntenegrului şi arhiepiscop de Cetinje au forţat sâmbătă baricadele ridicate de poliţie, preluând controlul drumurilor care duc către acest oraş.

La un moment dat, poliţia a folosit gaze lacrimogene, însă nu a reuşit să-i disperseze pe protestatari, care au declarat că vor rămâne pe baricade şi în timpul nopţii. Protestatarii au doborât şi un gard amplasat de poliţie în jurul mănăstirii din Cetinje unde ar urma să aibă loc întronizarea, duminică dimineaţa.

În schimb, în Podgoriţa mii de oameni s-au adunat pentru a-l saluta pe patriarhul sârb care a sosit în capitala muntenegreană sâmbătă după-amiază. Niciuna dintre oficialităţile religioase nu a vorbit despre posibilitatea de a schimba data sau locul de desfăşurare a ceremoniei de întronizare.

Loc cu un simbolism aparte, deoarece a fost refugiul liderilor muntenegreni începând cu secolul al XV-lea, mănăstirea din Cetinje este considerată de opozanţii Bisericii Ortodoxe Sârbe ca fiind o proprietate a Bisericii Ortodoxe Muntenegrene, care nu reuşeşte, totuşi, să se impună în ţară, comentează AFP.

Joanikije a fost numit în mai pentru a-i succeda arhiepiscopului Amfilohije, decedat în octombrie 2020 din cauza coronavirusului şi care conducea Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru din 1990. La câteva săptămâni după moartea sa, și patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat în urma infectării cu noul coronavirus.
Sursa: Digi 24

1 COMENTARIU

  1. Mass-media din România se întrece în a cita surse antisarbesti. Ca în 1999, când românii, care tocmai au dat „verde” bombardamentelor asupra Serbiei (ca-n WWII) , au… sperat să se îmbogățească de pe urma reconstruirii Serbiei. Trădarea la români e deja proverbiala. Nu vă mai străduiți cu așa-zisa prietenie, că sârbii s-au lămurit. Un unchi al meu a fost jertfit pentru România Mare, al doilea unchi, veteran de război, a fost condus la groapă cu tricolorul românesc. Eu nu am nevoie nici de una, nici de alta. Iar de ipocrizia „patriotilor” bănățeni sunt lămurit. Înainte de toate, apărați-vă de trădătorii României și doar după aceea vorbiți de alogeni. B. O. R. este pe același calapod antiortodox, ca atare bucuria românilor este una extrem de scurtă. Trădătorii au întotdeauna un final mizerabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

A început recepția Liceului Waldorf

La doi ani de la startul construcției de la zero, Primăria Municipiului Timișoara a început recepția Liceului Waldorf, prima școală nouă din Timișoara de...

FOTO – VIDEO | Gala Timișoara 35 – despre cum Revoluția din 1989 i-a unit pe etnicii maghiari și români pentru un singur scop

Sâmbătă a fost o seară de excepție la Centrul Reformat „Noul Mileniu”. Gala Timișoara 35 a găzduit invitați de vază:  Președintele Ungariei Sulyok Tamás,...

Citește și :