Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia, împreună cu Asociația Internațională IAFeS și Fundația Triade au organizat, la finalul lunii iulie 2021, Conferința Internațională IAFeS NETTIES & Workshop de încheiere a DigiCulture Erasmus+.
Evenimentul a reunit peste 500 de participanți atât fizic, în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al UPT, cât și virtual, prin Zoom și Facebook. Deschiderea conferinței a fost precedată de workshop-ul virtual Proiectul și Cursurile DigiCulture, organizat de echipa DigiCulture Erasmus+, în cadrul căruia peste 300 de participanți au descoperit pe platforma Zoom și live, pe Facebook, cele 13 cursuri DigiCulture, precum și certificatele digitale deschise acordate în urma completării acestora, prezentate de partenerii internaționali ai proiectului.
Cu aceeași ocazie, Centrul Multimedia a sărbătorit 25 de ani de activitate în cadrul Universității Politehnica Timișoara. Centrul de Cercetări Multimedia desfășoară activități educaționale, de cercetare și inovare în contextul tehnologiilor informaționale și de comunicare, fiind axat în ultimii ani pe Tehnici și tehnologii multimedia interactive, Smart Cities, Open Data, Realitate Augmentată Antreprenoriat în ICT, Promovarea ICT și multimedia, Tehnologii educaționale avansate, OER, MOOCs. Centrul Multimedia desfășoară activități de susținere a antreprenoriatului în ICT, de promovare a culturii digitale și organizează anual concursul studențesc IDMSC – International Digital Media Student Contest. Centrul Multimedia susține specializările educaționale la nivel de licență dar și la Master în Tehnologii Multimedia și la Master în Tehnologii, sisteme și aplicații pentru eActivități (e-media, e-afaceri, e-sănătate, e-guvernare).
Conferința Internațională IAFeS NETTIES & Workshop de încheiere a DigiCulture Erasmus+ a avut loc atât în sala Auditorium, cât și online, pe platforma Zoom și live pe Facebook, înregistrând peste 200 de participanți – fizic și virtual.
Gazdele evenimentului au fost dr. ing. Diana Andone, Universitatea Politehnica – directorul Centrului de e-Learning UPT, prof. dr. ing. Radu Vasiu – președintele IAFeS, președintele Senatului UPT și președintele Conferinței, conf. dr. ing. Florin Drăgan – rectorul UPT, prof. Johann Gunther – Secretar General IAFeS și dr. Sorina Jecza – președintele Fundației Triade.
În cadrul conferinței au fost prezentate zeci de lucrări, pe tema Cultura digitală în educație, știință și tehnologie, de către partenerii IAFeS și DigiCulture din România, Austria, Danemarca, Italia, Suedia, Grecia și Germania. Evenimentul a înregistrat un real succes, cu zeci de mesaje de felicitări și mulțumiri din partea participanților.
Proiectul Erasmus+ Digital Culture – Perfecționarea competențelor digitale și îmbunătățirea incluziunii sociale a adulților în industriile creative a dezvoltat un program de educație durabil și eficient, dedicat cursanților adulți cu abilități digitale scăzute și adulților slab calificați, implicați în sectorul industriilor creative din România, Italia, Austria, Danemarca, Lituania, Marea Britanie și Irlanda. Principalele rezultate includ cursurile online, libere, de tip MOOC pentru competențele digitale și incluziunea socială pentru industriile creative, certificarea acestora prin certificate digitale deschise.