Centrul Cultural de Tineret din Skopje, Macedonia, aduce la Timișoara, în Festivalul Euroregional de Teatru TESZT, un spectacol-eveniment inspirat de Revoluția declanșată în decembrie 1989 la Timișoara: ”Pădurea nebună”, un proiect creat prin voința unui grup de pasionați de teatru, care a dorit să relateze o poveste universală despre cum oamenii nu învață niciodată din marile greșeli ale istoriei.
Unica reprezentație la Timișoara a acestui spectacol în Festivalul TESZT va avea loc luni, 23 mai, de la ora 17, în sala Cercului Militar (Piața Libertății).
”Actorii, împreună cu echipa artistică și cea tehnică, provin din cel puțin patru teatre și își găsesc curajul să vorbească despre ce se întâmplă când oamenii nu sunt responsabili individual pentru propriul lor comportament. Pădurea nebună este o adevărată muncă în echipă, o complexitate a diferitelor energii, opinii și perspective. Mai mult, spectacolul este dedicat emoțiilor omenești esențiale și profunde, reprezentând, așadar, căutarea uneia dintre cele mai importante nevoi sau stări ale vieții umane: dragostea pentru oameni”, dezvăluie Nina Nikolikj, regizoarea care a montat acest spectacol de teatru documentar pe textul scris de Caryl Churchill.
Spectacolul va fi jucat în limba macedoneană, cu supratitrare în română, maghiară și engleză.
”Fiecare cultură își are propriile evenimente istorice dominante, întâmplări dramatice ce par a fi un pretext evident pentru dezvoltarea unei povestiri. Un astfel de eveniment-cheie este Revoluția română din 1989, care servește ca tema principală a dramei Pădurea nebună de Caryl Churchill. Însă punerea ei în scenă în Macedonia anului 2014 nu ar putea fi justificată în sens teatral, dacă n-ar exista o analogie pentru ea în societatea macedoneană curentă. Contextul social este prezentat prin povestiri de familie și personale. Actul istoric al prăbușirii unei dictaturi este descris prin istoriile intime ale mai multor participanți, martori și contemporani ai evenimentului. Ei nu sunt oameni importanți, ci oameni simpli și copii, care, în schimb, retrăiesc revoluția într-un mod direct. Istoria terifiantă și traumatică a României, în contextul prezentului, pare a servi drept avertizare”, subliniază criticul de teatru Ana Stojanoska.
A noua ediție a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT, eveniment organizat de Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely”, se desfășoară în perioada 22-29 mai 2016 și aduce în Timișoara spectacole din zece țări: Serbia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Croația, Italia, Portugalia, Bosnia și Herțegovina, Belgia și Macedonia. Detalii despre toate spectacolele festivalului pot fi aflate pe www.teszt.ro.
Pentru spectacolele invitate, jucate în Sala Mare sau în sala de spectacole a Cercului Militar (Piața Libertății), biletele au prețul de 30 de lei, respectiv 15 lei, cu reducere, și pot fi cumpărate la Agenția Teatrului Maghiar (strada Alba Iulia).