Biblioteca Universității Politehnica Timișoara, cea mai modernă din mediul universitar din România, își respectă „blazonul” și dovedește că se adaptează vremurilor în care trăim, prin achiziția recentă a 35.000 de titluri de cărți electronice (e-books) din domeniul Știință și Tehnologie, apărute între 1913 – 2021, ce sunt puse gratuit la dispoziția studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor instituției.
Timișoara are, de altfel, o adevărată tradiție în domeniu, aici fiind deschisă, încă din 1815, prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României, dar și din vechiul Imperiu Habsburgic, cu posibilitate de împrumut şi cu sală de lectură.
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a împlinit, în 15 martie 2021, 100 de ani de la prima atestare documentară. Încă din anul 1920, când prin Decret Regal s-a hotărât înfiinţarea Școlii Politehnice la Timișoara, la articolul 38 se stipula că „Personalul administrativ al Şcoalei… cuprinde în afară de director şi subdirector: un bibliotecar”.
Primul bibliotecar menţionat în Anuarele Şcolii a fost Eustaţiu Pandele. În 15 martie 1921, acesta înregistra prima carte intrată în patrimoniul bibliotecii, o lucrare în limba franceză, apărută la Paris în 1920.
Documentele prezente în arhivele instituției relevă rolul cultural, de sursă pentru răspândirea științei și culturii pe care și l-a asumat Școala Politehnică din Timișoara, în spiritul larg al oricărei universități cu chemare umanistă, de știință pură sau aplicativă.
Într-un memoriu referitor la activitatea Școlii se spune: „Pe lângă activitatea de specialitate pe care urma să o dezvolte Școala, ea nu putea lipsi în acest loc, la granița țării, să pășească cu curaj la dezvoltarea unui progres cultural pe scară largă, pentru marele public”. Animatori ai vieții culturale din Banat, profesorii și studenții Școlii Politehnice din Timișoara au inițiat o „mișcare culturală la sate”. Traian Lalescu, primul rector al Politehnicii, a organizat o serie de biblioteci școlare, iar studenții au organizat șezători culturale în comune.
Din noiembrie 2014, Biblioteca UPT are un nou sediu, pe strada Vasile Pârvan nr.2B, o clădire ultramodernă apreciată ca fiind cea mai modernă bibliotecă universitară din țară. Biblioteca aduce o serie de facilități printre care accesul direct la informație, prin consultarea, la raft, a colecțiilor, posibilitatea redactării documentelor în spațiul IT, săli de lectură, sală de videoconferință, serviciu de autoîmprumut și autorestituire, cu descărcare directă în program și acces wi-fi în întreaga clădire.
Astăzi, Biblioteca UPT înseamnă circa 1.000.000 de volume, peste 10 km de documente la raft, 8400 mp pe 6 niveluri, peste 200 de bibliotecari angajați de-a lungul timpului, 25 de ani de acces liber la raft, 25 de ani de informatizare a activităților, 600 de locuri pentru lectură, 100 de locuri în sala de lectură cu program non-stop, peste 1000 de utilizatori, în medie, pe zi, peste 400.000 de accesări online în 2020, peste 200 de calculatoare, 4 multifuncționale și stație de autoîmprumut și autorestituire pentru utilizatori, sistem de securitate RFID pentru acces liber la raft, sistem integrat de bibliotecă Aleph, versiunea 522, peste 200 de evenimente organizate de-a lungul unui an.
Schimbarea de paradigmă din învățământ, prin trecerea acestuia în proporție majoritară în mediul online, din cauza pandemiei de coronavirus, a determinat și adaptarea activității de bibliotecă la noua realitate. Astfel, prin recenta achiziție de carte electronică din domeniul Știință și Tehnologie, cadrele didactice, cercetătorii și studenții Universității Politehnica Timișoara au accesul deschis la peste 35.000 e titluri, care acoperă toate domeniile de interes din cele 10 facultăți ale UPT.
Accesul gratuit pe platforma Ebook Central Proquest
( https://ebookcentral.proquest.com/lib/uptro ) se poate realiza direct de pe calculatoarele UPT, dar și de pe calculatoarele personale de acasă, după logare cu adresa de mail instituțională (@upt.ro sau @student.upt.ro).
Pentru a putea descărca titlurile de interes, utilizatorii sunt rugați să își creeze un cont pe platforma EbookCentral. Contul creat astfel este aprobat imediat dacă acesta este creat de pe calculatoarele din cadrul instituţiei. În cazul în care se creează contul din afara instituţiei, acesta va fi aprobat ulterior de către administratorul contului desemnat.
Ulterior, acest cont poate fi folosit pentru accesarea Academic Complete şi din afara instituţiei. Cei care au deja un cont creat anterior, îl pot folosi și în această perioadă de abonament.