2.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Decizii controversate privind începerea noului an școlar. Ministrul educației nu are o idee clară în privința prezenței fizice a elevilor în clase

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că vineri va avea loc o întâlnire la Guvern pe tema măsurilor pentru începerea noului an școlar pe 13 septembrie, iar o ipoteză luată în calcul este aceea ca elevii vaccinați să poată continua să meargă fizic la școală după ce apar cazuri de Covid-19 în clasa lor, iar cei nevaccinați să treacă obligatoriu în online.

Amintim că vaccinarea este posibilă începând cu vârsta de 12 ani.

Cîmpeanu a anunțat că ordinul comun care va stabili regulile și măsurile de siguranță pentru începerea școlii pe care îl va elabora împreună cu ministerul Sănătății va fi gata în perioada 1-3 septembrie.

Masca în școală va rămâne obligatorie indiferent dacă elevii sunt vaccinați sau nu. De asemenea, Cîmpeanu a amintit de testele noninvazive, cu salivă, care anul trecut nu au fost aprobate și cumpărate pentru a fi folosite în școli.
Ce a declarat Cîmpeanu la Antena3:
  • „Un ordin comun Ministerul Educației-Ministerul Sănătății va apărea în perioada 1-3 septembrie. Până atunci pregătim acest ordin. Vom avea vineri o întâlnire convocată de prim-ministrul României la Guvern, în prezența medicului Raed Arafat, al ministrului Sănătății, INSP, colonelului Valeriu Gheorghiță la care vom discuta măsurile care se impun în vederea asigurării unei stări de siguranță în școli, știut fiind că decizia este de deschidere a școlilor cu prezență fizică în data de 13 septembrie.
  • Printre măsurile pe care le vom discuta se vor regăsi: demararea unei campanii de înâlniri interactive la nivelul fiecărei școli, mediată de o persoană desemnată de fiecare școală și de un reprezentant DSP pentru a le prezenta părinților interactiv problematica, importanța și necesitatea vaccinării.
  • Se vor discuta și măsuri de stimulare a vaccinării. Este de luat în calcul, cu titlu de ipoteză, inclusiv acea decizie ca în cazul apariției unor cazuri confirmate într-o clasă, cei care nu sunt vaccinați să treacă obligatoriu în online, iar cei care sunt, să poată continua cu prezență fizică.
  • Beneficii materiale? Nu am niciun fel de idee despre acest subiect. Cu siguranță la întâlnirea de vineri vom discuta despre orice fel de măsuri pentru încurajarea vaccinării.
Masca va fi obligatorie și în noul an școlar
  • „Masca va fi obligatorie în continuare în școli, indiferent dacă elevii sunt vaccinați sau nu. Distanțarea va rămâne o regulă. De asemenea, respectarea normelor de igienă și obligativitatea aerisirii spațiilor de învățământ. Ne vom asigura că în fiecare școală se înțelege importanța acestei măsuri.

Testări în școli pentru cei simptomatici

„Vom discuta inclusiv despre importanța testării pentru a încuraja părinții să își dea acordul pentru testare. Testarea a fost limitată doar de acordul părinților, care au considerat că este invazivă. Vom discuta și în măsură se pot omologa acele teste non-invazive despre care am discutat prea mult timp,” a mai spus joi ministrul Educației.
 
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat în urmă cu 2 saptamani că doreşte ca procesul testării copiilor şi personalului din şcoli care devine simptomatic să fie reluat.
“Noi am făcut disponibile testările pentru copiii din şcoală încă de anul trecut, dorim împreună cu Ministerul Educaţiei să reluăm acest proces de testare pentru copiii şi personalul din şcoli care devine simptomatic. Vorbim de testele care sunt acreditate de forurile ştiinţifice europene, acele teste rapide antigen, dar, de asemenea, recomandarea noastră fermă şi discutată şi agreată cu Ministerul Educaţiei este să continuăm cu măsurile de prevenţie şi anume purtarea măştii, ventilaţia corespunzătoare a spaţiilor în care copiii îşi petrec timpul şi îşi desfăşoară activităţile, precum şi, în limita posibilităţilor, distanţarea fizică.De asemenea, acolo unde este posibil, plănuim să organizăm cabinete pentru vaccinare, acolo unde avem personal medical suficient, şi unde avem copiii care în acest moment au indicaţia de a fi vaccinaţi.

