-0.9 C
Timișoara
luni 20 ianuarie 2025

Toate recoltele din țară vor fi excepționale anul acesta, anunță Clubul Fermierilor Români

Singura țară care are integral un rating de recoltă la nivel Excepțional pentru toate culturile este România, au anunțat vineri reprezentanții Clubului Fermierilor Români, citând un raport internațional.

Conform unui comunicat al Clubului, raportul privind culturile la nivel global a fost realizat de „Geoglam”, un organism care generează prognoze de recoltă printr-un sistem de sateliți la nivel planetar.

Astfel, pe harta desfășurată a Pământului, România este singura țară care are integral un rating de recoltă la nivel Excepțional.

„Putem considera că acesta este un moment de referință pentru România, care nu se întâmplă de două ori în timpurile noastre. Rating-ul de recoltă de nivel readuce în atenția lumii potențialul agriculturii din țara noastră. Totodată, reprezintă un bun prilej de conștientizare și recunoaștere a rolului și contribuției fermierilor în asigurarea siguranței alimentare. Această evaluare demonstrează rezultatele care pot fi obținute de fermieri prin aplicarea unei tehnologii performante asigurată de companiile de agribusiness, în condiții climatice favorabile, rezultate care ar putea fi amplificate de crearea unor condiții de lucru optime pentru fermieri”, a declarat Cezar Gheorghe, analist consultant Clubul Fermierilor Români pentru comerțul cu cereale.

„Irigațiile reprezintă factorul esențial pentru ca România să-și atingă potențialul în agricultură. Doar cu o gestiune integrată a apei se va asigura utilizarea resursei pentru agricultură și protejarea mediului. Este necesară o planificare multianuală pentru asigurarea irigațiilor (sistem național și proiecte locale) și desecării, în baza strategiei integrate a apei. În 2020, Guvernul României a alocat din bugetul național despăgubiri în valoare de 850 milioane de lei. Irigațiile elimină riscul pierderii recoltelor din cauza secetei și a plății prin despăgubiri. România este țara cu cea mai spectaculoasă creștere de producție și randament în agricultură din Uniunea Europeană, în ultimii 10 ani”, susține directorul executiv Clubul Fermierilor Români, Florian Ciolacu.

Totodată, Clubul Fermierilor Români a lansat propunerea de elaborare a unei Strategii naționale de gestiune integrată a apei și solului pentru agricultură, care va asigura cadrul pentru un program multianual de investiții publice în vederea modernizării sistemului național de irigații și susținerea programului care vizează proiectele locale de irigații.

Amintim, Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație a fermierilor din România non-profit și neguvernamentală.
Sursa: m.rfi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Accesarea fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală

În Ședința de Guvern din 16 ianuarie 2025 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare...

CCIA Timiș furnizează cursuri GRATUITE de dezvoltare a competențelor antreprenoriale și digitale ale angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Camera de Comert și Industrie a Județului Hunedoara partener, în perioada 01.10.2024...

Citește și :