Timișoara are, în continuare, probleme serioase cu migranții. Aceștia vin din toate centrele din țară, unde au primit statut de azilanți, și așteaptă în orașul de pe Bega oportunitatea de a trece grannița în Ungaria. Autoritățile locale nu se descurcă singure și este nevoie de ajutor de la București.
„Avem la Timișoara o situație singulară în România, pentru că cei mai mulți dintre migranți ajung la Timișoara. Suntem singura autoritate din județ care asigură carantinarea migranților și este o situație care trebuie să se schimbe. Sunt persoane fără adăpost, probleme sociale și de sănătate care trebuie gestionate și simțim că noi, ca oraș, nu avem resursele necesare. Este o problemă națională și nu trebuie lăsată Timișoara să se descurce singură”, a explicat Dominic Fritz.
Cei mai mulți migranți depistați pe străzile orașului sunt din centre pentru refugiați din alte județe, iar Poliția Locală îi poate doar îndruma să se întoarcă acolo. De pildă, ieri, 14 februarie, într-o acțiune a Poliției Locale au fost depistați 31 de migranți din 5 centre din țară, chiar și de la Rădăuți, Maramureș și de la cel din Timișoara. Reprezentantul UNHCR România a declarat că apreciază eforturile Timișoarei, dar măsurile luate de administrția locală sunt pe termen scurt și ar fi nevoie de politici pe termen lung, care trebuie avute în vedere de organismele de la un alt nivel.
Reprezentanții instituțiilor administrației au subliniat că sunt probleme cu legislația neclară, iar Dominic Fritz le-a cerut o listă cu problemele din legislație pe care să o prezinte mâine ministrului de Interne. De aceea, primarul Timișoarei se va afla, marți, 16 februarie, la București pentru a se întâlni cu ministrul de Interne, Lucian Bode, căruia îi va cere sprijin.