La Teatrul Maghiar Csiky Gergely a bătut duminică, 22 mai 2016, gongul celui de-al nouălea Festival Euroregional de Teatru din Timișoara TESZT. O ediție a realității acute, a punctat directorul Teatrului, actorul Balázs Attila. TESZT-ul a început cu premiera ”Maghiar”, un spectacol copleșitor al regizorului Urbán András, coproducție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara și a Teatrului „Kosztolányi Dezső” din Subotica. Ediția 2016 a festivalului aduce la Timișoara, până în 29 mai, spectacole din Serbia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Croația, Italia, Portugalia, Bosnia și Herțegovina, Belgia și Macedonia, public din tot atâtea țări, dar și critici de teatru din estul Europei, din SUA, Germania și din România.
Admirat, controversat, urmărit cu fascinație de o Europă teatrală tot mai divizată de ideologii, regizorul Urbán András a făcut din demitizazarea ”tabu-urilor” o armă estetică infailibilă, antidot la exacerbările naționalismului, ego-centrismului politic și ale extremismelor de orice fel. Și în ”Maghiar”, el propune, într-un teatru viu, dincolo de convenția lingvistică, o vivisecție cu precizie de laser a unor subiecte hipersensibile, precum minoritate, identitate, inferioritate, responsabilitate.
”Minoritățile nu pot fi altfel. Iar exact prin acest paradox devin altfel. Ele de fapt sunt metafora altfelului. Cei care nu aparțin niciunde. Dar care nu au o acasă proprie. De asemenea, au o identitate de sine stătătoare și greu de conceput despre ce înseamnă să fii altfel. În același timp, își creează viziunea lor despre lume prin complexul lor de inferioritate și de superioritate. Subordonat, dar care se crede mai sus. Încearcă să fie acceptat, dar totodată să rămână altfel. Așa cum este altfel în identitatea lui națională, dar și cum sunt altfel cei care își permit să fie diferiți. De fapt am vorbit de nenumerate ori despre cum suntem noi altfel, cum ne asemănăm, și v-am tot zis, aproape blasfemic, ce credeam noi a fi adevărat despre voi, despre noi. Stereotipiile, marile adevăruri, critica, lipsa sau eșecul, chiar și victoria responsabilității politice și sociale, toate acestea sunt numai inspirații, nimic mai mult, în nici un caz nu este mai important decât mesajul ce refuză limba vorbită, cea determinată prin termeni naționaliști. Dacă nu vor înțelege în maghiară, vor înțelege altfel. De altfel, maghiara o înțeleg numai maghiarii. Nu mă interesează ce este comun în noi, sau ce ne deosebește. La urma urmei, fiecare limbă este menită nu să comunice sensuri naționale, ci cele universale, ceea ce este universal uman. La urma urmei despre asta este vorba în spectacol. Despre o limbă umană. Despre o limbă umană teatrală. Această întâmplare teatrală se desfășoară în starea de dinaintea și de după a limbii, iar adevărul acestei limbi se manifestă estetic și poetic”, dezvăluie artistul.
Răvășitor și necruțător, ca toate spectacolele lui Urbán András, cu un puternic sound etno-punk (muzică orginală de Irena Popović ), ”Maghiar” este spectaculos jucat de actorii Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder Enikő, Lőrincz Rita, Simó Emese, Czumbil Orsolya, Kiss Anikó, Kucsov Boris, Mikes Imre Elek și Nagyabonyi Emese.
Luni: Macedonia, Ungaria, Bulgaria
Prima zi a festivalului s-a încheiat cu spectacolul de improvizație teatrală al trupelor Spot și K2. A noua ediție a Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara TESZT (22-29 mai) continua luni, 23 mai, cu două spectacole ce vin din Skopje și din Budapesta și un performance bulgar.
Centrul Cultural de Tineret din Skopje, Macedonia, aduce la Timișoara un spectacol-eveniment inspirat de Revoluția declanșată în decembrie 1989 la Timișoara: ”Pădurea nebună”, un proiect creat prin voința unui grup de pasionați de teatru, care a dorit să relateze o poveste universală despre cum oamenii nu învață niciodată din marile greșeli ale istoriei. Unica reprezentație la Timișoara a acestui spectacol în Festivalul TESZT va avea loc luni, 23 mai 2016, de la ora 17, în sala Cercului Militar (Piața Libertății). Spectacolul va fi jucat în limba macedoneană, cu supratitrare în română, maghiară și engleză.
Trupa Forte din Budapesta, una dintre vedetele fiecărei ediții a Festivalului TESZT, revine la Timișoara cu un nou spectacol al regizorului Horváth Csaba: ” Împărăția ta”, a piesă despre exilații istoriei, ”cei umiliți, schilodiți, oameni mici alungați către marginea hărții, înspre periferiile societății, cei care n-au primit niciodată vreo șansă”. Coproducție a Companiei Forte cu Trafó Casa Artelor Contemporane, Budapesta, spectacolul ”Împărăția ta” va fi jucat în cadrul Festivalului de Teatru TESZT în 23 mai 2016, la ora 20, în Sala Mare a Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” din Timișoara. Reprezentația se desfășoară în limba maghiară, cu supratitrare în română și engleză.
Seara se încheie cu povestea unui protest radical intitulat „Statul”, un happening teatral conceput de bulgarul Alexander Manuilov , de la ora 23, în Sala Studio. Spectacolul este destinat publicului de limbă maghiară. Marți, 24 mai, de la ora 14, va avea loc reprezentația în engleză, iar de la 16:00 cea de-a treia, în limba română.
Detalii despre toate spectacolele festivalului sunt disponibile pe www.teszt.ro.
Foto: Bíró Márton