Concertul vocal-simfonic ce va avea loc vineri, 3 iunie, la Filarmonica Banatul va fi unul extraordinar, fiind dedicat cosmonautului Dumitru Prunariu. Acesta va primi de la primarul Nicolae Robu diploma de Cetățean de Onoare al Timișoarei.
Filamonica a programat pentru audiție celebra lucrare compusă de Gustav Holst, „Planetele”, cu proiecţii. Prunariu le va vorbi spectatorilor despre fiecare planetă în parte.
Concertul, condus de maestrul Nicolae Modoveanu, va debuta cu Variaţiunile simfonice pentru pian şi orchestră de César Franck.
„Planetele” este o suită orchestrală ce conţine 7 părţi, creaţie a lui Gustav Holst, compozitor englez. Aflat într-o vacanţă la Majorca, în primăvara anului 1913, Holst este introdus în astrologie de prietenul său, Clifford Bax. Devine foarte interesat şi îşi imaginează o lucrare în care să descrie prin muzică spiritul fiecărei planete din sistemul nostru solar. Cea mai îndepărtată planetă de soare, Pluto, nu a fost inclusă în suita lui Holst pentru simplul motiv că atunci, nu era încă descoperită. La fiecare planetă el adaugă o foarte scurtă sugestie. Marte — aducătoarea războiului, Venus — aducătoarea păcii, Mercur — mesagerul înaripat, Jupiter — aducătoarea bucuriei, Saturn — aducătoarea spiritului senectuţii, Uranus — magicianul şi Neptun — misticul. La ultima parte, Holst include un cor de femei care are şi rolul de a încheia lucrarea într-un murmur şoptit. Corul de femei a fost pregătit de maestrul Iosif Todea.
La finele lunii martie, astronautul Dumitru Prunariu primea, la Muzeul Traian Vuia, titlul de Cetățean de Onoare al județului Timiș din partea CJT.
Dumitru-Dorin Prunariu este primul și singurul român care a zburat în spațiu. În acest an, România a sărbătorit 35 de ani de la primul zbor spațial al unui cosmonaut român. Dumitru-Dorin Prunariu este o personalitate marcantă a tehnicii și științei românești, legată și apropiată de orașul nostru, fiind un extraordinar promotor pe plan mondial al inventatorului bănățean Traian Vuia. Este preşedinte ales al Filialei Europene a Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (2010, reales în 2014) si al întregii asociații (2011-2014). Este reprezentantul României în Comitetul de Relații Internationale al ESA (2012) și vicepreședinte al comitetului (2014-2016). Prunariu este președintele asociației ROMSPACE – Asociația Română pentru Tehnologii și Industrie Spațiale (2013 -).
Pentru zborul cosmic, Dumitru-Dorin Prunariu a fost distins cu titlul de Erou al R. S. România și Erou al URSS cu Steaua de Aur (1981). A mai fost decorat cu: Medalia Iuri Gagarin a Federaţiei Aeronautice Internaţionale (1982); Medalia de aur Hermann Oberth a Societăţii germane de rachete Hermann Oberth – Wernher von Braun (1984); Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer (2000); Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn pentru militari (2010); Medalia “Pentru merite în explorarea cosmosului” acordată de președintele Federației Ruse (2011); Emblema “Onoarea Armatei Române” acordată de ministrul apărării (2011).