Am ajuns să consumăm prea multă sare, nu mai facem sport și nu mâncăm prea sănătos. Aceasta este concluzia la care au ajuns mai mulți medici din Timișoara, care ne recomandă să fim mai atenți cu sănătatea noastră. De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii, trei medici din capitala Banatului au prezentat opiniei publice problematica și impactul hipertensiunii arteriale la nivelul populației.
Asta în condițiile în care hipertensiunea arterială este principalul factor de risc la bolilor cardiovasculare, cauza celui mai ridicat număr de decese, atât pe plan global, cât și în România. Dintre factorii care determină apariția hipertensiunii, se estimează că dieta nesănătoasă este asociată cu aproximativ jumătate din cazuri, în timp ce 30% sunt corelate cu un consum crescut de sare, iar circa 20% dintre cazuri, cu un aport scăzut de potasiu, generat de o cantitate mică de legume și fructe în alimentație. Totodată, obezitatea, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizică, consumul de tutun sunt factori care contribuie la apariția hipertensiunii arteriale.
„Timișoara are cea mai mare prevalență, 55,6%, în ceea ce privește hipertensiunea arterială. Asta înseamnă că mai mult de cinci din zece oameni sunt hipertensivi. În 85% din cazuri, boala e asimptomatică„, a explicat Daniel Lighezan, șeful Clinicii de Medicină Internă de la Spitalul Municipal Timișoara.
„Primul pas important pe care trebuie să-l facem este să ne modificăm stilul de viață, care ar fi bine să conste într-o alimentație corespunzătoare calitativ și cantitativ. De asemenea, este esențial să reducem consumul de sare, pacienții pun sare în alimente chiar înainte de a le gusta. Alimentele gata preparate au din start o cantitate de sare ce depășește necesarul unui pacient. Se consumă în medie 10-12 grame de sare pe zi, deși ar trebui sub cinci grame. Este importantă și mișcarea, inclusiv mersul pe jos, renunțarea completă la fumat„, a atras atenția și Romulus Timar, șeful Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de la Spitalul Județean Timișoara.
Pe de altă parte, pentru prevenirea hipertensiunii arteriale este foarte important ca fiecare persoană să-și măsoare tensiunea cel puțin o dată pe lună, spune Adalbert Schiller, șeful Clinicii de Nefrologie de la Spitalul Județean Timișoara. De asemenea, medicul timișorean le recomandă locuitorilor din județul Timiș să dețină în casă nu doar un ciocan sau o cheie franceză, ci și un tensiometru.
Dezbaterea, la care au participat cei trei medici din Timișoara a fost organizată în cadrul campaniei naționale „Viteza ucide…nu numai în trafic! Controlează-ți tensiunea arterială!”, inițiată de Sănătatea Tv cu ocazia Zilei Mondiale deLuptă împotriva Hipertensiunii, sărbătorită în data de 17 mai.