Începe a opta ediţie a Festivalului „Ceau, Cinema!”

106

A opta ediţie a Festivalului „Ceau, Cinema!” începe joi la Timişoara, cu proiecţia filmului românesc „Mia îşi ratează răzbunarea” (2020), la Grădina de Vară „Capitol”, în prezenţa regizorului Bogdan Theodor Olteanu şi a actriţei Ioana Bugarin. Este prima proiecţie fizică a filmului în România.

Gala de deschidere este susţinută de Conceptual Lab by Theo Nissim. „Suntem deja pentru al treilea an consecutiv la Ceau, Cinema! şi mă bucur nespus să văd cum festivalul şi-a găsit locul pe agenda evenimentelor de neratat din România. Ceau, Cinema! a reuşit performanţa să creeze un adevărat fenomen în Timişoara şi merită toată susţinerea noastră”, declară Theo Nissim, fondator Conceptual Lab.

De joi şi până duminică, la Grădina de Vară „Capitol” şi Faber, sunt programate cincisprezece proiecţii de film şi discuţii cu mai mulţi cineaşti români invitaţi.
Programul complet este disponibil pe pagina de Facebook a festivalului şi pe site-ul ceaucinema.ro. Biletele pot fi achiziţionate în avans pe iabilet.ro şi, în timpul festivalului, din spaţiile de proiecţie.

În afara filmului „Mia îşi ratează răzbunarea”, din competiţia din acest an mai fac parte lungmetrajele de ficţiune „Otto Barbarul” (2020), care va fi proiectat tot la Grădina de Vară „Capitol”, în prezenţa regizoarei Ruxandra Ghiţescu, a actriţei Ioana Bugarin şi a producătoarei Anda Ionescu, şi „Spirala” (2020), de Cecilia Felméri, precum şi documentarele „Casa cu păpuşi” (2020), de Tudor Platon, „Copii pierduţi pe plajă” (2020), de Alina Manolache, şi „Noi împotriva noastră” (2020), de Andra Tarara. Regizoarele Alina Manolache şi Andra Tarara vor fi de asemenea prezente la Timişoara pentru întâlnirea cu publicul.

„Vrem să fie o ediţie OPTimismului şi a unui restart. De aceea, punem accentul pe cinematografia română tânără sau la început de drum, puternic lovită de pandemie. Inspirați de filmul „Otto Barbarul”, dar și de documentarul „Swamp City”, despre scena muzicală underground din Timișoara în primul deceniu postcomunist, ne-am gândit la o ediţie punk, pentru a arăta că Film`s Not Dead”, spun organizatorii.

În proiecţii speciale vor mai putea fi văzute, printre altele, două noi filme de Radu Jude, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021) şi documentarul „Ieşirea trenurilor din gară” (2020), realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă, precum și documentarele de succes „Holy Father” (2020), proiectat în prezenţa regizorului Andrei Dăscălescu şi a protagonistei Paula Niculescu, şi „Lemn”, de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger, adus cu sprijinul Centrului Cultural German din Timişoara.

În program sunt incluse şi două comedii franceze trăsnite, proiectate în aceeaşi seară şi prezentate cu susţinerea Institutului Francez din Timişoara: „Discursul” (2020), de Laurent Tirard, şi „Mandibule” (2020), de Quentin Dupieux. Identitatea vizuală a ediției din acest an este asigurată de artistul Benedek Levente. Trofeele create de artista Lia Pfeiffer au fost regândite în ton cu tema punk a ediției din acest an.

Pentru proiecțiile în aer liber, accesul poate fi realizat doar în baza unei adeverinţe de vaccinare împotriva COVID-19, a unui test negativ sau a unui document care să ateste că participantul a trecut prin boală. Înaintea galei de deschidere, festivalul va oferi posibilitatea realizării unui test gratuit la faţa locului, valabil 72 de ore şi realizat de un centru de testare acreditat. În caz de vreme nefavorabilă, proiecțiile în aer liber se vor muta în interior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.