Trebuie să înţelegem că vaccinarea la copii este, de asemenea, sigură şi că ea reprezintă un bun mijloc de prevenţie a infecţiei la copiii de peste 12 ani, cei care au acum indicaţie de vaccinare”, a precizat ministrul Sănătăţii pentru News.ro.

În guvern se discută despre stimulente pentru copii pentru vaccinare

Guvernul are în vedere acordarea unor stimulente pentru a incuraja vaccinarea în rândul elevilor, a declarat miercuri ministrul Educației.

Întrebat miercuri la B1 TV dacă s-a gândit la anumite stimulente și pentru copii pentru vaccinare, în contextul în care guvern se vorbește despre astfel de stimulente, Cîmpeanu a răspuns:

„Cu siguranță da. În mediul universitar, universitățile se gândesc deja la stimulente pentru studenți. Pentru învățământul preuniversitar, se discută despre astfel de stimulente la nivelul guvernului, dar până nu va fi o decizie nu mă voi pronunța pentru a nu crea confuzie în rândul a milioane de elevi și părinți”.

Câți profesori s-au vaccinat – ce arată raportările din 21 mai

Pe 21 mai, Ministerul Educației a centralizat raportările de la unităție de învățământ și din platforma de vaccinare și a transmis următoarele date:

  • Din totalul de 266.120 de angajați titulari în învățământul preuniversitar de stat, s-au vaccinat 151.133 de persoane (112.559 de cadre didactice și 38.574 – personal didactic auxiliar și nedidactic).
  • Precizăm că un număr de 125.523 de angajați au parcurs schema completă de vaccinare. Raportat la totalul angajaților titulari se înregistrează o rată de vaccinare de 56,8%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 58%.
  • Din totalul de 51.411 angajați titulari în învățământul universitar de stat și privat, s-au vaccinat 34.040 de persoane (22.391 de cadre didactice și 11.649 – personal didactic auxiliar și nedidactic).
  • Precizăm că 30.574 de angajați au parcurs schema completă de vaccinare. În raport cu numărul total de angajați titulari se înregistrează o rată de vaccinare de 66,2%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 76,5%.
  • Din totalul de 317.531 de angajați titulari în învățământul preuniversitar de stat și în sistemul de învățământ superior (de stat și privat), s-au vaccinat 185.173 de persoane (134.950 de cadre didactice și 50.223 – personal didactic auxiliar și nedidactic).
  • Alți 156.097 de angajați au parcurs schema completă de vaccinare. Prin raportare la numărul total de angajați titulari, se înregistrează o rată generală de vaccinare de 58,32%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 60%.

Ministrul a precizat pentru HotNews.ro ca va exista încă o centralizare a numărului cadrelor didactice vaccinate înainte de începutul anului școlar, în prima săptămână din septembrie.

Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021-2022: cursurile încep pe 13 septembrie 2021 – vacanța de vară: 11 iunie 2022.

Primul semestru are doar 14 săptămâni: 13 septembrie 2021-22 decembrie 2021 – vacanța de iarnă este și vacanța intersemestrială.

Vacanța de iarnă: 22 decembrie 2021-9 ianuarie 2022.

Semestrul al doilea – 20 de săptămâni: 10 ianuarie 2022-14 aprilie.

Vacanța de primăvară: 15 aprilie – 1 mai.

Cursurile de reiau pe 2 mai și durează până la vacanța de vară care începe sâmbătă 11 iunie.

În plus, există o vacanță pentru grădinițe și clasele primare în perioada 25-31 octombrie.

„Școala altfel” se desfăsoară în perioada 8-14 aprilie 2022.

„Intervalul aferent programului Școala altfel nu va coincide cu perioda în care se susțin lucrările scrise semestriale (tezele)” se precizează în ordinul de ministru.Tezele se susțin cu cel puțin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului.

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

Alte subiecte :

Ninsori abundente și vânt puternic de Crăciun în Timiș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza vremii pentru intervalul cuprins între 23 decembrie ora 20.00 până în 25 decembrie ora 10.00, atât...

Cât ar putea plăti locuitorii Timișoarei pentru taxe și impozite începând cu 2025? Acordul comun va fi supus la vot astăzi

Consiliul Local se va întruni luni, 23 decembrie, de la ora 17:00 pentru a supune la vot planul final referitor la taxele și impozitele...

Citește și :