2.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Cine va mai plăti pensiile în viitorul apropiat? Fie vor crește taxele, fie va crește, din nou, vârsta de pensionare

În urmă cu 20 de ani, aveam puțin peste 4 milioane de pensionari de asigurări sociale de stat. Azi, avem aproape cu un milion mai mult, în timp ce numărul mediu al salariaților a crescut cu doar 200.000. Asta apasă din greu pe sustenabilitatea viitoare a sistemului public de pensii.

Ca soluții (unele state au trecut la aplicarea lor) nu prea ai de ales: ori crești vârsta de pensionare, ori mărești actualele taxe, sau vii cu altele noi. Desigur, nu începând de anul viitor, ci pe un orizont de 5-10 ani. Faptul că lucrurile nu arată bine a fost recent confirmat și de actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan. „Avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii evidentă, avem deja nişte semnale de creştere a şomajului pentru că se resimt efectele pandemiei şi atunci ca o primă soluţie trebuie să acţionăm pentru creşterea ocupării şi impulsionarea vieţii active”, a afirmat Raluca Turcan.
Situația diferă de la județ la județ în privința numărului de salariați și a pensionarilor susținuți de aceștia. În medie, la nivelul țării avem 10 salariați care susțin 9 pensionari. Acelaşi nivel al raportului s-a înregistrat în 7 dintre judeţele ţării (Alba, Argeṣ, Bistriṭa-Năsăud, Covasna, Iaṣi, Mureṣ ṣi Satu-Mare) şi a fost inferior în 9 judeţe, cel mai mic raport (4 la 10) înregistrându-se în judeṭul Ilfov. În celelalte 26 de judeţe, nivelul raportului s-a situat peste media pe ţară, cea mai mare valoare fiind atinsă în judeţul Teleorman (16 pensionari la 10 salariați), urmat de judeṭele Giurgiu ṣi Vaslui (15 la 10) ṣi judeṭul Botoṣani (14 la 10), potrivit datelor INS.
  • La cei 68 de ani ai lui, nea Vasile e taximetrist. S-a angajat ca să-și susțină băiatul, care a rămas fără serviciu și are și un copil de crescut. Vasile e unul din cei peste 17.000 de pensionari care au preferat să-și prelungească viața activă. Nea Vasile știe că pensiile viitoare sunt plătite din taxele și impozitele achitate de românii care vor lucra în acel moment. Ele nu sunt plătite dintr-un fond care există și care a fost construit de-a lungul timpului, ci din niște bani cheltuiți în secunda a doua după ce CAS-ul e colectat. Și asta are o importantă enormă și pentru viitorii pensionari, din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte pentru că pensia lor va depinde de numărul tinerilor care vor fi în țară în acel moment. Cu cât aceștia vor fi mai puțini, cu atât pensiile plătite vor fi mai mici. Pentru că pensiile nu vin de la Stat ci de la cei care muncesc atunci când tu te pensionezi !
raportul dintre numarul mediu al pensionarilor de asigurări sociale și cel al salariaților, pe județe
raportul dintre numarul mediu al pensionarilor de asigurări sociale și cel al salariaților, pe județe
Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat se situează sub nivelul pensiei medii pe ţară (1450 lei) pentru cele mai multe dintre judeţele ţării. În această situaţie s-au regăsit 76,2% dintre judeţe cu diferenţe faţă de pensia medie pe ţară între –20,6% şi –0,8%, valorile cele mai reduse înregistrându-se în judeţele: Botoṣani (1152 lei), Giurgiu (1160 lei) ṣi Vrancea (1178 lei). Niveluri mai ridicate s-au înregistrat în 10 judeţe, pentru care, depăşirea pensiei medii pe ţară s-a situat între +1,0% şi +32,8%, la limita superioară a intervalului situându-se judeṭul Hunedoara (1925 lei), urmat de Municipiul Bucureşti (1831 lei) şi Braşov (1720 lei).
​Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că este nevoie de o creştere a numărului de persoane active care să cotizeze la bugetul de asigurări sociale, în condiţiile în care creşte numărul de pensionari şi se constată şi o creştere a ratei şomajului.

„Provocarea noastră este încă din prima secundă să creştem şi să impulsionăm viaţa activă pentru că cifrele, pe fond, nu arată bine, avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii evidentă, avem deja nişte semnale de creştere a şomajului pentru că se resimt efectele pandemiei şi atunci ca o primă soluţie trebuie să acţionăm pentru creşterea ocupării şi impulsionarea vieţii active”, a afirmat Raluca Turcan.

Turcan a explicat şi că România are 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu sau fără penalizare, aproximativ 900.000 de beneficiari de pensie de invaliditate sau de urmaş, iar dintre aceştia peste 200.000 lucrează după pensionare.

„În România numărul de pensionari este în creştere, ceea ce înseamnă că presiunea pe bugetul de asigurări sociale este una foarte mare şi sustenabilitatea sistemului de pensii este şubredă şi e posibil, dacă noi nu creştem rata de ocupare şi vom avea în permanenţă subvenţie de la bugetul de stat pentru bugetul de asigurări sociale, să ne trezim că la un anumit moment îţi crapă frâiele economiei şi scade puterea de cumpărare a unei pensii”, a adăugat ministrul Muncii.

Totodată, Raluca Turcan a ținut să precizeze că România a majorat punctul de pensie în plină criză sanitară, iar în acest an se plătește această creștere.

„Am avut cea mai mare majorare a punctului de pensie în 2020, în plină criză sanitară, iar anul acesta plătim pensiile majorate cu 14% la finalul anului trecut”, a spus Raluca Turcan la Antena 3.

Totodată, ministrul Muncii a vorbit și despre inechitățile din sistemul de pensii. Potrivit acesteia, există „uriașe inechități”, dând exemplu variația dintre pensiile încasate. Mai exact, există pensii care variază între 157 lei și 1756 lei, pentru aceleași puncte acumulate.

„Pentru pensionari cu același număr de puncte de pensie, avem pensii care variază între 157 de lei (compensată de stat, conform legii, până la 800 de lei n.r.) și 1756 de lei, deci pentru același număr de puncte acumulate”, a mai adăugat Turcan.

Sursa: m.hotnews.ro

2 COMENTARII

  1. Când o fătucă ajunsă generăleasă la doar 43 de ani, în urma unor lupte pe viață și pe moarte în cine știe ce paturi, iar după aceea se angajează la Stat pentru un salariu imens, se numește că și pensionarii sunt activi. Și cu siguranță generăleasa plătește la CAS cuantumul minim acceptabil. Dar când și tu, un pensionar la 65 de ani, vrei să mai câștigi un bănuț legal, iar Statul de tâlhari îți cere să plătești la CAS mai mult decât decât suma cu care mai rămâi, atunci mai bine stai acasă ori lucrezi la negru. Că doar nu lucrezi pentru a-ți plăti singur pensia după 45 de ani de cotizare numai să se bucure una ca Turcan. Îmi închipui câți dintre „pensionarii” activi sunt din prima categorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Deputatul Marilen Pirtea a fost numit noul președinte interimar PNL Timiș

În cadrul întrunirii Biroului Permanent Național al PNL, desfășurată duminică seara, unul dintre punctele de pe agenda de lucru a fost desemnarea unui...

„A fost un an plin de incertitudini în mediul de business, iar instabilitatea politică accentuează problemele cu care se vor confrunta companiile anul viitor”

 Anul 2024 a adus concedieri în multe companii din domenii precum automotive sau IT&C, dar și stoparea unor investiții ce au fost inițiate...

Citește și :