Cea mai mare concentraţie de ozon înregistrată în luna iunie în rândul oraşelor europene cu populaţie mai mare de 100.000 de locuitori a avut-o Oradea, cu o medie de 82,1 micrograme/mc, însă cu toate acestea, datorită cantităţii moderate de zile însorite în România, concentraţiile de ozon sunt scăzute, relevă rezultatele unei analize publicate luni de Airly, companie ce se ocupă de monitorizarea calităţii aerului, scrie Agerpres.
Conform sursei citate, s-a observat că valori ridicate ale concentraţiilor de dioxid de azot şi ozon au surse atât în trafic, cât şi în radiaţiile solare.
Prin urmare, ţările mediteraneene, cu mult soare, înregistrează cele mai mari concentraţii ale acestui poluant (Italia, Spania) – în special în regiunile cu cea mai mare densitate a populaţiei.
La polul opus, Regatul Unit al Marii Britanii (deşi are o densitate mult mai mare a populaţiei), unde soarele nu este prezent atât de des, are una dintre cele mai scăzute concentraţii de ozon din Europa.
De asemenea, datorită cantităţii moderate de zile însorite în România – mult mai scăzută decât în ţările mediteraneene – concentraţiile de ozon erau scăzute în iunie 2021. Doar Bulgaria, Macedonia şi Regatul Unit al Marii Britanii au avut concentraţii la fel de scăzute de ozon.
În topul oraşelor europene cu populaţie mai mare de 100.000 de locuitori, cea mai mare concentraţie de ozon raportată în perioada de referinţă a avut-o Oradea (locul 205 din 412 oraşe analizate). Alte oraşe din România care se regăsesc în clasament sunt: Cluj-Napoca (poziţia 268 şi concentraţie de 75), Arad (locul 272 şi valoare concentraţie 74,6) şi Tulcea (locul 288 şi concentraţie de 71,6).
Pe primele trei poziţii ale ierarhiei se poziţionează numai oraşe din Italia, respectiv: Asti (concentraţie de 129,2), Lecco (128,9) şi Bergamo (124,5). Pe locurile următoare se află tot oraşe din „Cizmă”: Piacenza (locul 4, concentraţie de 123,5) şi Torino (locul 5, concentraţie de 121,2).