0.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Judeţul Timiş începe lupta cu virusul Zika. Primăria Timişoara, tot fără contract de dezinsecție

Autorităţile judeţene din Timiş încep lupta cu virusul Zika. Deşi Ministerul Sănătăţii a solicitat de urgenţă, în luna martie, ca autorităţile să stropească în preajma localităților pentru deratizare, Consiliul Judeţean Timiş de abia acum a întocmit un proiect în acest sens.

“Considerăm că acţiunea de dezinsecţie împotriva virusului Zika este absolut necesară, aceasta provocând pe lângă disconfort şi transmiterea unor boli grave care duc la decese rapide şi la malformaţii congenitale către populaţie şi animale. În perioada următoare datorită condiţiilor climatice favorabile generaţiile hibernante de dăunători îşi vor continua ciclul biologic care va avea consecinţă înmulţirea populaţiilor acestora în parcuri, lacuri, grădini publice, arbori de pe aliniamente, spaţii verzi, spitalelor de boli infecţioase, liziere ale pădurilor care sunt umbroase şi umede, depozite de materiale, anvelope reciclate şi second hand provenite din alte țări”, transmite CJ Timiş.

Pentru ca tratamentul împotriva acestor dăunători să fie eficient ar fi necesară efectuarea tratamentului în două etape: primul tratament exterminându-se insectele vii, iar al doilea tratament să fie efectuat la interval de 18-21 zile, pentru a distruge insectele apărute din larve.

Consiliul Judeţean Timiş are obligaţia să ofere asistenţă tehnică, sprijin şi îndrumare autorităţilor administraţiei publice locale, în condiţiile legii, pentru efectuarea acţiunilor de dezinsecţie a localităţiilor. Prin urmare, acţiunea de combatere a insectelor şi artropodelor, se va efectua pe terenuri care aparţin domeniului public şi privat al unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Timiş la solicitarea scrisă a acestora.

La Timişoara, riscurile sunt însă mari pentru că primăria nu are, de doi ani, contract de dezinsecţie. Şi asta pentru că, din 2014, de când s-a organizat o licitaţie pentru găsirea unei firme, autorităţile locale se judecă în instanţă cu una dintre firmele pierzătoare. Pentru a se supune ordinului Ministerului Sănătăţii, Primăria Timişoara a încheiat un contract, prin atribuire directă, unei firme care să stropească deasupra oraşului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :