Cămine în mișcare: 10 proiecte artistice inspirate din viața bănățenilor care au suferit de pe urma migrației

54

Zece proiecte artistice inspirate din viața bănățenilor care au suferit de pe urma migrației, vor fi prezentate la Timișoara în perioada 5-14 decembrie. Film, teatru, instalații artistice, expoziție ilustrată, toate cu tema migrației din și în Banat, vor fi prezentate publicului larg începând de sâmbătă, 5 decembrie 2020, în cadrul programului Cămine în Mișcare, produs de Asociația Prin Banat și parte din Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Mai mult ca oricând, tema căminului a fost omniprezentă în acest an, deoarece a reprezentat pentru noi toți un loc de izolare, dar și a luat rolul de protecție în timpul pandemiei. Căminele în Mișcare reprezintă ruperea de locurile natale, de rădăcinile familiei, poveștile grele ale celor care au plecat departe de casă. Bănățenii au suferit, de-a lungul anilor, deportări, migrații, iar acum, poveștile lor devin parte a moștenirii culturale, iar cele 10 proiecte culturale realizate în cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii vin să completeze aceste lucruri.

Publicul va putea face un tur experimental prin toate artele: va putea vedea Tur Banat, o expoziție de ilustrații și benzi desenate realizată de Primitiv Print, va putea viziona diferite spectacole și filme – Krumau Live (realizat de Psihodrom),  Mutat de la Noi (film-teatru, realizat de BIS Teatru, scenariu și regie Bogdan Sărătean), N-am șterge nimic (film-teatru documentar în regia lui Alexandru Mihăescu, după un text de Cornelia Iordache), Amintiri (film documentar de Daniel Spătaru) sau Frânturi (scenariu de teatru-lectură de Ioana Anghel), va putea admira instalații urbane – Punct înaintea acului (de Oana Rill), va putea interacționa cu Memorii Interactive (al Noiseloop Studio), cu Pop-Up Device for Experimenting Margins (Lera Kelemen) și cu Tipare ale Memoriei (realizat de 13m10j).
Mutat de la noi este un film-teatru filmat în 6 orașe din 4 țări e pe 4 continente. Din România în Uganda, în Myanmar, apoi în Brazilia, ascultăm povestea fenomentului migrației, prin cuvintele lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa. Deportații, cei „mutați de la noi” se lasă în mâna destinului, cred în magie și în ritualuri care le pot aduce salvarea.

Punct înaintea acului propus de Oana Rill, s-a conturat în urma reflectării la efectele relocării forțate pe care artista  le-a resimțit asupra familiei. Lucrarea sa este formată din 220 de tălpi din gresie dispuse orizontal după desenul unui motiv tradițional brodat pe cămășile din Banat și vrea să fie un simbol al relocării forțate, al discriminării și al excluderii. Prin Memorii interactive, Lucian Emilian Matei propune o instalație interactivă în care vizitatorul intră în contact cu amintirile și senzațiile trăite de cei care au fost nevoiți să își părăsească locurile natale, acum jumătate de veac. Imagini video vechi, recuperate din Comloșu Mare, povești, experiențe, teama de necunoscut, sunt memoriile pe care le vor trăi și cei care vor trece pragul instalației. Instalația multimedia interacționează cu vizitatorul și se activează la mișcarea acestuia.

Din cauza restricțiilor actuale, expozițiile vor fi deschise fără vernisaj la FABER (spl. Peneș Curcanul nr. 4-5 Timișoara), de sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 18.00. Toate proiectele vor putea fi vizitate în perioada 6-14 decembrie între orele 16.00-20.00, respectând toate normele de protecție și de distanțare socială. Proiectele vor fi disponibile și online, pe www.camineinmiscare.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.