Invenţii şi inovaţii dintre cele mai inedite au fost prezentate la Casa Tineretului din Timişoara în cadrul celei de a doua ediţii a „Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „Traian Vuia”, în perioada 25-27 mai.
Cu ocazia acestui eveniment, pus la dispoziţia tinerilor talentaţi şi ingenioşi de către Societatea Inventatorilor din Banat, inventatorii, dar şi persoanele curioase prezente, au avut de câştigat unii de la ceilalţi informaţii veritabile, precum şi secretele ascunse în spatele unor creaţii apreciate peste hotare. Ideeile din spatele maşinăriilor sau obiectelor prezente la acest eveniment vin din partea unor persoane tinere, dornice să muncească şi să facă viaţa cetăţenilor mai uşoară şi chiar mai bună cu ajutorul acestora.
Cel mai tânăr inventator de pe teritoriul ţării noastre, la vârsta fragedă de doar 9 ani a reuşit să conceapă un suport, care să vină în sprijinul celor ce folosesc creta, cu dimensiuni perfect calculate, astfel încât să încapă creta, în ideea protejării mâinilor, fără a mai fi necesară curăţarea acestora după folosirea cretei.
Golpoş Bogdan a fost prezentat într-o manieră cât se poate de caldă de către bunicul inventator al acestuia, Vasile Lupu, prezent şi el la eveniment, absenţa nepotului fiind motivată prin studiile pe care le urmează în Austria. Până la momentul actual, cel mai tânăr inventator care a conceput suportul pentru cretă a câştigat 9 medalii de aur, iar bunicul acestuia peste 10 medalii de aur. Printre invenţiile domnului Lupu Vasile: duş cu vibromasaj şi autoşamponare, dispozitiv pentru ozonarea şi parfumarea aerului pentru instrumentarul stomatologic, scaun oscilant şi deplasabil pentru gospodării, proteză dentară de noapte, recipient minisalină clasică relaxo-portabilă.
Nu a lipsit nici imprimanta 3D care începe să fie tot mai cunoscută şi se bucură tot mai mult de aprecierile timişorenilor în aceste zile. Datorită tinerilor români inovatori, ce au contribuit la îmbunătăţirea acestui mecanism, în mai puţin de un an a devenit un bussines de succes.
Printre aparatele concepute să ajute publicul larg în diferite domenii, aici am găsit şi soluţii pentru o viaţă mai sănătoasă, lipsită de stres. Ciprian Davidoni a inventat următoarele obiecte, care ajută orice persoană în combaterea stresului şi protejează corpul uman: octogramă magnetică, amplificator cuantic, îngrăşământ magnetic ecologic, ecran antiradiaţie pentru telefonul mobil, mască magnetică energizantă, branţ magnetic antistres şi centura magnetică.
Inventatorii secolului XXI se adaptează condiţiilor şi aduc inovaţii ce facilitează modul de viaţă al oricărui cetăţean.
Un exemplu concret îl constituie ideea genială a unui tânăr hunedorean, student al Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, care la vârsta de doar 23 de ani aduce pe piaţa românească un element necesar tuturor dependenţilor de telefoane şi nu numai, husa cu ajutorul căreia telefonul se încarcă automat. Puratată ca un accesoriu de către deţinătorii telefoanelor mobile, acum va deveni o necesitate pentru cetăţeni, aceştia putând să renunţe la bateriile externe existente şi să profite de acest dublu beneficiu al husei.