Dacian Cioloș își dorește ordine ca la șvabii bănățeni în toata România-VIDEO

7833

În weekendul ce a trecut, premierul tehnocrat ce conduce destinele guvernului, a avut un program destul de încărcat. Într-o scurtă dar extrem de densă călătorie fulger pe meleagurile Germaniei, a avut și două întâlniri de suflet cu comunitățile germane provenite din România.

Șeful Executivului s-a aflat în acestă vizită oficială în Germania în mijlocul bănățenilor și a sașilor. Sâmbătă, premierul a discutat cu liderii companiei Premium Aerotec despre planurile pentru fabrica de producție și asamblare de componente Airbus de la Ghimbav, Cioloş primind asigurări că investițiile vor fi dezvoltate.

Într-o primă parte a călătoriei, a ajuns duminică dimineața la întâlnirea comunităților sașilor ardeleni de la Dinkelsbuhl, un mic oraș din landul Bavaria care amintește oarecum de Sighișoara lor natală. Aceștia au pe meleagurile bavareze de peste 60 de ani o sărbătoare proprie unde se adună pentru a-și aduce aminte de Transilvania.

O a doua parte a vizitei a avut loc în orașul Ulm, de la hotarul dintre cele mai dinamice landuri. Este vorba de Baden-Württemberg si Bavaria, cele două motoare ale economiei Germaniei. Aici este de zeci de ani o adevarată capitală, chiar dacă încă neoficializată, a șvabilor dunăreni. De Rusaliiş bănățenii se adună cu miile, sau în unii ani chiar cu zecile de mii să aducă un omagiu strămoșilor lor ce au plecat cu trei sute de ani în urmă pe Dunare în jos să-și caute un trai mai bun. Micile corabii și șlepuri au înfruntat apele fluviului, au făcut victime dar într-un final au ajuns pe pământul făgăduinței cum părea în secolul XVIII zona Banatului. Aici, împreună cu multe alte comunități, și-au edificat o nouă patrie. Sigur că nu a fost nimic ușor. Iar după secole de peripluri ce i-au dus ba în stepa Bărăganului, ba în minele ucrainiene de cărbune ori chiar la cercul polar, în gulagurile siberiene, continuă să aibe nostalgia melegurilor banățene pe care le numesc cu drag Heimat. Pentru un sfârșit de săptămână, orașul Ulm a răsunat de frumosul grai „banatschwäbisch sprache”. Șvabii bănățenii o consideră cea mai frumoasă limbă din lume și le aduce aminte de pusta dintre Dunăre, Mureș și Tisa.

Ediția din acest an aniversar al întâlnirii Heimattag der Banater Schwaben Ulm 2016 a stat sub motto-ul „de 300 de ani continuăm să ne scriem istoria”. Anul 2016 reprezinta împlinirea a trei secole de când au început primele colonizări.

În organizarea impecabilă a președintelui asociației naționale a Șvabilor Banațeni, Peter-Dietmar Leber totul a decurs ca după un scenariu îndelung exersat.

Cele două zile au fost extrem e încărcate cu evenimente de suflet. Au fost întâlniri oficiale cu conducerea primăriei din Ulm, au fost momente pioase de reculegere pe malurile Dunării. Nu a lipsit folclorul și dansurile tradiționale. Au fost întâlniri literare, știintifice, distracție și, evident, bere.

Primul ministru Dacian Cioloș, însoțit de ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, au vizitat centrul expozițional Ulm-Messe și a apreciat tot ce face comunitatea șvabilor în Germania și peste tot în lume. Pe tot mapamondul șvabii bănățeni sunt ambasadori ai unei culturi proprii de neconfundat. Într-o conferință de la fața locului, primul ministru a cerut o posibilă angrenare a investitorilor de pretutindeni pentru a aduce seriozitatea svabilor bănățeni în cât mai multe zone ale țarii. Cei ce nu sunt oameni de afaceri dar încă mai au cetățenia română sunt invitați ca măcar să-și folosească dreptul de a alege și de a fi ales. Cu noua lege ce permite votul prin corespondență totul se poate rezolva mult mai ușor, fără cozi interminabile pe la poarta consulatelor.

La finalul întâlnirii, unii participanți au ridicat și probleme personale, în general de retrocedări de proprietăți și de accelerarea unor procese birocratice. Cine nu a avut probleme tot a vrut ceva! Să se fotografieze cu premierul. „ Am petrecut împreună cu ei la această sărbătoare, m-am simțit alături de cei mai entuziaști ambasadori ai României în Germania”, a declarat Dacian Cioloș”.

ciolos ulm_26

Aflat la fața locului, corespondentul ziarului nostru nu a scăpat prilejul să-i înmâneze premierului primul număr al tipăriturii noastre „Banatul Azi”. Într-o discuție scurtă de câteva minute au fost scoase în evidență problemele economice cu care se confruntă presa regională și cea locală în România. Am primit asigurari că săptămânalul nostru va fi citit cu mare atenție. Cu toate că nu este de competența Guvernului subvenționarea presei tipărite, Dacian Ciolos a promis că se va interesa despre ce s-ar putea face în mod legal pentru sprijinire publicațiilor, asemănător cu modelul din vestul Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.